Executarea lucrărilor la viitoarea Catedrală a Martirilor şi Mărturisitorilor secolului XX din Piaţa Cipariu f.n., Cluj-Napoca, a ajuns la un moment deosebit de important: turnarea unui inel de rezistenţă, din ciment, care va reduce diametrul construcţiei cu 10 m şi în care vor fi închise sute de tone de fier-beton. Momentul reprezintă un important proces tehnologic, unic ca şi complexitate în judeţul Cluj, cu un grad de dificultate deosebit, necesar pentru a trece la următoarea etapă: execuţia cupolei.
PS Florentin Crihălmeanu, Episcop eparhial, şi membrii conducerii Episcopiei de Cluj-Gherla au dorit să marcheze trecerea la cea de-a III-a etapă de construcţie (din cele 5 prevăzute), luni, 23 septembrie 2013, printr-o rugăciune de binecuvântare, la care au participat directorul general, inginerii şi constructorii firmei TCI care execută lucrarea, reprezentanţi ai autorităţilor locale, judeţene şi centrale. La eveniment au fost invitaţi şi reprezentanţii instituţiilor de presă clujene. După rugăciunea făcută împreună cu Mons. Mihai Todea, Vicar general eparhial, un grup de preoţi, diaconi şi studenţi teologi şi binecuvântarea cu apă sfinţită a construcţiei, PS Florentin împreună cu inginerii prezenţi şi coordonatorii lucrării au oferit detalii despre evoluţia construcţiei.
Programul a cuprins un punct inedit şi impresionant, invitaţia la un „tur al Catedralei”: participanţii care au dorit au avut ocazia să urce pe schele, la cota de 23.00 m, de unde au putut vedea întregul şantier – edificiul ce se înalţă, dar şi o frumoasă vedere panoramică asupra oraşului Cluj-Napoca. Este priveliştea pe care, în viitor, o vor putea admira toţi vizitatorii, deoarece proiectul noii Catedrale cuprinde scări exterioare şi balcoane care vor uni între ele turnurile.
În acest context, PS Florentin a rostit şi un scurt cuvânt, mulţumind lui Dumnezeu pentru ceea ce s-a realizat la viitoarea Catedrală dedicată Martirilor şi Mărturisitorilor secolului al XX-lea, „zestre a credinţei pe care nu avem dreptul să o lăsăm să se piardă, garanţia pentru viitorul creştin al locurilor în care astăzi petrecem… Ne-am dori ca generaţiile viitoare să aibă şi cele necesare pentru a putea trăi, dar să dea şi un sens vieţii lor. Iată, martirii şi mărturisitorii credinţei creştine au ştiut să dea un sens vieţii lor, pentru că, şi atunci când au fost privaţi de hrană şi libertate, în condiţii inumane, ei au păstrat esenţialul în sufletele lor: pe Dumnezeu l-au dus cu ei în închisoare şi au reuşit să transforme celulele în capele de rugăciune şi zilele de privare de libertate în zile de exerciţii spirituale. Este un frumos exemplu de viaţă orientată spre Hristos. Să ne amintim că suntem botezaţi în numele lui Hristos şi viaţa noastră în Hristos are sens, sensul mântuirii, un sens pe care nu avem voie să-l pierdem”.
Întâlnirea a fost pentru Preasfinţia Sa şi un bun prilej de a mulţumi „în primul rând celor de la TCI şi d-lui director general, ing. Dorin Olteanu, de asemenea, d-lui ing. David On, care este între strategii tehnologiilor de turnare, d-lui ing. Podoabă Vasile, cu care ne consultăm deseori şi este un suflet deschis şi dăruit total Bisericii. Doresc să mulţumesc întregii echipe care este aici de faţă şi vă mulţumesc tuturor pentru tot ceea ce faceţi aici, mulţumesc autorităţilor locale care sunt alături de noi, mulţumesc tuturor celor care aţi venit într-un moment în care facem un pas esenţial pentru această construcţie. Vă mulţumesc şi dvs., reprezentanţilor mass-media, pentru că aţi avut curajul să urcaţi până sus, pe schele, pentru a putea răspândi imagini şi mesaje în lumea întreagă cu ceea ce se întâmplă aici”.
„Încredinţăm în rugăciune, tuturor, această construcţie şi sigur, după posibilităţi, celor care doresc să ajute la înălţarea ei. Porţile Catedralei sunt deschise pentru toţi, nu este doar o biserică, ci este un complex socio-pastoral, în care se desfăşoară multe acţiuni de formare, de cateheză, artistice cu copiii, cu tinerii, cu studenţii. Se regăseşte deja aici tot ceea ce poate fi spre serviciul creştin al comunităţii”.
Au fost invitaţi, în continuare, la cuvânt, reprezentanţii autorităţilor, cei care, după posibilităţi, au dorit să susţină Biserica şi zidirea Catedralei spre folosul comunităţii creştine din Cluj-Napoca. Astfel, dl. Gheorghe Vuşcan, prefectul judeţului Cluj, a numit viitoarea catedrală „cea mai mare construcţie de suflet a judeţului nostru”, pe care, de la domiciliul său din apropiere, în fiecare zi o observă, şi se bucură „de fiecare dată când se mişcă macaraua” şi spune: „astăzi se lucrează la Catedrala greco-catolică. Dumnezeu să ne ajute să ducem la bun-sfârşit această lucrare dumnezeiască”.
Dl. Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, de mai mulţi ani, „cu ajutorul lui Dumnezeu” a reuşit să mijlocească o parte din banii pentru această „lucrare emblematică pe care o dorim terminată cât de curând. Am fost şi voi fi alături de ceea ce se realizează aici. Vreau să spun că sunt membru al acestei parohii (parohia Andrei Mureşanu, afiliată Capelei Sf. Iosif), şi am privit şi eu zilnic cum se desfăşoară lucrarea de construcţie – când nu se lucrează ştiu că trebuie să facem rost de fonduri! Lăudat să fie Isus!”
Dl. viceprimar Gheorghe Şurubaru şi-a exprimat bucuria că s-a reuşit trecerea la acest nou pas în edificarea Catedralei Martirilor. „La nivelul Primăriei am încercat şi în continuare vom încerca să sprijinim activitatea cultelor, mai ales că acest edificiu este ridicat în cinstea celor care au suferit în închisorile comuniste. Aşa cum sănătatea este importantă pentru trup şi spiritualitatea este importantă pentru suflet, de aceea, doresc din tot sufletul să duceţi la bun sfârşit această construcţie”.
În Anul Credinţei, şi această trecere într-o nouă etapă de lucru a fost o invitaţie la credinţă. „De poţi crede, toate sunt cu putinţă celui ce crede!” – a reamintit PS Florentin cuvântul lui Isus, încredinţând şi cu acest prilej continuarea lucrărilor la zidirea Catedralei din Piaţa Cipariu lui Dumnezeu, „Cel de la care vine harul”.