Episcopia Greco-Catolică de Lugoj a organizat la Galeria „Pro Arte” din Lugoj, marți, 5 aprilie, ora 14.00, lansarea cărţii „File din viaţa mea” scrisă de Prea Sfinţia Sa, Alexandru Mesian, episcop greco-catolic de Lugoj.

Au participat diferite personalităţi din oraş: Dl. prof. ing. Francisc Constantin Boldea, primarul Municipiului Lugoj, Dl. Ing. Marius Martinescu, fost primar al Municipiului Lugoj, Dl.Răzvan Pinca, directorul Muzeului de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică Lugoj, D-na Henrieta Sabo, directoarea Bibliotecii Municipale din Lugoj, 50 de preoţi greco-catolici de pe cuprinsul Eparhiei de Lugoj, Surorile OSBM Lugoj, credincioşi greco-catolici dar şi credincioşi de alte confesiuni.

Cartea „File din viaţa mea” a apărut la începutul acestui an la Editura „Surorilor Lauretane” din Baia-Mare. Autorul povesteşte în acest volum, câteva din evenimentele mai importante pe care le-a trăit de-a lungul vieţii sale.

Lansarea a fost moderată de către d-l. Cristian Ghinea, prozator, eseist, jurnalist, membru în Uniunea Scriitorilor din România. Evocând întâlnirile episcopului Alexandru Mesian cu Papa Ioan Paul al II-lea, Papa Benedict şi Papa Francisc, scriitorul şi jurnalistul Cristian Ghinea l-a numit „cel mai important ambasador al Lugojului în lume, din ultimii 25 de ani”. Scriitorul a evocat dimensiunea umană a înaltului prelat, caracterizat de „compasiune pentru omul de rând, modestie, umor fin şi o nuanţă autoironică, atât de rar întâlnită în vremurile noastre, semn al nobleţei de carcater”.

În desfășurarea evenimentului au luat cuvântul: Dl. prof. ing. Francisc Constantin Boldea, primarul Municipiului Lugoj, Dl. Marius Gangan, jurnalist şi om de televiziune, D-na Simona Avram, profesor la Colegiul Naţional „Iulia Hasdeu” Lugoj şi Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar General al Eparhiei de Lugoj.

În încheierea expunerilor, autorul cărţii, Prea Sfinţia Sa, Episcop Alexandru a spus: „Este foarte greu să vorbești despre tine și să scrii, dar am simțit datoria de a scrie pentru că sunt multe lucruri care ar fi regretabil să se piardă. Și eu am scris în carte căci chiar și pentru mine a citi și a mai reciti mă îndeamnă întotdeauna să aduc mulțumire lui Dumnezeu. Volumul aceasta îl consider un Imn închinat lui Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, un Imn de preamărire și de mulțumire pentru toate harurile primite”…

„File din viața mea” a fost scrisă cu ocazia aniversării a 50 de ani de preoție și 21 de ani de episcopat.

Prea Sfinţitul Alexandru a adus mulţumiri, celor care au luat cuvântul, d-lui Cristian Ghinea şi celor care s-au implicat pentru buna desfășurare a acestui eveniment.”

La final, profesoara Olimpia Drăgan, dirijoarea corului „Reînvierea” al catedralei din Lugoj, i-a oferit Prea Sfințitului Alexandru un buchet de flori din partea coriștilor.

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii se găsesc AICI.