O nouă biserică va fi sfinţită în parohia greco-catolică „Sf. Iosif”, din cartierul clujean Someşeni, acest moment fiind împlinirea unui vis care există de mult timp în inimile credincioşilor parohiei, vis dus la îndeplinire prin grija şi deosebita dăruire a pr. paroh Cristian Goia.

Ceremonia sfinţirii bisericii cu hramul „Sfântul Iosif” va avea loc duminică, 3 octombrie 2010, ora 10.00, în str. Branului nr. 17 din Cluj-Napoca, moment după care, Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop Eparhial de Cluj-Gherla, împreună cu preoţii prezenţi, vor celebra Sfânta Liturghie, noul lăcaş de cult devenind astfel cu adevărat Casa Domnului. Răspunsurile liturgice vor fi date de către Corul Magnificat al Catedralei „Schimbarea la Faţă” dirijat de prof. Alexandru Suciu.

La eveniment vor participa membrii comunităţii locale şi mulţi invitaţi, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, persoane consacrate, invitaţi din celelalte confesiuni creştine. De asemenea, se aşteaptă prezenţa unui mare număr de credincioşi din Cluj-Napoca şi împrejurimi. Menţionăm faptul că Ceremonia sfinţirii şi Sfânta Liturghie vor fi transmise în direct de postul de radio catolic „Radio Maria” (http://www.radiomaria.ro), astfel numărul de participanţi la programul de sărbătoare va fi mult mai mare şi din toată lumea.

Pentru această biserică s-a rugat marele Arhiereu de binecuvântată amintire, IPS Iuliu Hossu

În Hrisovul ce va fi sigilat în masa altarului ca şi mărturie a celor petrecute, se specifică faptul că terenul pentru noua biserică a fost cumpărat de parohie în anul 2007, iar proiectul construcţiei a fost elaborat de dl. arh. Ioan Arboreanu. Piatra de temelie a fost pusă la data de 16 august 2009, iar lucrările de construcţie au început la data de 17 august 2009.

Într-un timp record de numai un an, biserica a fost ridicată şi e gata de a fi sfinţită. Pr. paroh Cristian, care în anii 2004-2005 a mai ridicat o biserică în parohia Păuşa, a explicat faptul că pe lângă sprijinul mare oferit de către membrii parohiei şi de autorităţi, de către toţi binefăcătorii cărora le mulţumeşte, o explicaţie pentru această frumoasă realizare este şi rugăciunea făcută oarecând de ilustrul Cardinal Iuliu Hossu, cel ce a păstorit Eparhia de Cluj-Gherla. Pr. Cristian relatează: „In cercetările mele în arhivele statului am găsit câteva documente de arhivă importante pentru istoria parohiei noastre. Într-un document din anul 1945, Cardinalul Iuliu Hossu îi scria preotului nou numit pr. Cordoş Ioan: ‘Iţi leg de suflet… pornirea fără amânare a acţiunii de zidire a bisericii’, iar într-o corespondenţă din februarie 1946 cu Ordinariatul Romano-Catolic de Alba-Iulia, acelaşi Cardinal Iuliu Hossu scria: ‘suntem hotărâţi să ridicăm o bisericuţă pentru credincioşii noştri cu orice jertfă îndată ce împrejurările ne vor permite‘. Iată că după mai bine de 60 de ani, această dorinţă a Cardinalului Iuliu Hossu s-a împlinit şi îi mulţumim lui Dumnezeu care ne-a dat nouă harul de a duce la împlinire lucrarea Sa.”

Parohia Someşeni a fost reînfiinţată la 15 martie 1990. Programul liturgic pentru cei peste 100 de credincioşi s-a desfăşurat, până în prezent, în biserica romano-catolică „Naşterea Maicii Domnului”. După 20 de ani, credincioşii greco-catolici din Someşeni îi vor aduce laudă şi mulţumire lui Dumnezeu în propria lor biserică, unde vor crea un nou centru de spiritualitate, deschizând, la rândul lor, porţile pentru toţi cei care vor veni să găsească un loc de întâlnire cu Domnul.

„Sfinţeşte Doamne pe cei ce iubesc frumuseţea Casei Tale, Tu pe aceştia îi premăreşte cu Dumnezeiasca Ta putere şi nu ne lăsa pe noi, cei ce nădăjduim întru Tine”.

V.S. – redactor
Episcopia de Cluj-Gherla

Contact: pr. Cristian Goia, tel. 0729-884887

imagine