„Ne-a chemat cu chemare sfântă, nu după faptele noastre,
ci după a sa hotărâre şi după darul ce ne-a fost dat în Cristos
Isus înainte de începutul veacurilor” (2 Tim. 1,9)

DSC_0217 bbb În ziua de 18 decembrie, pr. prot. On. Ioan Pop, parohul catedralei „Coborârea Sfântului Spirit” Lugoj a împlinit 20 de ani de când a primit taina Sfintei Preoţii prin impunerea mâinilor ÎPS Ioan Ploscaru.

În seara zilei de 18 decembrie a avut loc un dineu la restaurantul „Acapulco” oferită de pr. Ioan (pr. Ionică) la care au participat aproape 200 de persoane printre care amintim: Prea Sfinţitul Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar General, pr. prof. dr. Ovidiu Horea Pop de la Oradea care i-a fost profesor pr. Ioan în anii de studenţie, conf. univ. pr. dr. Ioan Mitrofan de la Blaj, preoţi din protopopiatul de Lugoj, surorile Baziliene, membrii din corul „Reînvierea” al catedralei greco-catolice lugojene, consilierii catedralei, reprezentanţi ai unor instituţii din oraş şi alte personalităţi apropiate Părintelui Ionică. Cu acest prilej s-au rostit frumoase cuvinte omagiale. Corul, dirijat de d-na prof. Olimpia Drăgan, i-a încântat pe cei prezenţi cu interpretarea unor frumoase cântece de Crăciun.

În dimineaţa zilei de 21 decembrie în duminica dinaintea Naşterii Domnului, la ora 9.00 în catedrala din Lugoj a avut loc Sfânta Liturghie solemnă la care au participat foarte mulţi credincioşi. În urmă cu 20 de ani ziua hirotonirii sale pica exact în duminica Strămoşilor trupeşti de la Adam până la Sf. Iosif, logodnicul Născătoarei de Dumnezeu.

În cuvântul său Părintele Ionică a vorbit despre rolul şi misiunea preotului care este „aşa de dificilă şi aşa de înaltă, încât nu e necesar ca el să facă lucruri spectaculoase pentru a fi erou ci este suficient să rămână preot până la moarte. Preotul este puternic prin forţa lui Dumnezeu”. În continuare Părintele Ionică a vorbit despre cum s-a născut încă din copilărie dorinţa de a deveni preot. A amintit pe preoţii profesori care pentru el rămân un model de urmat în viaţa pastorală: pr. Ioan Bota, pr. Iulian Cupşa, pr. Văleanu, pr. Molnar şi nu în ultimul rând pe Arhiepiscopul Ioan Ploscaru la a cărui umbră s-a format intelectual şi spiritual.

Pr. Ioan a prezentat realizările făcute în cei 20 de ani de preoţie, mulţumind lui Dumnezeu pentru toate harurile primite. „Îţi mulţumim pentru ceea ce am făcut” a spus pr. Ionică „fiindcă aceasta este mărirea Ta! Toate realizările în cei 20 de ani de preoţie sunt: dăruire, muncă, oboseală şi ambiţie. Preotul nu are anumite ore preoţeşti cum are un funcţionar ore de lucru. Preotul este preot întotdeauna şi ziua şi noaptea, în casă, pe stradă, glumind ori vorbind serios. Preotul, fie că predică, fie că administrează Sfintele Taine, este şi rămâne întotdeauna ministrul lui Isus Cristos”.

La sfârșitul acestei Sfinte Liturghii, Preasfințitul Alexandru – venit pentru Sfânta Liturghie de la ora 10.30 – l-a felicitat pe Părintele Ionică pentru munca pastorală depusă în cei 20 de ani.

***

Pr. Ioan Pop s-a născut în data 1 ianuarie 1963 în Aleuş (Jud. Sălaj). În anul 1982 a teminat liceul în Şimleul Silvaniei. În anul 1983 a urmat stagiul militar în oraşul Bârlad. Între anii 1984-1990 a lucrat la o inteprindere din oraşul Zalău ca şi operator pe post de comandă. Între anii 1990-1994 a urmat studiile teologice la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Oradea. La 23 aprilie 1994 de sărbătoarea Sf. Gheorghe a primit tonsura şi lectoratul în capela din Oradea sub îndrumarea episcopului Vasile Hossu.

La 11 decembrie 1994 a primit la Lugoj treapta diaconatului din partea ÎPS Ioan Ploscaru. La 18 decembrie în catedrala din Lugoj a primit taina Sfintei Preoţii. Menţionăm că este ultimul preot hirotonit de ÎPS Ioan Ploscaru.

La 24 iunie 1999 de sărbătoarea Naşterii Sf. Ioan Botezătorul PS Alexandru i-a acordat titlul de protopop onorific. La 7 ianuarie 2011, de sărbătoarea Sf. Ioan Botezătorul, PS Alexandru i-a conferit titlul de Iconom Stavrofor şi Crucea Pectorală.

În prezent pr. Ionică este paroh la catedrala din Lugoj şi fără a fi lipsiţi de modestie putem spune că este un preot destul de cunoscut şi iubit în oraşul Lugoj, de mulţi credincioşi chiar şi de alte confesiuni.

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii se găsesc AICI.

DSC_0131

DSC_0113

DSC_0046