De sărbătoarea intrării în biserică a Maicii Domnului, 21 noiembrie 2014, la sanctuarul „Maica Domnului, Apărătoarea Noastră” de la Scăiuş a avut loc un nou pelerinaj. Este unul din pelerinajele înscrise în Decretul pe care l-a primit acest sanctuar, ca la sărbătorile mariane de peste an, credincioşii să aibă posibilitatea de a face pelerinaje la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

La sosire PS Alexandru a fost întâmpinat de pr. Teodor Baba, consilier eparhial şi protopop de Lugoj împreună cu pr. Iulian Hasciar, parohul locului.

Sfânta Liturghie a fost pontificată de P.S. Alexandru. Alături de Prea Sfinţia Sa au concelebrat: Mons Angelo-Narcis Pop, Vicar General, pr. Protopop Teodor Baba, pr. Narcis Ardelean, administrator pe probleme de patrimoniu şi pr. Iulian Hasciar, parohul locului. Răspunsurile au fost date de cantorii parohiei Reşiţa II şi Reşiţa-Doman.

PS Alexandru a amintit în cuvântul său de sărbătorile mariane din cursul acestui an când au avut loc pelerinaje la Sanctuarul marian de la Scăiuș: 15 august când s-a celebrat prima Sfântă Liturghie în noua biserică, 8 septembrie când Prea Sfinţia sa a hirotonit un preot. A amintit de frumoasa zi de 27 septembrie când a avut loc sfințirea solemnă a noii biserici de către Prea Fericirea Sa Cardinal Lucian Mureşan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. De-asemenea a vorbit despre pelerinajul curiei episcopale şi al personalului ce-şi desfășoară activitatea la Episcopia greco-catolică, un pelerinaj devenit tradiţional, care a avut loc la 15 octombrie, dată ce coincide cu a doua lăcrimare a icoanei.

„Sanctuarul Maicii Domnului de la Scăiuș” a spus Prea Sfinţia Sa „este locul unde se va celebra Sfânta Liturghie la toate sărbătorile mariane de peste an, pe cât posibil cu solemnitate. Sfânta Liturghie are valoare mare nu după numărul de credincioși prezenți ci după importanta jertfei Fiului lui Dumnezeu.

PS Alexandru a vorbit despre sărbătoarea zilei: intrarea în biserică a Maicii Domnului. „Astăzi este începutul bucuriei noastre; să o rugăm pe Prea Curata Fecioară Maria să ne dea darurile de care avem trebuință acum dar să ne aibă în vedere şi în ora morții noastre. Noi de aceea am venit la Scăiuş ca să o lăudăm pe Maica Domnului. Aici şi-a făcut prezența în acest spațiu, în acest loc, unde această icoană a lăcrimat. De aceea îi spunem şi noi: Bucură-te plină de har, Domnul cu tine, eşti binecuvântată între femei şi este binecuvântat Fiul tău Isus Cristos rod al trupului tău. Sfântă Marie Maică a lui Dumnezeu roagă-te pentru noi păcătoşii, acum şi în ora morţii noastre, amin” a încheiat Prea Sfinţia Sa.

La sfârșitul Sfintei Liturghii a avut loc Consfințirea la Inima Neprihănită a Prea Curatei Fecioare Maria.

Programul s-a încheiat cu distribuirea anafurei şi miruirea credincioșilor.

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii AICI.