Sâmbătă, 30 ianuarie 2010, sărbătoarea Sfinţii Trei Ierarhi Vasile, Grigore şi Ioan, a fost o zi specială pentru Seminarul Greco-Catolic din Oradea. La Sfânta Liturghie arhierească, care a început la orele 11.30, au concelebrat preoţi formatori, participând de asemenea, împreună cu seminariştii, profesorii Facultăţii de Teologie Greco-Catolică şi alţi invitaţi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul „Schola Cantorum” al Seminarului Teologic din Oradea, condus de prof. dr. Radu Mureşan.

Cuvântul de învăţătură pe care PS Virgil l-a adresat credincioşilor şi seminariştilor a fost centrat în jurul prohimenului din Psalmul 18 „Cerurile vestesc mărirea lui Dumnezeu iar facerea mâinilor lui o vesteşte tăria”. „Cine dintre noi nu a privit cel puţin odată cerul înstelat sau cu luna, şi nu a simţit îndemnul de a repeta aceste cuvinte”, a spus Arhiereul. Toată măreţia lui Dumnezeu o putem observa în jurul nostru. Noi seminariştii trebuie să îi avem ca şi modele de urmat pe aceşti Sfinţi Părinţi care au dat totul pentru Biserica lui Hristos.

Cei trei Ierarhi sunt cei mai de seamă învăţători ai lui Hristos pe care i-a avut Biserica. Aceşti Sfinţi în secolul IV au dat Bisericii învăţături fundamentale, preocupându-se de păstrarea lor în faţa celor care le combăteau. Actualitatea acestor scrieri se poate observa şi în zilele noastre. Opera lor este vastă, iar activitatea lor a cuprins toate domeniile şi aspectele vieţii: social, cultural şi cel pastoral-misionar. Să le cerem acestor sfinţi să ne călăuzească pe drumul pe care l-am ales fiecare dintre noi şi să ne ajute să devenim un alter Cristus, purtători ai chipului lui Isus.

Mulţumim şi postului Radio Maria care a făcut posibilă transmisia în premieră a Sfintei Liturghii celebrate la Seminarul Teologic Greco-Catolic. Astfel am putut împărtăşi tuturor ascultătorilor postului de radio Maria, bucuria noastră.

Emanuel Gavrilaş, anul III

imagine

imagine

imagine