De mai bine de zece ani există tradiţia ca în fiecare an a doua zi de Crăciun, Prea Sfinţitul Alexandru Mesian să efectueze o vizită pastorală într-una din parohiile oraşului Arad. În acest an, Sfânta Liturghie s-a ţinut la capela „Bunavestire”. Prea Sfinţia Sa a fost însoțit de către Mons. Angelo Pop, Vicarul General al Episcopiei de Lugoj. Ultima vizită pastorală a avut loc în această parohie a avut loc la 26 decembrie 2010.

La eveniment, alături de credincioşii parohiei au participat credincioşi şi din celelalte două parohii arădene: parohia „Naşterea Maicii Domnului” aflată în centru şi parohia „Sfântul Anton de Padova” din cartierul Micălaca.

La sosire, Prea Sfinţitul Alexandru a fost întâmpinat cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce de pr. Radu Vorindan, Protopop de Arad, de pr. Sorin Seviciu, parohul locului precum şi de alţi preoţi.

Înainte de începerea Sfintei Liturghii, Prea Sfinţia Sa a acordat ordurile minore, tonsura şi lectoratul, tânărului teolog Cristian Petru Bonţe, student în anul III la Facultatea de Teologie Greco-Catolică, departamentul Teologie Pastorală Oradea.

La Sfânta Liturghie alături de Preasfințitul Alexandru au concelebrat: Mons. Angelo Narcis Pop, pr. Nistor Chişbora, prelat papal protopop emerit Aradului, pr. Radu Vorindan, Protopopul Aradului, pr. Sorin Seviciu, parohul locului, pr. Romeo Bodea, paroh la Arad-Micălaca, pr. Radu Farcaş, prelat papal, pr. Marcel Tarce, paroh la Cruceni şi pr. Ovidiu Crişan, paroh la Zădăreni. Au lectorat: Cristian Bonţe şi ipod. Răzvan Chivulescu. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei. În cadrul Sfintei Liturghii, au fost pomeniţi toţi preoţii care au slujit în parohiile din oraşul Arad în perioada post-decembristă.

Tema prezentată de P.S. Alexandru în cuvântul său a fost legată de Sărbătoarea Crăciunului. „După o Noapte Sfântă de Crăciun” a spus Prea Sfinţia Sa, „cu cântece de îngeri şi păstori şi adoraţia magilor, a urmat o altă noapte de groază: Fuga în Egipt”.

„Şi în zilele noastre sunt duşmani ai lui Cristos” a afirmat PS Alexandru. „De-a lungul istoriei şi până la sfârşitul lumii vor fi dușmani ai bisericii «irozi», adică oameni care vor încerca să-l îndepărteze pe Cristos din viaţa umană. Şi poporul nostru a trăit o astfel de vreme a «irozilor sec XX» care au ucis atâţia oameni nevinovaţi pentru simplul motiv că nu s-au lepădat de credinţa lor, de Biserica lui Cristos: Una, Sfântă, Catolică şi Apostolică. Au încercat să o lichideze vrând să facă o lume fără Dumnezeu, dar Cristos întotdeauna învinge şi împărăţeşte lumea. Este un lucru cunoscut” a subliniat PS Alexandru „că nu împotriva episcopilor, a credincioşilor şi a preoţilor este persecuţia ci împotriva lui Cristos”

În finalul cuvântului, P.S. Alexandru le-a amintit credincioşilor arădeni câteva realizări şi evenimente frumoase din Viaţa Bisericii şi a Eparhiei de Lugoj din acest an: s-a sfinţit noua biserică din oraşul Ineu, protopopiatul de Chişineu-Criş; De-asemenea s-au sfinţit opt noi biserici şi s-a retrocedat o biserică prin proces (Ramna, judeţul Caraş-Severin, Protopopiatul de Reşiţa). În Arad mai există două biserici greco-catolice confiscate în anul 1948 dintre care una a fost recent câştigată prin sentinţă judecătorească, urmând şi punerea ei în posesie; Le-a reamintit credincioşilor de cel mai important eveniment al Eparhiei de Lugoj din acest an: aducerea rămăşiţelor pământeşti ale servului lui Dumnezeu Episcop Martir Dr. Ioan Bălan care la 8 octombrie 2013 a fost exhumat din cimitirul Bellu Catolic din Bucureşti şi adus la Episcopia Lugojului, de unde, în ziua de 23 noiembrie, a fost depus în cadru solemn în Catedrala din Lugoj, cu ocazia manifestărilor a 160 de ani de la înfiinţarea Eparhiei de Lugoj. Se aşteaptă cu mare dor beatificarea celor şapte Episcopi greco-catolici români între care este şi episcop dr. Ioan Bălan.

Pr. paroh Sorin Seviciu a mulţumit Prea Sfinţitului Alexandru pentru prezenţa Sa în mijlocul credincioşilor şi de-asemenea a mulţumit corului şi preoţilor participanţi.

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii se găsesc AICI.