PS Alexandru, Episcop de Lugoj a efectuat o vizită pastorală în parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, Pricaz, Protopopiatul Orăştiei, în Duminica a XII-a după Rusalii, la 23 august 2015. Motivele principale ale acestei vizite au fost: celebrarea Sfintei Liturghii şi sfinţirea bisericii în urma lucrărilor de restaurare exterioare şi interioare. Prea Sfinţitul Alexandru a fost însoţit de Mons. Angelo-Narcis Pop, vicar General al Eparhiei de Lugoj.

Conform Şematismului istoric al Diecezei Lugojului de la 1903, aflăm că parohia Pricaz este o parohie veche. În conscripţia de la 1733 apar 60 de familii unite. Biserica actuală a fost edificată în anul 1846, în vremea episcopului Ioan Lemeni de Făgăraş, înainte de înfiinţarea Eparhiei de Lugoj.

Reactivarea acestei comunităţi după repunerea Bisericii Greco-Catolice în libertate a avut loc la 10 august 1995, iar biserica a fost retrocedată la 4 martie 2002. Primul preot care a început activitatea în biserica retrocedată a fost a fost actualul paroh, pr. Mihai Enyedi, hirotonit la 16 septembrie 2001. Printre lucrările de restaurare efectuate în ultima vreme amintim: înlocuirea pardoselii cu gresie albă adusă din Germania, montarea unor bănci de lemn şi a caloriferelor, văruirea pereţilor exteriori şi interiori, restaurarea iconostasului, etc.

La sosire, P.S. Alexandru a fost întâmpinat în faţa bisericii cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce de pr. Silviu Bindea, protopop de Orăştie, pr. Enyedi Mihai, parohul locului împreună cu mai mulţi preoţi şi de copii cu buchete de flori.

Programul a început cu rugăciunea Sfântul Rozar după care a continuat cu oficiul sfinţirii apei, desfăşurat în faţa intrării în biserică. A urmat binecuvântarea lăcaşului de cult, prin ungerea zidurilor exterioare şi interioare cu sfântul şi marele mir, în formă de cruce, şi prin stropire cu apă sfinţită. De-asemenea s-a sfinţit iconostasul, tabernacolul şi masa altarului. După oficiul sfinţirii lăcaşului de cult, programul vizitei pastorale, a continuat cu Sfânta Liturghie Arhierească. Alături de Prea Sfințitul Alexandru au concelebrat: mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar General, pr. Silviu Bindea, Protopop de Orăştie, pr. dr. Viorel Codrea, paroh la Cugir, pr. Alexandru Gînţa, paroh la Mărtineşti, pr. Mircea Costa, paroh la Rapoltu, pr. Ioan Stănculeţ, paroh la Şibot, pr. Paul Frăţilă, paroh la Toteşti, Aurel Rafiliu, paroh la Romos şi pr. Mihai Enyedi, parohul locului.

P.S. Alexandru a conferit Părintelui Paroh Mihai Enyedi titlul de Iconom Stavrofor (purtător de cruce) dăruindu-i crucea pectorală „ca recunoştinţă pentru râvna şi constanta mărturie a credinţei în Isus Cristos şi Biserica Sa: Una, Sfântă, Catolică şi Apostolică, pentru activitatea pastorală desfăşurată în parohiile Geoagiu şi Pricaz, pe parcursul a 14 ani de preoţie, într-o perioadă foarte grea de refacere a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică” – se arată în Decizia nr. 627/2015 citită de pr. prot. Silviu Bindea.

În cuvântul de învăţătură, P.S. Alexandru a vorbit despre evanghelia duminicii (a tânărului bogat). „Valoarea lucrurilor” a spus Prea Sfinţia Sa, „nu stă în avere, în lucrurile pământeşti. Cristos vrea să ne orienteze spre o altă lume, spre valori care durează veșnic, spre alte dimensiuni. Contează atașamentul faţă de bunurile pe care le avem. Acestea să fie doar mijloace de existenţă, nu scop al vieții noastre. Scopul omului este, de a-l urma pe Cristos, de a ne mântui sufletul”.

În continuare P.S. Alexandru a vorbit credincioșilor despre istoria acestei parohii. Prea Sfinţia Sa l-a felicitat pe părintele paroh Mihai pentru activitatea din parohie.

Pr. paroh Mihai Enyedi a mulţumit tuturor celor prezenţi: Prea Sfinţitului Alexandru şi oficialităţilor locale prezente, firmelor care au executat lucrările de reparaţie şi tuturor credincioşilor care au făcut posibilă finalizarea lucrărilor de restaurare a bisericii.

În semn de mulţumire şi de apreciere, pr. paroh Mihai, i-a dăruit Prea Sfinţitului Alexandru o icoană cu Prea Curata Fecioară Maria şi Pruncul Isus.

Bucuria sărbătorii a continuat cu o agapă la căminul cultural din localitate.

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii se găsesc AICI.