Miercuri 17 aprilie a.c., a avut loc întâlnirea preoţilor din Protopopiatul Greco-Catolic Şimleu-Silvaniei cu PS Virgil Bercea şi membri ai Biroului Pastoral pentru Laici ai Eparhiei Greco-Catolice de Oradea. Întâlnirea a început în jurul orelor 10 cu rugăciunea Sfinxului de la Bădăcin – Iuliu Maniu, urmată de salutul Preasfinţiei Sale adresat preoţilor prezenţi la întâlnire.

Părintele Protopop Nicolae Bodea a continuat cu o scurtă meditaţie asupra textului din Evanghelia Sfântului Ioan (cap. 17,6-19), subliniind ancorarea preoţilor în credinţă şi unitate. Mântuitorul a transmis Apostolilor o misiune unitară iar preoţii, ca şi urmaşi ai lui Hristos, trebuie să rămână uniţi în adevăr. Hristos doreşte aşadar unitatea – cea care poate fi săvârşită de mai mulţi, pe când dezbinarea o săvârşeşte numai unul – diavolul. Unitatea pe care preotul trebuie să o propovăduiască este o unitate extinsă la toţi, în jurul Cuvântului întrupat. Preotul nu trebuie să îşi reverse iubirea şi slujirea pentru binele propriu, ci trebuie să fie implicat activ pentru toţi, păstrându-şi onestitatea şi demnitatea. În acelaşi timp, rugăciunea lui Isus pentru ucenicii Săi subliniază şi o oarecare privire în profunzime pe care şi preotul trebuie să şi-o dezvolte.

Ca şi puncte de meditat, pr. Bodea ridica problema raportului personal al preotului cu Dumnezeu, cu Biserica dar şi cu lumea.

În continuarea întâlnirii fiecare dintre preoţii parohi au prezentat stadiul actual al parohiilor pe care le au în slujire, obiective, viaţa catehetică, liturgică şi caritativă a comunităţii, precum şi anumite activităţi culturale ce se desfăşoară anual.

La sfârşitul întâlnirii PS Virgil a dat preoţilor câteva sfaturi liturgice şi pastorale, precum şi binecuvântarea arhierească pentru toate comunităţile Eparhiei.

pr. Cristian Laslo
via EGCO.ro

imagine

imagine

imagine