Ziua de 13 iunie este dedicată în calendarul romano catolic şi greco-catolic, Sfântului Anton de Padova. Cunoscut sub numele de „Sfântul minunilor”, Sfântul Anton a devenit atât de popular încât a ajuns să fie cinstit nu numai de credincioşii catolici de ambele rituri ci şi chiar de unii credincioşi ortodocşi. La Lugoj a devenit o tradiţie imediat după redobândirea libertăţii cultului greco-catolic cinstirea acestui mare sfânt, prin rugăciunile adresate în fiecare marţi după oficiile religioase.

Tot în această zi, la catedrala din Lugoj s-a marcat şi sărbătorirea a 100 de ani de la apariţiile Sfintei Fecioare Maria de la Fatima (13 mai 1917).

Programul spiritual al serii, a început la ora 17.50 cu rugăciunea Sfântului Rozar. Înainte de Sfânta Liturghie, pr. Prot. On. Ioan Pop, parohul catedralei a rostit o rugăciune pentru binecuvântarea „pâinii Sf. Anton”.

Sfânta Liturghie a fost pontificată de pr. Paroh Ioan Pop. Au concelebrat: pr. Teodor Baba, Protopop de Lugoj, pr. Ioan Brândău, paroh la Budinţ, Pr. Ioan Grad, paroh la Darova şi pr. Glosik Alin, paroh la Visag. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul „Reînvierea” al catedralei.

Predica a fost ţinută de Pr. Ioan Pop care a vorbit, mai întâi despre Evanghelia zilei (Mt. 7, 15-21), cunoaşterea pomului bun după roade. Următorul punct al predicii a fost despre viaţa Sfântului Anton de Padova. „Astăzi creştinii aleargă la Sfântul Anton pentru orice har, haruri mari sau haruri mici iar Sfântul Anton îi ajută dacă e spre binele lor sufletesc şi trupesc. Prin mijlocirea lui aşteptăm sănătate, pace în familie, o căsătorie fericită, reuşită la învăţătură şi examene, creşterea bună a copiilor, pâinea cea de toate zilele şi o moarte creştinească bună”, a spus Pr. Ioan.

Îndată după predică preoţii concelebranţi au rostit o serie de rugăciuni către Sfânta Fecioară Maria, printre care amintim: Consfinţire la inima neprihănită a Prea Curatei Fecioare Maria, rugăciune către Prea Curata Fecioară Maria cu ocazia jubileului de 100 de ani a apariţiilor Sf. Fecioare Maria la Fatima, Rugăciune către Prea Curata Fecioară Maria, pentru tineri, etc.

Programul spiritual a continuat cu o altă serie de rugăciuni, către Sfântul Anton (rugăciuni de mulțumire, de binecuvântare a crinilor, de recomandare, pentru familii, reuşită la examen, pentru bolnavi, pentru a avea copii, litania Sf. Anton, … ), cu pomenirea nominală a credincioşilor. Preoţii au binecuvântat apoi crinii prin stropire cu apă sfinţită, apoi pe credincioşi.

Programul serii s-a încheiat cu Binecuvântarea Euharistică şi cu o frumoasă procesiune înconjurându-se catedrala cu Sfântul Sacrament, cu statuia Sfintei Fecioare de la Fatima, precum şi cu moaştele şi statuia Sfântului Anton.

Programul serii s-a încheiat cu distribuirea anafurei şi a câtorva sute de pâini.

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii se găsesc AICI.