De la punerea în libertate a Bisericii Române Unite, clerul şi credincioşii din Valea Jiului, şi din protopopiatele învecinate, participă în fiecare an la pelerinajul marian la Brădet-Câmpul lui Neag. Acest pelerinaj ajuns la a XXI-a ediţie, este fixat în luna august în duminica de după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Anul acesta pelerinajul a avut loc în ziua de 19 august.

Programul a început cu celebrarea Sfintei Liturghii arhiereşti la biserica „Buna-Vestire” din Petroşani consacrată în urmă cu doi ani. Alături de prea Sfinţitul Alexandru Mesian au concelebrat: Mons. Angelo Pop Vicar General pr. Adrian Nagy protopop de Lupeni, pr. Florin Vasiloni, protopop de Sarmisegetuza, pr. Vasile Solomon paroh la Petroşani, pr. Ionel Maier, paroh la Toteşti, pr. Dorin Szilvester, paroh la Bărbăteni, pr. Leonard Bulzan, pr. Daniel Solomon paroh la Tuştea. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date teologul Nicuşor Poroabă. În cadrul Sfintei Liturghii, fiica părintelui paroh – Andreea Solomon – a primit Prima Sfântă Împărtăşanie.

P.S. Alexandru a amintit pelerinilor rolul vizitei pastorale cu ocazia pelerinajului şi anume, acela de a se ruga împreună cu clerul şi credincioşii din teritoriu cel puţin o dată pe an. Prea Sfinţia Sa le-a făcut cunoscut pelerinilor, faptul că venind de la Lugoj în această zonă a constatat cum în ultimii ani s-au construit nouă biserici unde credincioşii se pot întâlni „într-un ambient civilizat pentru a-l preamări în rugăciune pe Dumnezeu”. Localităţile amintite sunt: Caransebeş, Oțelu Roşu, Băuţar, Bucova, Păucineşti, Toteşti, Haţeg şi nu în ultimul rând cele două biserici de pe Valea Jiului (Petroşani şi Uricani).

După Sfânta Liturghie, pelerinii veniţi din Valea Jiului, Deva şi Hunedoara, s-au deplasat cu diferite mijloace de transport spre locul de pelerinaj.

Înainte de a ajunge la Câmpul lui Neag, Prea Sfinţitul Alexandru a vizitat la Bărbăteni, terenul primit din partea primăriei pe care se va construi o biserică greco-catolică, cea actuală fiind neretrocedată în momentul de faţă.

Prima oprire la Câmpul lui Neag a fost la Statuia Preasfintei Inimi a lui Isus unde s-a început rugăciunea Sfântului Rozar urmând devoţiuni către Preasfânta Inimă a lui Isus.

Cu toţii au pornit în procesiune spre statuia Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes, unde s-a continuat rugăciunea Sfântului Rozar şi rostirea rugăciunii de Consfinţire la Inima Neprihănită a Mariei.

Statuia Maicii Domnului de la Câmpul lui Neag este o copie a statuii Maicii Domnului de la Lourdes. A fost adusă de preotul Ştefan Berinde şi soţia lui Maria, în urmă cu aproape 100 de ani, (în anul 1913). De atunci şi până la desființarea Bisericii Române Unite cu Roma, credincioşii din Valea Jiului au venit în fiecare an în pelerinaj în acest frumos cadru natural unde se află statuia. Aceasta s-a păstrat ca o minune în vremea regimului comunist. În anul 1977 a fost restaurată de pr. Ştefan Dănilă. Statuia, este fixată pe o stâncă înaltă la marginea localităţii. Imediat după anul 1989, s-a reluat tradiția pelerinajelor la Câmpul lui Neag. În acelaşi loc numit generic „Brădet” din cauza amplasării acestuia în jurul unei păduri de brazi, se găseşte şi o cruce monumentală ridicată la 8 noiembrie 1895 de către părintele greco-catolic Constantin Stanciu în memoria eroilor locali căzuţi în timpul Războiului de Independenţă (1877-1878).

Prea Sfinţitul Alexandru le-a reamintit pelerinilor că înainte de a avea cele două biserici noi la Uricani (2008) şi respectiv Petroşani (2010), pe acel loc accidentat în apropierea Grotei, se celebra şi Sfânta Liturghie. Astăzi în acest loc Sfânt se rostesc doar rugăciuni şi devoţiuni iar Sfânta Liturghie se oficiază în una din Bisericile nou construite.

În încheiere PS Alexandru, de sus din faţa Statuii Maicii Domnului, a dat binecuvântarea mulţimii pelerinilor şi a spus un „la revedere” în pelerinajul jubiliar de anul viitor, 2013.

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii se găsesc AICI.