imagineSâmbătă, 1 iunie 2013, la orele 19.00, a avut loc la Mănăstirea Franciscană „Maica Domnului” din Oradea lansarea cărţii „PREASFÂNTA FECIOARĂ MARIA ÎMPOTRIVA DIAVOLULUI ÎN RITUALUL DE EXORCIZARE” scrisă de Don Francesco Bamonte, exorcist al Romei, Preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Exorciştilor, discipol al celebrului Don Gabriele Amorth, traducerea lui Vasile Răzvan Iacob fiind publicată la Editura IHTYS.

Evenimentul a fost organizat de Episcopia Greco-Catolică de Oradea împreună cu Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Teologie Greco-Catolică – Departamentul Oradea, în colaborare cu Editura Ihtys, cu binecuvântarea şi în prezenţa Preasfinţiei Sale Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea.

După scurta introducere a parohului mănăstirii, Pr. Mihai Vătămănelu, OFMConv, cartea a fost prezentată de Don Renzo Lavatori, academician, prof. dr. docent la Univ. Urbaniana din Roma dar şi la Departamentul din Oradea al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai” Cluj Napoca, teolog şi demonolog, şi de Părintele Anton Cioba, licenţiat al Univ. Salesiana din Roma, consilierul teologic al editurii, cu pregătire în domeniul demonologiei.

Don Renzo Lavatori a reluat anumite teme din Prefaţa pe care a scris-o la cartea prezentată, invitând numerosul public să-l însoţească, în mod spiritual, înspre înălţimile teologiei şi mariologiei, concretizând – din când în când – cu exemple din exorcismele lui don Bamonte. „Din relatările tulburătoare ale exorcismelor prezentate în această carte se poate observa, în toată măreţia şi strălucirea, imaginea neprihănită şi desăvârşită a Maicii lui Dumnezeu… Cititorul este îndemnat să lupte şi să înfiereze diavolul şi toate cursele sale, şi să nu se lăse amăgit sau înşelat în vreun fel… Regăsim o chemare stăruitoare şi senină de a o iubi cu toată inima pe Preasfânta Fecioară Maria şi prin ea pe preaiubitul său Fiu, Isus Christos.”

Părintele Anton Cioba, după ce a citat din elogiile Cuvântului înainte scris de PS Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore de la Blaj la adresa acestei noi apariţii editoriale, a aprofundat dimensiunea practică a exorcismelor, relatând cu o sensibilitate aparte, o exorcizare efectuată la Roma de însuşi autorul cărţii prezentate – don Francesco Bamonte, în Vinerea Mare a anului 2009. În cadrul acestei mărturii au fost oferite multe informaţii pe care fiecare creştin mai mult sau mai puţin matur ar trebui să le conştientizeze.

Chiar în timpul acestei relatări participanţii au avut onoarea de a-l primi în mijlocul lor pe PS Virgil Bercea, Episcopul Greco-Catolic de Oradea-Mare, sosit direct de la Milano pentru a participa la această prezentare de carte. Preasfinţia Sa, adresându-se celor prezenţi, a evidenţiat: „Este foarte important să credem că Maica Sfântă este ocrotitoarea noastră, a fiecăruia dintre noi. Ocrotitoarea! Atunci când o luăm pe Maria ca şi Ocrotitoare, reuşim să mergem pe urmele Mântuitorului, pentru că Ea este cea care ne poartă. În plus, este Ea cea care ne ocroteşte de toate atacurile celui rău, ale diavolului. Vedeţi că în lumea de astăzi se vorbeşte destul de puţin de prezenţa celui rău, dar el este foarte prezent. De multe ori, noi, preoţii greşim pentru că vorbim prea puţin de acest lucru şi atunci când nu se vorbeşte, el poate să lucreze în voie. În plus vedem ce se întâmplă în jurul nostru, într-o societate care are tot mai puţine repere. Cel rău, diavolul poate să lucreze nestingherit. Maria, dacă ne încredem cu adevărat în Ea, este cea care poate să ne ocrotească de atacuri, dar şi în momentele dificile ale vieţii noastre. În momentele în care nu ştim încotro să mergem, Ea este cea care ne coordonează paşii vieţii noastre. Eu mă bucur de această nouă traducere.”

Întâlnirea s-a încheiat cu o rugăciune din Paraclisul Maicii Domnului şi cu binecuvântarea Preasfinţitului Virgil.

Biroul de presă al Eparhiei de Oradea
via EGCO.ro

imagine

imagine imagine