Duminică 11 iunie a.c. credincioşii Catedralei „Pogorârea Sf. Spirit”-Lugoj au sărbătorit două momente: hramul catedralei şi primirea Primei Sfinte Împărtăşanii a copiilor pregătiţi special de Surorile Baziliene din Lugoj de-a lungul întregului an prin întâlniri săptămânale special pentru acest scop.

Pregătirea copiilor pentru Prima Sfântă Împărtăşanie a început imediat după 1990, fiind pregătiţi de fiecare dată de Surorile Baziliene de la Lugoj. Prima grupă de copii au primit Sfânta Împărtăşanie din mâinile PS Ioan Ploscaru, devenit Arhiepiscop în anul 1996.

Programul a început cu o procesiune a copiilor de la Casa Parohială spre Catedrală, însoţiţi de Surori, Preoţi şi nu în ultimul rând de grupul de tineri ce fac parte din corul Catedralei.

Sfânta Liturghie a fost pontificată de Preasfinţia Sa Episcop Alexandru Mesian, şi i-a avut alături pe: Rev. Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar General, Rev. Pr. Cons. Teodor Baba, Prot. de Lugoj, Rev. Pr. Prot. On. Ioan Pop, Parohul Catedralei, Rev. Pr. Ioan Brândău, paroh la Budinţ şi lectorii Raimondo-Mario Rupp şi Narcis Sorin Ardelean.

Înainte de rostirea Crezului, copiii pregătiţi pentru prima împărtăşanie împreună cu toţi credincioşii prezenţi la Sf. Liturghie au reînnoit promisiunile de la Botez. P.S. Alexandru le-a spus copiilor că ei sunt în centrul atenţiei noastre. „Dumnezeu-Tatăl, Spiritul Sfânt, Fecioara Maria şi Îngerii privesc spre voi şi văd în sufletele voastre pe Isus Cristos. Pentru voi dragi copii este o zi foarte importantă. V-aţi pregătit prin ştiinţă şi prin taina Sfintei Spovedanii unde păcatele voastre au fost şterse”. Excelenţa Sa i-a felicitat pe copii pentru faptul că au ales să participe la un aşa eveniment şi a felicitat pe părinţii lor pentru că i-au îndemnat către Sfânta Biserică şi i-a sfătuit ca şi în viitor locul lor de duminică să fie participarea la Sfânta Liturghie, Sfânta Spovadă şi primirea în continuare a Sf. Împărtăşanii. La sfârşitul Sfintei Liturghii copiii au recitat poezii şi au primit de la Excelenţa Sa Episcop Alexandru, un rozar şi o icoană în semn de amintire de la Prima Sfântă Împărtăşanie.

Sărbătoarea a continuat cu înconjurarea Catedralei în procesiune după care a avut loc sfinţirea spicelor de grâu şi a celorlalte ofrande aduse cu ocazia hramului.

 

Raimondo-Mario RUPP

FOTOGRAFII PUBLICATE DE LA ACEST EVENIMENT SE GĂSESC AICI