În ziua de 25 septembrie a anului 1932 a fost binecuvântată și așezată piatra de temelie a măreței biserici Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril din Satu Mare a cărei construcție a durat cinci ani. Proiectul bisericii a dorit îmbinarea de elemente arhitectonice provenite din arhitectura bizantină cu cele specifice spațiului occidental.

Sfințirea acestei biserici monumentale a avut loc în ziua de 7 noiembrie 1937 de către arhiereii Bisericii Române Unite: I.P.S.S. Mitropolitul Alexandru Niculescu; P.S. Dr. Iuliu Hossu, Episcop de Cluj-Gherla; P.S. Dr. Ioan Bălan, Episcop de Lugoj; P.S. Dr. Alexandru Rusu, Episcop de Baia Mare; P.S. Dr. Valeriu Traian Frențiu, Episcop de Oradea. Au participat de asemenea înalți reprezentanți ai statului român miniștrii Dr. Valeriu Pop și Valer Roman, dar și directorul general în Ministerul Cultelor, Zenovie Pâclișanu.

Duminică, 18 noiembrie, a sosit momentul pentru a mulțumi lui Dumnezeu pentru darurile sale și a marca împlinirea a 75 de ani de la sfințirea bisericii prin celebrarea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii de către PS Vasile alături de pr. Vicar General, Vasile Tofană SJ, de pr. protopop Dumitru Roman și de un sobor de preoți din protopopiatul de Satu Mare. S-au unit în rugăciune alături de comunitatea greco-catolică sătmăreană înalte oficialități guvernamentale și locale. La sfârșitul Sfintei Liturghii, PS Vasile a conferit diplome de merit celor care și-au adus un aport substanțial la viața Bisericii locale.

În după amiaza aceleiași duminici, începând cu orele 15.00, s-a desfășurat un simpozion organizat de Protopopiatul de Satu Mare împreună cu Centrul Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale propunând celor prezenți următoarele intervenții: Felician Pop – Scurt istoric al bisericii Sf. Arhangheli Mihail și Gavril; Robert Laszlo – Personalitatea părintelui profesor Petru Bran, primul profesor de limba română din Satu Mare; prof.dr. Claudiu Porumbăcean – Câteva personalități din Biserica și societatea sătmăreană; prof. Doina Lazin – Pr. dr. Vasile Lucaciu și satul natal Apa; Diacon Lucian Lechințan – Arhitectura bisericii  şi personalitatea arhitectului Victor Smigelschi; pr. drd. Alexandru Dragoș – Personalitatea protopopului Aurel Dragoș. Un moment deosebit de emoționant a fost mărturia adusă de către domnul Șter Nicolae care a văzut cu ochii săi ridicarea bisericii și a trăit pe viu bucuria sfințirii sfântului lăcaș readucând în actualitate o remarcă a credincioșilor sătmăreni din acea vreme considerau că datorită cupolei aveau un al doilea soare în oraşul lor.

Tocmai cupola este elemental architectural care impresionează cel mai mult prin diametrul de 14m, ridicată pe pandantivi. Sistemul de descărcare a greutății se face succesiv pe pereții naosului și intermediar spre altar și pronaos și pe pereții navelor colaterale. Impresia pe care o degaja ansamblul este una de echilibru și perenitate. Această Biserică nu este doar o reușită formal, ci ascunde în interior și înțelesuri teologice ce trebuiesc deslușite sau aprofundate.

Pr. drd. Alexandru Dragoș

DSC_0122

DSC_0163

DSC_0218