Prea Sfinţitul Alexandru a primit la palatul episcopal, luni, 18 iulie, vizita unei delegaţii de confesiune evanghelică de la Jena (Germania), oraş înfrăţit cu municipiul Lugoj. Delegaţia a fost însoţită de dl. Gothard Lemke, pastor al Bisericii Evanghelice din Jena şi de dl. profesor Gert Richter – preşedintele Asociaţiei pentru promovarea parteneriatului între oraşele Lugoj şi Jena.

Delegaţia de la Jena a vizitat în cursul zilei de 17 iulie biserica Romano-Catolică şi biserica Ortodoxă Ucraineană, iar în cursul zilei de 18 iulie au vizitat: Sinagoga neologă a comunităţii evreieşti şi biserica Ortodoxă Protopopială „Adormirea Maicii Domnului”.

Grupul a sosit la palatul episcopal la ora 10.00 unde au fost întâmpinați de P.S. Alexandru, episcop de Lugoj şi mons. Angelo-Narcis Pop, vicar general al Eparhiei de Lugoj. Prea Sfinţia Sa i-a invitat pe reprezentanți în Sala Mare unde se află tablourile episcopilor care au păstorit Eparhia de Lugoj de la 1853 şi până astăzi.

P.S. Alexandru le-a vorbit oaspeților despre istoria Bisericii Române Unite, în special despre istoria Eparhiei de Lugoj. Le-a povestit de perioada grea a persecuţiei de 41 de ani prin care a trecut episcopatul, clerul şi laicii Bisericii Greco-Catolice din România, unii dându-şi viaţa pentru credinţă. În continuare P.S. Alexandru le-a povestit despre Biserica Greco-Catolică în libertate, despre cum această Biserică s-a dezvoltat, în special despre relaţiile de frăţietate în Banat cu Biserica Ortodoxă, datorită Î.P.S.S. de pie memorie Dr. Nicolae Corneanu, trecut la cele veşnice în luna septembrie 2014.

Două dintre întrebările adresate de oaspeţi Prea Sfinţiei Sale, dorim să le amintim, prima întrebare: unde s-au ţinut slujbele în timpul regimului comunist când Biserica Greco-Catolică era în ilegalitate şi a doua întrebare: care sunt diferenţele între Biserica Greco-Catolică şi Biserica Romano-Catolică. Sunt două întrebări care pentru cei ce cunosc Biserica Greco-Catolică par destul de simple, dar pentru studenţii teologi de confesiune evanghelică a fost un prilej minunat de a-şi îmbogăţi cultura generală religioasă.

Prea Sfinţitul Alexandru le-a dăruit oaspeţilor câte o iconiţă şi cartea autobiografică „File din viaţa mea”.

După această întrevedere, P.S. Alexandru i-a condus pe oaspeţi prin clădirea Palatului Episcopal, vizitând capela privată a Prea Sfinţitului Alexandru, unde s-a rostit rugăciunea „Tatăl Nostru” în limba germană.

Vizita s-a încheiat cu o scurtă plimbare în parcul episcopiei. La plecare, fiecare a primit câte o ramură de rozmarin, care să le aducă aminte de această frumoasă vizită de la Episcopia Lugojului.

Raimondo-Mario Rupp

Mai multe fotografii se găsesc AICI.