În perioada, 12–15 august 2013, la Cinciș, într-un cadru natural extrem de frumos, a avut loc Campusul recreativ-formativ și team building-ul animatorilor, la care au participat tinerii animatori cugireni, împreună cu părintele Viorel și familia acestuia. Cu această ocazie participanții au reușit să petreacă momente de relaxare și formare, care au fost binevenite după tabăra de vară care tocmai s-a încheiat. La tabăra de anul acesta au participat peste 300 de copii și au fost 26 de animatori, acest lucru reflectându-se în necesitatea unui efort considerabil pentru tabără din partea tinerilor animatori.

Acest campus a avut ca obiective principale recreerea, analiza modului în care a decurs tabăra de vară și team building-ul echipei de animatori.

Motto-ul a fost ”Noi suntem un mare grup și formăm un singur trup”, inspirat din cântecul religios ”Haide, vino”, iar tema campusului a fost Unitate în diversitate.

În prima zi, accentul s-a pus pe relaxare și recreere, locația din acest fiind una nouă, cu toții ne-am bucurat de peisajul frumos din împrejurimi, ne-am scăldat în piscină, ne-am plimbat cu barca și cu hidrobicicleta pe lac sau am făcut mici incursiuni în pădurile din apropiere. Prima întâlnire de grup am avut-o imediat după cină. A fost prezentată „schița” celor câteva zile pe care le vom petrece împreună, părintele Viorel invitând pe fiecare dintre noi cei prezenți să participe cu idei și propuneri, inclusiv cu privire la titlul, motto-ul și tema campusului…

A doua zi, imediat după micul dejun, au avut loc două întâlniri: una „tehnică” și una formativă. Părintele ne-a ținut o scurtă meditație despre implicarea fiecărui tânăr în biserică și chemarea de fi colaboratori activi ai propovăduirii evanghelice, după care au urmat discuțiile pe această temă. Către finalul întâlnirii de grup, a fost discutat și programul zilei.

După aceea, am pornit spre Hunedoara, unde am vizitat Castelul Corvinilor, considerat cetatea medievală a Hunedoarei, unul din cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România. Intenția exprimată a părintelui Viorel a fost aceea de a ne motiva puțin pentru a ne dori să cunoaștem puțin mai mult și istoria noastră, sedimentând-o prin vizite la monumente istorice, cum este castelul din Hunedoara. Majoritatea dintre cei prezenți au fost pentru prima dată la acest obiectiv turistic istoric. Vizita la castel a fost una foarte reușită, tinerii fiind foarte entuziasmați și impresionați de cele văzute.

Prânzul l-am luat în oraș, la un local rustic cu iz medieval (pentru a păstra oarecum atmosfera creată de vizita la castel). După comandă, în timp ce așteptam servirea prânzului, au fost exprimate impresii despre recenta vizită la castel și au fost reliefate momente istorice legate de istoria acestuia și de perioada istorică în care era locuit. După prânz ne-am întors la Cinciș, unde am avut a treia întâlnire de grup, la care am discutat despre impresiile de la tabără (feedback-urile copiilor, tinerilor și animatorilor), plusurile și minusurile acesteia și ce am putea îndrepta pe viitor.

Cea de-a treia zi, a fost de asemenea frumoasă, deoarece, imediat după micul dejun, am avut o altă întâlnire de grup în cadrul căreia fiecare dintre cei prezenți a propus un titlu, un motto și o temă pentru această ieșire, având la bază discuțiile deja purtate până atunci, iar la final, ne-am propus ca, imediat după prânz, să mergem în vizită la părintele Vasile, parohul comunității greco-catolice din Ghelari. Gândurile din spatele acestei inițiative au fost: suntem în apropierea acestei comunități (aproape că suntem „la ei acasă”), să vedem cum se desfășoară pastorația și în această comunitate (având în vedere faptul că are un paroh tânăr și energic), să ne întâlnim și cu câțiva tineri din comunitatea locală (cunoscuți la IETC sau cu alte ocazii), precum și să încurajăm și să motivăm activitățile cu tinerii din parohia locală.

Imediat după întâlnirea de dimineață, am pornit apoi cu toții spre malul lacului, pentru a face o baie și o plimbare cu hidrobicicleta. Am făcut chiar și un mic concurs cu hidrobicicletele, la care câștigători am fost toți, respectiv toate cele 4 echipaje! Pe malul lacului, într-un cadru natural deosebit de frumos, au mai avut loc discuții pe grupuri mai mici și o discuție în cadrul grupului reunit. Tema discuțiilor a fost unitatea grupului și sudura dintre membrii săi, precum și discuții formative despre team building.

De asemenea au fost distribuire formularele pentru impresiile personale ale fiecărui participant (care vor fi și feedback-ul util pentru viitoarele „ieșiri”), care urmează a fi completate la finalul campusului și predate Iuliei, lui Ovidiu sau părintelui Viorel.

În jurul amiezii ne-am întors la cazare pentru a lua prânzul împreună.

După prânz, înainte de a pleca în vizită la părintele Vasile, am avut o nouă întâlnire de grup, la care am stabilit și definitivat titlul, motto-ul și tema acestui campus și am stabilit câteva dintre concluziile taberei de vară. Au fost discutate și diverse probleme organizatorice, precum și câteva propuneri de modificare a programului general al campusului.

Spre finalul întâlnirii de grup, ne-am pregătit sufletește pentru întâlnirea cu comunitatea locală din Ghelari, cu părintele paroh Vasile și familia acestuia, precum și cu eventualii tineri din parohia locală. Imediat după terminarea ședinței ne-am pregătit de plecare și am pornit spre parohia din Ghelari.

Odată ajunși la Ghelari, părintele Vasile, parohul locului, ne-a primit călduros la casa parohială, unde am poposit puțin, având ocazia să ne cunoaștem mai bine. Părintele ne-a condus apoi să vizităm biserica parohială, unde am făcut o rugăciune împreună. De asemenea, s-a oferit să ne prezinte și alte locații din zonă, și astfel am avut ocazia să vizităm împrejurimile și să admirăm o mulțime de peisaje minunate. Dorim și pe această cale să mulțumim părintelui paroh Vasile pentru căldura creștinească și ospitalitatea cu care ne-a primit în comunitatea și în casa sa. Ne-am simțit ca făcând parte din familia dânsului.

Am avut o întrevedere și o discuție foarte relaxantă și cu domnul primar al localității Ghelari, căruia îi mulțumim și pe această cale pentru bunăvoință și deschidere.

Seara, ne-am întors la Cinciș, unde ne-am retras pe malul lacului, pentru a pregăti cina în aer liber și, apoi, un foc de tabără, mai ales că era ultima seară petrecută acolo. Cina a fost preparată de tinerii astriști, de la mic la mare, fiecare participând într-un fel sau altul la pregătirea și prepararea cinei.  Fără nici o motivație exterioară solicitată și fără nici o intervenție din partea cuiva, tinerii astriști s-au organizat și și-au distribuit sarcinile între ei. A fost un adevărat „maraton de team building” pus în practică!

În cadrul cinei – care a fost pregătită la lumina focului, a lanternelor de la telefoanele mobile și a farurilor de la autovehicule – și imediat după ea, a fost momentul în care toți cei prezenți au prezentat o mică retrospectivă a ieșirii noastre împreună, au fost trase câteva concluzii și au fost făcute propuneri pentru următorul campus pentru tinerii astriști de la Cugir.

Tot în această seară, unii dintre tineri, inspirați de focul de tabără și de atmosfera creată, au început să-și aștearnă în scris impresiile despre campusul actual pe formularele primite anterior.

A patra și ultima zi, imediat după micul dejun, la ultima întâlnire de grup, părintele Viorel a făcut o prezentare a celor câteva zile petrecute împreună și ne-a îndemnat și motivat să continuăm pe acest drum al formării noastre ca tineri creștini, cu caractere bune și puternice, cu spirit de jertfă pentru binele Bisericii, făcând din viața noastră un act continuu de preamărire a lui Dumnezeu. Ne-a (re)adus aminte de Preasfințitul Ioan Suciu, al cărui proces de beatificare este în curs, și de una dintre cărțile sale adresate tinerilor, respectiv Eroism.

În concluzie, în cadrul acestui campus, cu privire la partea recreativ-formativă, tinerii animatori au avut ocazia să se relaxeze, au participat la momente de formare, iar cu privire la partea de team building, au învățat să se accepte mai bine unii pe alții și cât de importantă este renunțarea la orgoliile proprii în slujba unității grupului.

Suntem bucuroși că Bunul Dumnezeu ne-a dat ocazia de a petrece astfel de momente frumoase împreună, Îi mulțumim pentru că ne-a fost alături în toate acțiunile noastre și ne punem toată speranța în ajutorul Lui!

Nu în ultimul rând, tinerii doresc să îi mulțumească părintelui Viorel pentru sprijinul dânsului, pentru tot ceea ce a făcut, face și va mai face pentru grupul nostru de tineri și nu numai, și ne rugăm Lui Dumnezeu să îi dea putere și sănătate! Părintele Viorel dorește să mulțumească tinerilor pentru dorința de implicare în activitățile pastorale propuse și modul cum a fost pusă în practică. De asemenea, să nu uităm că toate lucrurile făcute pentru Dumnezeu și/sau în numele lui vor fi răsplătite însutit.

Omnia ad majorem Dei gloriam.

Iulia Albu
Ioana Codrea
Pr. Viorel Codrea

Mai multe fotografii se găsesc AICI.