– Pelerinaj la Mănăstirea Sfânta Cruce a călugărilor bazilieni din Mintiu Gherlii

Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, una dintre cele mai importante sărbători ale calendarului liturgic bizantin, celebrată în 14 septembrie, a reunit și în acest an, 2016, al nouălea consecutiv, la Mintiu Gherlii, sute de credincioși cu ocazia pelerinajului, devenit tradițional în Eparhia de Cluj-Gherla, la Mănăstirea Sfintei Cruci a Ordinului Călugărilor Sfântului Vasile cel Mare (OSBM), locaș monahal situat pe o colină din apropierea Gherlei.

imagine

Prin bunăvoința părinților capucini de la Napoli, în urmă cu trei ani, a fost adusă la mănăstire o relicvă din Crucea Domnului, păstrată la loc de cinste în biserică, și orice pelerin ce poposește aici o poate venera, poate petrece timp în rugăciune la picioarele Crucii lui Cristos.

După o seară și o noapte de rugăciune pregătitoare în biserica mănăstirii, în dimineața zilei de miercuri, 14 septembrie, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop eparhial de Cluj-Gherla, preoți, credincioși și persoane consacrate, între care părinți și frați bazilieni (OSBM), surori OSBM și surori din Congregația Maicii Domnului, membre ale Ordinului Terțiar Bazilian, au urcat în procesiune de la capela din Mintiu Gherlii până la mănăstire, un urcuș presărat cu mici troițe de lemn sculptate cu reprezentări ale stațiunilor Căii Crucii.

Sfânta Liturghie a sărbătorii a fost celebrată în curtea Mănăstirii Sfintei Cruci, de către PS Florentin, alături de care au concelebrat pr. Mihai Todea, Vicar general; pr. Laurențiu Biriș, protopop de Dej; pr. Alexandru Hruban, protopop de Gherla; pr. Călin Bot, rector al Seminarului Teologic eparhial; și zeci de preoți și călugări – între care doi oaspeți, preoți OSBM din Ucraina sosiți de la Roma, pr. Robert OSBM și pr. Timotei OSBM. Răspunsurile liturgice au fost date de studenți ai Seminarului Teologic eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca.

În cuvântul de învățătură, PS Florentin s-a oprit mai întâi asupra semnificației istorice a sărbătorii: găsirea în anul 335, de către împărăteasa Elena, mama împăratului Constantin, a lemnului Crucii răstignirii de pe Golgota. Lemnul Sfintei Cruci a devenit pradă de război a perșilor în anul 614, dar mai târziu, în anul 628, împăratul bizantin Heraclius i-a învins pe perși și a readus și lemnul Sfintei Cruci în biserica din Ierusalim – este momentul care a generat tradiția creștină a sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci.

imagine

„Crucea rămâne pentru noi, creștinii, semnul central al credinței noastre, semnul semnelor. Ne bucurăm că și aici, la Mănăstirea Sfânta Cruce a părinților bazilieni, există o asemenea mică așchie din lemnul Sfintei Cruci, lemnul pe care Mântuitorul ne-a dobândit viața veșnică”. Continuarea predicii a redat semnificația spiritual-dogmatică a sărbătorii, pornind de la versetul biblic „Căci atât de mult a iubit Dumnezeu lumea încât pe Fiul Său, Unic Născut, l-a dat, ca tot cel ce crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică” (Ioan 3,16).

„Lemnul Sfintei Cruci, semnul credinței noastre, ne vorbește despre motivația esențială a Celui care s-a răstignit pe acest lemn, Domnul nostru Isus Cristos: iubirea milostivă a lui Dumnezeu față de noi, oamenii. Dumnezeu a acceptat să primească pedeapsa păcatelor noastre, pentru fiecare dintre noi și nu doar pentru oamenii de astăzi sau de ieri sau de mâine, ci pentru toți oamenii, dintotdeauna și de pretutindeni. Momentul Crucii, momentul Jertfei pe Cruce este un moment cosmic, care atinge axa timpului de la începuturile ei și până la sfârșitul ei, trecând de timpul nostru. Iată cât de mare este iubirea lui Dumnezeu, această iubire care se întrupează pentru a putea suferi păcatul pe care noi l-am săvârșit și pedeapsa a o plăti pe deplin.”

imagine

„Iubiți credincioși, prin jertfa Sa pe Cruce, Dumnezeu a dorit să răstoarne piramida valorilor, să plătească El datoria pentru păcatele noastre, pentru ca noi să înțelegem, o dată în plus, iubirea Sa milostivă față de fiecare dintre noi”. În încheiere, PS Florentin a răspuns la întrebarea: Ce avem noi de învățat din sărbătoarea de astăzi? „Avem datoria de a fi milostivi cu aproapele, pentru că Dumnezeu a pus în noi, plătind datoria noastră, acea iubire care îi cuprinde și pe frați. De aici invitația Sfântului Părinte, Papa Francisc, de a alerga noi în întâmpinarea celor care pot fi subiectul milei noastre. Să știm să oferim din timpul nostru, să știm să oferim chiar un zâmbet, un surâs, care să facă lumea mai bună, mai înțelegătoare, mai tolerantă, care să scoată oamenii din preocupările lor și să le ofere o rază de soare din bunătatea lui Dumnezeu, pe care noi am primit-o prin lemnul Sfintei Cruci!”

„Crucea și astăzi face minuni. Să-l rugăm pe Bunul Dumnezeu, ca, privind astăzi spre semnul Crucii pe care îl avem în fața noastră în chip real, să lăsăm să pătrundă iubirea milostivă a lui Dumnezeu și în sufletele noastre. Să recunoaștem puterea Crucii și ei să ne închinăm și Celui care a fost răstignit pe ea! Amin”.

În încheierea celebrării liturgice, pr. protoegumen Ioan Laurian Daboc, superior al Ordinului Bazilian, Provincia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, a mulțumit Preasfinției Sale Florentin, preoților și credincioșilor, pentru participare, și mai ales a mulțumit „Bunului Dumnezeu că am reușit să dăm viață acestui loc, așezând o comunitate de câțiva călugări ca să facă vie această mănăstire prin rugăciune”.

O frățească mulțumire a fost adusă preoților OSBM pr. Arieșan și pr. Bujor, cei mai în vârstă membri ai Ordinului Bazilian, aflați la 88 și 86 de ani. „Părintele Bujor a slujit în biserica din Mintiu când încă nu era aici comunitatea, timp de mai mulți ani s-a aflat în mijlocul credincioșilor”. Pr. protoegumen a făcut apel la rugăciune pentru chemări noi la călugărie, „ca Domnul să cheme noi slujitori care să ducă înainte tradiția de rugăciune și de credință a Ordinului Bazilian”, și a invitat la agapa fraternă pregătită pentru toți pelerinii de călugării bazilieni, cu ajutorul surorilor OSBM din Gherla și a credincioșilor din Mintiu Gherlii.

În semn de omagiu și cu ocazia sărbătorii hramului Mănăstirii Sfânta Cruce, PS Florentin i-a oferit pr. Laurian un crucifix, „pentru a fi un semn de comuniune și un semn al Crucii pe care o purtăm împreună pentru Biserica noastră și pentru credincioșii noștri. A alăturat un Rozariu și o carte, un catehism „pentru învățătura copiilor care vor veni la mănăstire”.

Preasfinția Sa a mulțumit tuturor credincioșilor, tuturor celor care au venit din Gherla, Mintiu Gherlii, Cluj-Napoca, din parohii și protopopiate, tuturor preoților și oaspeților din străinătate. La final, PS Florentin și pr. Laurian au invitat la venerarea relicvei Sfintei Cruci, prilej cu care fiecare pelerin a primit binecuvântarea arhierească și câte un însemn al Anului Milostivirii, icoana lui Isus Milostiv.

imagine