În duminica după Înălţarea Sfintei Crucii, 15 septembrie 2013, într-o atmosferă solemnă şi de sărbătoare, Preasfinţia Sa Vasile, Episcop al Eparhiei de Maramureş, s-a aflat în mijlocul comunităţii Congregaţiei Surorilor Maicii Domnului, Filiala Sighet cu ocazia sfinţirii şi inaugurării Centrului de Formare şi Spiritualitate „Buna Vestire”.

Ceremonia de sfinţire şi inaugurare a început cu primirea sărbătorească a Păstorului, de către Surorile Congregaţiei, însoţite de grupul de copii şi eleve de liceu, beneficiari ai Centrului, împreună cu preoţii participanţi la eveniment.

A urmat apoi consacrarea Altarului capelei şi sfinţirea Iconostasului şi a Centrului, în Masa Sfântului Altar punându-se moaştele Sfântului Iosif Cafasso (†1860 ).

Ceremonia a continuat cu Sfânta Liturghie arhierească, celebrată de Preasfinţitul Vasile, alături de care au concelebrat Pr. Vicar general Tofană Vasile, Pr. Protopop Iusco Vasile, precum şi un număr semnificativ de Preoţi. Răspunsurile au fost date de corul parohiei „Cristos Rege”, Sighetu Marmaţiei, alături de corul Surorilor CMD şi corul copiilor.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa Vasile ne-a invitat „să rămânem mereu pe Calea Crucii atunci când ni se cere, şi să-L urmăm pe Isus cu bucurie aşa cum a făcut şi Simion care a purtat Crucea şi a învăţat, din purtarea ei, cine este Hristos. Aşa şi noi să învăţăm ce vrea Dumnezeu de la noi, purtându-ne crucea de fiecare zi, ca persoană, comunitate şi Biserică. Să purtăm crucea cu bucurie ştiind că dacă este Crucea Mântuitorului şi nu alte cruci, urmează răsplata, învierea şi mântuirea veşnică. ”.

De asemenea, Ierarhul a subliniat …”dacă în urmă cu câteva decenii se ridica la Blaj „Institutul Recunoştinţei” cu acelaşi scop: de a veni în întâmpinarea fetelor care doreau să-şi schimbe viaţa prin învăţătură, a venit şi vremea când a încetat această activitate, odată cu viaţa Bisericii noastre, în mod oficial, în 1948, la Blaj şi în toată ţara. A trecut timpul, şi astăzi vedem că înfloresc aici la Sighet, în Eparhia noastră, pe locul martirilor, aceste flori de virtuţi ale generozităţii şi slujirii, spre a pune la îndemâna copiilor şi tinerilor de azi, care doresc să crească întelectual prin învăţătură şi spiritual prin viaţa de rugaciune împărtăşită cu Surorile, cadrul potrivit pentru a deprinde şi a trăi valorile vieţii creştine. Este un semn al lucrării harului, acel har lucrător prin jertfă, pentru că toate acestea se realizează prin jertfă, muncă şi dăruire”.

După încheierea Sf. Liturghii, la care au participat un număr mare de credincioşi, printre care şi grupul de voluntari ai Asociaţiei GRIMM- Italia, care au contribuit direct cu munca lor la construirea acestui edificiu, Pr. capelan Vasile Florea a transmis din partea Surorilor cuvântul de mulţumire şi recunoștință, adresat Preasfinţiei Sale şi tuturor binefăcătorilor care au sprijinit realizarea acestui Centru de formare şi spiritualitate.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă fraternă, la care au fost invitaţi toţi cei care au participat la acest eveniment.

Misiunea Congregaţiei Maicii Domnului, în cadrul Centrului „Buna Vestire”, recent inaugurat, se exprimă prin forme concrete de apostolat de tip educativ, caritativ şi catehetic cu scopul de a readuce în viaţa fiecărei persoane, a copiilor, a tinerilor, a familiilor şi a întregii comunităţi locale, spiritul lui Hristos, spirit al unităţii, al dragostei fraterne şi al carităţii. Astfel, în cadrul Centrului se vor derula următoarele activităţi: un program „after school” pentru copiii şcolari, activităţi de formare umană, intelectuală şi spirituală pentru elevele de liceu, activităţi catehetice şi de însoţire spirituală pentru copii şi tineri, precum şi organizarea unor momente de rugăciune şi zile de reculegere.

În acelaşi timp, noul Centru beneficiază de spaţii de cazare pentru pelerini, cu posibilitatea organizării unor momente de reculegere şi activităţi spirituale, care să favorizeze cunoaşterea trecutului Bisericii noastre şi mărturia de credinţă a martirilor ei, care şi-au vărsat sângele pe aceste meleaguri, în apărarea credinţei, pentru libertatea Bisericii şi cărora le datorăm eternă recunoștință.

Mulţumim tuturor celor care au fost alături de noi la această sărbătoare, chiar şi numai prin rugăciune, şi îi asigurăm de recunoştiinţa şi rugăciunile noastre.

Surorile Congregaţiei Maicii Domnului – Filiala Sighet

DSC_0162

DSC_0164

DSC_0229