Pentru orice om, dar îndeosebi pentru tineri, prietenia reprezintă o experienţă indispensabilă: Cine nu doreşte să aibă un prieten? Sunt multe perspectivele din care este abordată aceasta tematică: sociologică, psihologică, filosofică, religioasă, etc, însă nu întotdeauna este prezentată la adevărata ei valoare spirituală şi umană. Cine ne prezintă un model în trăirea unei prietenii care să nu ştirbească demnitatea umană, ci dimpotrivă să o înalţe la nivelul sublim care îl înnobilează pe om, şi care este de fapt planul Creatorului? În negura de idei şi mesaje de care tinerii sunt bombardaţi cu privire la relaţiile de prietenie, Dumnezeu răspunde trimiţând razele de înţelepciune întâlnite în Sfânta Scriptură şi în experienţa lui Isus ca şi prieten.

Continuând şirul de întâlniri formative grupurile de tineri din Bârsana, Strâmtura şi Botiza s-au reîntâlnit la Ocna Şugatag, în perioada 28-30 decembrie 2010, tocmai pentru a găsi o rază de lumină şi un răspuns evanghelic la întrebările provocatoare cu care se confrunta zi de zi. Tocmai pentru a veni în întâmpinarea acestui răspuns, întâlnirea a avut ca tema: PRIETENIA. Pe parcursul zilelor de formare, experienţele au fost variate, cuprinzând: reflecţii, discuţii, confruntări, vizionarea unor materiale, rugăciuni, adoraţie, cântece, dar şi momente de relaxare, jocuri, distracţia încheindu-se pe pârtia de la Cavnic.

În această experienţă tinerii au fost călăuziţi de: pr. Codrea Ioan din Bârsana, pr. Codrea Vasile din Strâmtura, sr. Rodica Martin şi sr. Elena Andrioaie din Congregaţia Surorile lui Isus Răscumpărătorul din Bârsana, fr. franciscan Florin Orza din Strâmtura, pr. Tiplea Grigore din Ieud şi Dumitru Orza din Strâmtura. Interesul tinerilor pentru a găsi răspuns la experienţe autentice de prietenie, a fost pe măsura aşteptărilor, implicându-se activ în programele propuse. Aceasta a condus la o cunoaştere dintr-o perspectivă evanghelică a prieteniei cu Isus, dar şi a prieteniei cu ceilalţi.

„Cine îl cunoaşte pe Isus, prietenul prin excelenţă, va reuşi să dezvolte prietenii autentice şi cu semenii.”

„Isus îi iubeşte pe toţi ucenicii săi, însă fiecare se simte iubit în mod incomparabil!”

„Adevăratele prietenii sunt rare!”

„E uşor să spui prietene! Însă e foarte greu să fii cu adevărat.”

Din impresiile împărtăşite şi scrise, lăsate de tinerii participanţi, se desprinde mulţumirea şi bucuria pentru aceste zile de har, de binecuvântare, de cunoaştere şi de comuniune cu Isus şi între ei. Fiecare a reprezentat o bogăţie pentru celălalt şi a crescut în dimensiunea umană, creştină şi de prietenie.

sr. Rodica Martin

imagine

imagine