În duminica a XXIII-a după Rusalii, la 21 octombrie 2012 Prea Sfinţitul Alexandru Mesian însoţit de mons. Angelo-Narcis Pop, Vicarul General al Eparhiei de Lugoj, s-a aflat în vizită pastorală în localitatea Bocsig, protopopiatul de Chișineu-Criș (Jud. Arad). Este a şasea vizită pastorală pe care Prea Sfinţitul o face în această localitate.

Parohia Bocsig este cunoscută în ţară şi străinătate datorită figurii Rafilei Găluț (1910-1939), fecioară stigmatizată care a purtat Rănile Domnului între anii 1931-1939.

Motivele principale ale acestei vizite pastorale au fost: Sfânta Liturghie, reînființarea Reuniunii Mariane, întâlnirea grupurilor şi a asociaţiilor laicale din Eparhia de Lugoj cu ocazia „Zilelor Acţiunii Catolice 2012” şi pelerinajul la mormântul Rafilei Găluţ

Au participat pe lângă membrii asociaţiilor laice, credincioşi din Şimand, Beriu, Lugoj, Arad, Cugir, Timişoara, etc

La sosire, Prea Sfinţitul Alexandru a fost întâmpinat în faţa bisericii cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce de pr. Radu Vorindan, Protopopul Aradului, de pr. paroh Gheorghe Tomoioagă şi de alţi preoţi. Copiii i-au oferit Ierarhului buchete de flori.

Programul a început la orele 10.00 cu rugăciunea Sfântului Rozar care a fost condusă de Prea Sfinţitul Alexandru, după care a urmat Sfânta Liturghie Arhierească. Alături de Prea Sfinţia Sa, au concelebrat: Mons. Angelo Narcis-Pop, Vicar general, pr. Radu Vorindan, protopopul Aradului, pr. Dănuţ Ciuban, protopop de Chişineu-Criş, pr. dr. Viorel Codrea, Asistent Spiritual ASTRU Eparhial Lugoj, pr. Ioan Chişărău, Asistent Spiritual Eparhial al Reuniunii Mariane precum şi preoţi din protopopiatele Chişineu-Criş şi Arad. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohial.

La sfârşitul Sfintei Liturghii a avut loc recepţia/primirea solemnă celor 21 de credincioşi în Reuniunea Mariană, în faţa episcopului. Prea Sfinţitul Alexandru a înmânat Diploma Mariană şi „Medalia Miraculoasă a Sfintei Fecioare Maria” noilor membri. Asistentul Spiritual este părintele paroh Gheorghe iar Preşedintă a Reuniunii Mariane este d-na Ileana Tomoioagă, soţia părintelui paroh.

În cuvântul de învăţătură, P.S. Alexandru s-a referit mai întâi la textul Evangheliei duminicii, a vindecării îndrăcitului din Gherasa. Apoi, Prea Sfinţia Sa a vorbit despre însemnătatea spirituală a Bocsigului ca şi loc de adâncă trăire creştină, amintind figura fecioarei stigmatizate Rafila Găluţ care în scurta ei viaţă de 29 de ani a fost un model de comuniune cu Dumnezeu prin trăire euharistică şi practicarea devoţiunilor (Sfântul Rozar, Calea Crucii) precum şi prin apostolat. De-asemenea a vorbit despre importanta Asociaţiilor laicale din Biserica Catolică şi despre „Zilele Acţiunii Catolice” (21-28 octombrie). Prea Sfinţia Sa a mulţumit pr. paroh Gheorghe, autorităţilor locale şi judeţene pentru sprijinul acordat comunităţii din Bocsig şi pentru participarea la serviciile religioase organizate în această zi.

Pr. paroh Gheorghe a mulţumit Prea Sfinţitului Alexandru pentru grija părintească de care a dat dovadă întotdeauna faţă de comunitatea din Bocsig. A mulţumit autorităţilor locale: d-lui Ioan Florin Ciul primarul localităţii Bocsig şi d-lui viceprimar Nicolae Bătrâna, pentru buna colaborare şi sprijinul acordat comunităţii parohiale.

După Sfânta Liturghie, episcopul, preoţii şi credincioşii, au pornit în procesiune de la biserica parohială până la cimitirul din sat aflat la aproximativ un km distanţă. La mormântul Rafilei Găluţ s-a oficiat un Parastas pentru sufletul ei şi al tuturor celor înmormântaţi în acel cimitir.

Pr. Paroh Gheorghe Tomoioagă a invitat pe toţi credincioşii la căminul cultural unde s-a oferit o agapă frăţească organizată de comunitatea din Bocsig cu sprijinul autorităţilor locale.

* * *

În dupămasa aceleiaşi zile, Prea Sfinţitul Alexandru însoţit de Mons. Angelo Pop, mai mulţi preoţi şi credincioşi, au vizitat parohia Ineu cu ocazia sfinţirii pietrei de temelie a bisericii greco-catolice cu hramul Sfântul Dumitru, izvorâtorul de mir.

În localitatea Ineu a existat comunitate greco-catolică si înainte de anul 1948. Serviciile religioase s-au ţinut într-o casă care a devenit capela parohiei. După 1990 au fost credincioşi care au declarat că aparţin Bisericii Române Unite. Simţindu-se tot mau mult necesitatea construirii unei biserici pentru nevoile spirituale ale acestei comunităţi, primăria din Ineu a acordat un teren pentru construirea noului lăcaş de cult.

Ceremonia a început la orele 15.30 cu oficiul sfinţirii apei, urmat de sfinţirea locului de biserică, a credincioşilor şi a pietrei de temelie a noii biserici şi implantarea crucii.

„Mulțumim bunului Dumnezeu” a spus în încheiere P.S. Alexandru „pentru toate harurile care ni le-a dat şi în această zi. Să ne rugăm Lui ca să putem realiza acest proiect care nu se face nici pentru triumful nostru personal si toate pentru mărirea lui Dumnezeu şi binele spiritual al comunităţii credincioşilor”.

Raimondo-Mario Rupp

Foto: vizită pastorală P.S. Alexandru la  Bocsig
Foto: sfinţire loc de biserică Ineu