Duminică, 30 iulie 2006, de la ora 10,30, va avea loc, la Catedrala greco-catolică, o Sfântă Liturghie, urmată de un parastas, cu ocazia împlinirii a opt ani de la trecerea în eternitate a I.P.S. Ioan Ploscaru, Arhiepiscop greco-catolic de Lugoj. După programul de la catedrală, va avea loc inaugurarea casei memoriale care a fost modernizată prin extinderea ei şi ridicarea unui etaj, de pe strada Ioan Popovici Bănăţeanul nr. 10, în care au locuit Arhiepiscopul Ioan Ploscaru şi Monseniorul Dumitru Sălăgean. Slujba de sfinţire, a acestui edificiu va avea loc în jurul orei 12:30. Camerele celor doi iluştri prelaţi vor avea şi caracter de muzeu.

În camera în care a locuit Ioan Ploscaru de la ieşirea din închisoare, în 1964, şi până în 1990, era concentrată întreaga existenţă a Eparhiei Române Unite a Lugojului (din clandestinitate).

Într-o încăpere de patru pe trei metri erau: dormitorul, „catedrala” (căci aici se celebra liturghia), masa altarului, locul de studiu, locul în care Ioan Ploscaru împletea rozare (din 1964 până în 1990 nu a fost salarizat). Timpul liber îi era dedicat studiului, rugăciunii şi împletirii de rozare. Aceste rozare erau dăruite oamenilor pe care Ioan Ploscaru îi învăţa apoi să se roage.

După decembrie 1989, când Biserica Română Unită, Greco-Catolică a reînviat, Ioan Ploscaru a început reorganizarea diecezei Lugojului în libertate. Oraşul de pe Timiş a devenit un model de ecumenism, un model al restituirii patrimoniului greco-catolic, atât din partea Statului Român cât mai ales, din partea I.P.S. Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, care, încă din luna ianuarie 1990, a început restituirea bisericilor din teritoriu, printre care şi a Catedralei greco-catolice din Lugoj. Prima liturghie liberă a avut loc, în această catedrală, la data de 21 ianuarie 1990.

În acest frumos nou edificiu pe lângă caracterul de Casă Memorială al venerabilului Arhiepiscop Ioan Ploscaru, Mons. Dumitru Sălăgean, îl mai amintim şi pe, Rev. Pr. Vasile Tiut, care a locuit tot aici, intenţionăm să stabilim sediul Asociaţiei Diecezane „Caritas” Lugoj, precum şi Centrul de Cateheză pentru elevi, tineret şi adulţi, precum alte activităţi socio-culturale.

Folosim această ocazie pentru a aduce mulţumiri Bunului Dumnezeu şi celor care ne-au ajutat la realizarea acestui obiectiv, iar pentru cei trecuţi în eternitate rugăm pe atotputernicul Dumnezeu să le dea odihnă veşnică.

Întreaga activitate a noastră o oferim spre mai mare mărirea lui Dumnezeu şi spre binele tuturor!

P.S. Alexandru Mesian

Episcop de Lugoj

FOTOGRAFII DE LA INAUGURAREA CASEI MEMORIALE "IOAN PLOSCARU" SE GĂSESC AICI