Şi în acest an, în ciuda faptului că Dealul Ciuperca (Calvar) nu a putut găzdui acest eveniment ca în anii anteriori, am dorit să păstrăm vie tradiţia fraţilor franciscani de la Mănăstirea Franciscană „Adormirea Maicii Domnului” din Oradea, aceea de a-l urma pe Isus Cristos în drumul Său spre moarte pentru mântuirea noastră.

Aşadar, aflându-se deja la a XI-a ediţie, evenimentul a avut loc pe data de 1 aprilie (Miercurea Mare la romano-catolici), în parcul de lângă Mănăstirea noastră. Noua locaţie, Parcul Olosig, nefiind una potrivită tradiţionalei Căi a Sfintei Cruci în care noi, tinerii franciscani ai grupului „Allegria” puneam în scenă cele 14 stări, îmbrăcaţi fiind în personajele care I-au apărut în cale lui Isus pe drumul Său. În acest an a existat o schimbare radicală pe care părintele nostru spiritual, pr. Tiba Cristian ne-a propus-o şi care ni s-a părut o idee foarte bună. Neexistând treptele pe care Isus le urca pe Dealul Calvar, am ales să reprezentăm simbolic acest drum; astfel, Crucea Mântuitorului a fost purtată de 4 tineri de la o staţiune la alta, fiecare staţiune fiind marcată printr-o cruce în miniatură, un verset biblic specific fiecărei stări şi o torţă aprinsă ţinută de un tânăr cercetaş şi tineri ai Oratoriului „Don Orione” din Oradea (cărora le mulţumim prin această cale că au acceptat să fie alături de noi în organizarea evenimentului).

Crucea, purtată pe umerii tinerilor, urmată de preoţi şi credincioşi, de diferite confesiuni (greco şi romano-catolici, reformaţi şi luterani), dar şi de Episcopii noştri, Preasfinţitul Virgil Bercea (Episcop greco-catolic de Oradea) şi Preasfinţitul Böcskei László (Episcop romano-catolic de Oradea), a fost „personajul principal”, de această dată, deoarece ea este cea care a trecut prin toate cele 14 staţiuni pe care Isus le-a parcurs din momentul condamnării de către Ponţiu Pilat şi până pe Golgota unde a fost răstignit.

Muzica ambientală dintre stări, interpretată la flaut şi chitară de 2 dintre tinerii grupului nostru, Demian George şi Gabriel Mureşan,alături de cele 2 strofe cântate de corul mănăstirii, au fost „ingredientele” care ne-au transmis suferinţa şi greutatea purtării crucii pe care Fiul lui Dumnezeu le-a îndurat: suferinţă care nu se poate descrie în cuvinte; o durere apăsătoare neimaginabilă; batjocură pe care El a îndurat-o fără a se i împotrivi, chiar dacă a fost condamnat pe nedrept. Seninătatea cu care Cristos a înfruntat suferinţa este de nedescris. De multe ori, noi nu reuşim să păstrăm seninătatea în faţa greutăţilor, suferinţelor sau a problemelor zilnice. „Dacă vrea cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea în fiecare zi şi să Mă urmeze! (Luca 9:23)” este o invitaţie pe care Isus Cristos o propune fiecăruia dintre noi.

Sperăm ca toţi cei care au fost prezenţi să fi trăit alături de noi clipele grele pe care Isus le-a îndurat, iar astfel să putem să ne dăm seama de adevărata însemnătate a Sărbătorii Paştelui, aceea că Fiul lui Dumnezeu ne-a mântuit prin patima, moartea şi Învierea Sa.

Sărbători binecuvântate în Domnul!

Szűcs Alexandra – Cristina
via EGCO.ro

imagine

imagine

imagine