În Duminica lăsatului sec de brânză (a Izgonirii lui Adam din Rai), la 13 martie 2016, Prea Sfinţia Sa Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj a efectuat o vizită pastorală în parohia Pecica, Protopopiatul de Arad. Prea Sfinția Sa a fost însoțit de Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar General al eparhiei de Lugoj. Biserica parohială din Pecica, „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” a fost sfinţită în anul 2007.

La sosire, Prea Sfinţitul Alexandru fost întâmpinat cu Sfânta Cruce şi Sfânta Evanghelie de pr. Miron Jarca, parohul locului şi de credincioşi, cu buchete de flori.

Sfânta Liturghie a fost pontificată de P.S. Alexandru Mesian. Alături de Prea Sfinţia Sa au concelebrat: Mons. Angelo Pop Vicar General şi pr. Miron Jarca, parohul locului.

În cuvântul de învățătură, P.S. Alexandru s-a referit la textul evangheliei duminicii Izgonirii lui Adam din Rai. În continuare, Prea Sfinţia Sa a prezentat câteva momente din istoria parohiei.

* * *

Parohia Greco-Catolică din Pecica a luat fiinţă în anul 1923. Până în anul 1948 serviciile religioase s-au săvârşit într-o capelă.

Între 1948 şi 1990 Biserica Greco-Catolică Română a fost suprimată şi interzisă cât timp puterea comunistă a guvernat România prin dictatură, preoţii şi episcopii au fost încarceraţi şi omorâţi în închisori, iar bunurile materiale confiscate de către stat.

După trei ani de la căderea comunismului în România, parohia Pecica a fost reactivată în anul 1993. Slujbele religioase s-au ținut în diferite locuri improvizate, iar administrarea parohiei s-a făcut succesiv de mai mulți preoți: pr. Valeriu Coprean de pie memorie, pr. Radu Farcaş şi Nistor Chişbora, prelaţi papali, pr. Vasile Lupşac, iar din februarie 1999, pr. Miron Jarca.

La 5 aprilie 2001 s-a cumpărat un imobil de 421m2. Pe acest teren s-a construit noua biserică parohială.

Piatra de temelie a acestei biserici cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” a fost sfinţită de P.S. Alexandru Mesian la data de 24 iulie 2005, iar sfinţirea bisericii a avut loc la 11 noiembrie 2007.

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii se găsesc AICI.