„Şi-Mi voi pune un preot credincios.
Acela se va purta după inima Mea şi după sufletul Meu;
şi casa lui o voi întări şi va umbla
el înaintea Unsului Meu în toate zilele.” (1 Regi 2, 35)

„Să ne apropiem cu inimă curată, întru plinătatea credinţei,
curăţindu-ne prin stropire inimile de orice cuget rău,
şi spălându-ne trupul în apă curată” (Evrei 10, 22)

În Duminica a XXV-a după Rusalii, a Samariteanului milostiv, în cadrul Sfintei Liturghii celebrate în catedrala „Coborârea Spiritului Sfânt” din Lugoj, la 11 noiembrie, Prea Sfinţitul Episcop Alexandru Mesian a hirotonit un nou lucrător în via Domnului, pe diaconul Cosmin Ciprian Betea. Este cel de-al 98-lea preot hirotonit de Prea Sfinția Sa în cei 18 ani de păstorire a Eparhiei Lugojului. Tânărul nou hirotonit a absolvit cursurile facultății de Teologie din Oradea, obţinând licenţa în anul 2005. A urmat un master în Teologie Dogmatică la Universitatea Pontificală „Santa Croce” din Roma pe care l-a absolvit în anul 2008. Este înscris la doctorat; a urmat cursurile şcolii doctorale la Universitatea „Urbaniana” între anii 2008-2010.

La Sfânta Liturghie alături de Prea Sfinţia Sa Episcop Alexandru Mesian au concelebrat: mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general al eparhiei de Lugoj, pr. drd. Iuliu Muntean, Vicar judecătoresc al eparhiei de Oradea, pr. Eduard Felician Fischer, Vicerectorul Seminarului Teologic „Sfinţii Trei Ierarhi” din Oradea, pr. Alexandru Ploştinaru, Vicar judecătoresc al eparhiei de Lugoj, pr. Nicolae Teodorescu, consilier eparhial şi protopop de Timişoara, pr. Davide Giuseppe Muntoni, superiorul comunităţii monastice „Preasfânta Treime” din Giroc, Jud. Timiş, pr. prot. on. Ioan Pop, parohul catedralei, pr. Cristian Chişvasi şi pr. Flavius Jurca, paroh la Oţelu Roşu. Răspunsurile liturgice au fost date de corul „Reînvierea” al catedralei, dirijat de d-na Prof. Olimpia Drăgan.

În Cuvântul său de învăţătură P.S. Alexandru, a vorbit pe marginea Evangheliei zilei, apoi l-a felicitat şi încurajat pe tânărul preot nou hirotonit. Prea Sfinţia Sa a subliniat nevoia de preoţi din ziua de astăzi dar mai ales nevoia de a avea preoţi sfinţi, cu o viaţă de rugăciune şi o dedicare totală pentru Dumnezeu şi oameni. „Preotul este luat din lume dintre oameni şi pus in lume pentru oameni în cele ce sunt către Dumnezeu. Preotul este un mediator între Dumnezeu şi oameni. El se roagă, predică Evanghelia, administrează Sfintele Taine şi e pus pentru serviciul oamenilor”

„Dumnezeu ne cheamă să fim misionari, de a vesti evanghelia Domnului nostru Isus Cristos atât prin cuvinte cât şi prin viața şi comportarea noastră”, a spus P.S. Alexandru în încheierea cuvântului său.

Părintele Cosmin a mulţumit în primul rând bunului Dumnezeu pentru chemarea la preoţie, în al doilea rând Prea Sfinţitului Episcop Alexandru pentru acordarea Tainei Sfintei Preoţii. Un gând aparte de mulţumită şi recunoştinţă a avut pentru părinţii şi bunicii săi precum şi faţă de soţia sa şi cei apropiaţi. De-asemenea Părintele Cosmin a mulţumit tuturor celor care au contribuit la formarea lui preoţească: profesori, formatori şi îndrumători spirituali. A mulţumit colegilor de facultate, prietenilor, precum şi altor credincioşi veniţi de la Timişoara, Oradea, Peciu Nou şi din alte localităţi. A mulţumit familiei Boian care a venit din Jud. Giurgiu. Nu în ultimul rând a mulţumit şi corului care a contribuit la solemnitatea acestui eveniment.

Conform tradiţiei Bisericii noastre preotul nou hirotonit a acordat binecuvântarea tuturor celor prezenţi, şi apoi în parte fiecăruia începând cu ierarhul consacrator.

Părintele Cosmin este preot căsătorit şi are numire pentru parohia Pădureni din protopopiatul de Timişoara.

În final, oaspeţii au continuat bucuria la reşedinţa Episcopiei Greco-Catolice printr-o agapă fraternă.

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii se găsesc AICI.