Puțină vreme ne desparte de praznicul Nașterii lui Isus Cristos, timp de rugă și slavă. A devenit deja o tradiție ca în postul Crăciunului prietenii să se adune laolaltă în Biserica Greco-Catolică cu hramul Sfântului proroc Ilie Tezviteanul din Orăștie, ca să asculte colinde și nu numai să asculte, dar să și cânte aceste minunate melodii specifice acestui timp de bucurie.

Astfel, duminică 18 decembrie, a cincea ediție a „Concertului de colinde” de la greco-catolici, (cum este numit în zona Orăștiei al nost’ eveniment) a demarat. Dimineața zilei a adus celor prezenți, după oficierea Sfintei Liturghii (celebrată de pr. prot. Silviu Lucian Bindea), bucuria cântului de copii. Cei mici, de la grupa de copilași (cum îi numește părintele Silviu), au dat un adevărat spectacol în care scena Nașterii Sfinte de la Betleem a fost minunat transpusă în poezie, muzică și joc scenic. La sfârșitul programului, cei mici au primit bine meritatele cadouri și felicitările celor prezenți.

După amiaza a adus cu sine concertul propriu-zis. Spectacolul începe. Colindul și cuvântul de deschidere al pr. prot. Silviu Lucian Bindea dau startul celei de a cincea ediții, ca apoi, interpreții de muzică populară Eugen Pistol (directorul Casei de cultură din Orăștie) și Felicia Andreșoiu (coordonatoarea Ansamblului Cosânzeana din localitate), împreună cu tinerii ce compun Ansamblul Cosânzeana, au trecut la treabă. Păcat că fotografia nu poate reda cântul.

Bogdan Cadinoiu, un tânăr talent, ne-a încântat cu melodii clasice cântate la pian. Nu pot să nu menționez seriozitatea acestui mic „pui de om” care, deși bolnav fiind, a ținut cu tot dinadinsul să onoreze invitația făcută de pr. Silviu, cu o seriozitate ce poate fi model pentru mulți adulți, ca apoi, steluța muzici ușoare orăștiene, Alexandra Albu să demonstreze încă o dată că talentul și munca asiduă dau rezultatele scontate. Cei doi fermecători copilași sunt pregătiți de către doamna Sonia Stâncel și tot doamna Sonia a fost cea care a ajutat-o instrumental pe Alexandra. Ajuns puțin mai târziu (deoarece multe sunt problemele urbei), dl. primar Alexandru Munteanu a ținut să remarce că: „Este onorat că poate participa și la această a cincea ediție a „Concertului de colinde” și că în continuare va sprijini astfel de manifestări, căci primăria municipiului Orăștie este și va fi aproape de credincioșii greco-catolici din localitate și nu numai.”

O adevărată doamnă a interpretării muzicii clasice, Mihaela Lădar, a ridicat pur și simplu inimile noastre spre cer, ca mai apoi, venind cu vasta activitate în domeniul cântului popular, Mariana Stoica a colindat fermecându-ne.

Secțiunea „coruri” a fost deschisă de către Vlăstarele Orăștiei, cor cu un bogat palmares și un vast repertoriu, care sub bagheta maestrului Petru-Androne Eli, a făcut să răsune Biserica de cânt și slavă.

Momentul mult așteptat a sosit, apar în fața publicului spectator pr. prot. Silviu Lucian Bindea, pr Sorin Sabo (parohul de la biserica „Imaculata” din Deva), Ioan Andreșoiu voce și chitară rece, iar la clape Marcel Gîrliște. Cum era de așteptat, momentul celor patru a fost înălțător și iar îmi pare rău, dar asta e, fotografia nu are glas … și ce mai glasuri am putut auzi!

Au urmat apoi corurile Bisericilor Greco-Catolice din Deva, Hunedoara și Orăștie, coruri care au picurat în inimi și suflete bucuria colindului și fericirea vestirii Nașterii lui Isus Cristos. Și ce frumos ca în fiecare cor să vezi și pe păstorul acelei comunități căci pr Eugen Damian, pr Sorin Sabo și pr Silviu Bindea au fost printre protagoniști. Corul parohiei noastre a avut onoarea de a încheia concertul, dar nu singur, deoarece ultimul colind a fost cântat de întreaga mulțime aflată în nava Bisericii Greco-Catolice cu hramul Sfântului proroc Ilie Tezviteanul din Orăștie.

Strângerea de fonduri pentru Asociația „Bunul Samaritean” s-a făcut o dată cu sfârșitul acestui a cincilea concert.

Trebuie să menționez aici prezența oficialităților locale printre care enumerăm pe dl. deputat Veniamin Balga, dl Alexandru Munteanu primarul localității, dl. Lucian Heiuș, director executiv la DGFP, dl. Ovidiu Bălan viceprimar, dl.Teodor Iordan, ş.a.

Toți participanții au primit diplome și tradiționalul colăcuț, drept mulțămită pentru efortul depus.

Concertul de după concert a încheiat seara și numesc “concert” agapa frățească în care cei prezenți pe scenă și oficialitățile au cântat din nou colinzi, strânși laolaltă ca într-un mare cor al prieteniei. Cu speranța revederii, închei și vă doresc tuturor sărbători luminoase și un An Nou cu multe haruri liniște să pace-n suflet.

Dan Orghici

Mai multe fotografii AICI.