Dacă în capitala ţării manifestanţii nu mai contenesc cu proteste şi mişcări de stradă unde gânduri cu încărcătură negativă se răspândesc la tot pasul, într-un alt colţ al ţării, la graniţa de vest, sute de credincioşi greco şi romano catolici, precum şi ortodocşi, din toate colţurile ţării (Zalău, Cluj, Baia Mare, Satu-Mare, Timişoara, Suceava, Reghin, Târgu Mureş şi, fireşte, din Bihor, atât din localităţile limitrofe, cât şi de la graniţele judeţului, din Salonta, Ştei sau Marghita), au ales o cale tăcută, dar mult mai eficace de a cere îndurare divină: rugăciunea.

Iniţiativa a luat fiinţă acum mulţi ani, promotorii acestor nopţi de veghe fiind preoţii Ioan Chişărău, parohul bisericii Regina Pacis din Timişoara, şi Emil Ghiurcă, parohul greco-catolic din Ştei. Mobilul principal a fost rugăciunea pentru ţară, pentru unitatea bisericilor şi a tuturor creştinilor, pentru pacea din familii şi din ţara noastră, pentru iertarea păcatelor şi, nu în ultimul rând, s-au înălţat rugăciuni de recunoştinţă către Dumnezeu şi Sfânta Fecioară pentru multele haruri primite. Astfel, la Oradea a avut loc cea de-a 67 noapte de veghe, organizată sub patronajul Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică de către parohia „Duminica tuturor Sfinţilor” (Don Orione) din Oradea, care îl are ca paroh pe părintele Mihai Fechetă.

Programul a început la orele serii cu o vecernie în care tinerii teologi ai Seminarului Greco-Catolic din Oradea au cântat frumoasa vecernie răsăriteană. A urmat Sfânta Liturghie Greco-Catolică, celebrată de către vicarul general al Episcopiei Greco-Catolice, pr. Florian Gui, la care au concelebrat alţi 12 preoţi ai ambelor rituri catolice. În predica rostită, părintele ne-a îndemnat, ca la început de an nu doar să facem o retrospectivă a anului care a trecut, ci şi a întregii noastre vieţi, şi să începem prin a mulţumi. Şi el a mulţumit, în primul rând, tuturor celor care au fost prezenţi, pentru că toţi au lăsat acasă familie, căldura şi comoditatea căminului, iar unii au călătorit sute de kilometri pentru a fi prezenţi la această noapte de veghe. Cu toţii trebuie să învăţăm să mulţumim, nu doar să cerem, şi să nu ne fie ruşine să facem asta, pentru că recunoştinţa înseamnă iubire şi este plăcută lui Dumnezeu. Apoi ne-a mai amintit de recunoştinţa pentru martiriul Episcopilor greco-catolici, care sunt un exemplu de credinţă şi loialitate, şi, nu în ultimul rând, ne-a amintit celor prezenţi de rugăciunea de ispăşire pentru păcatele proprii şi ale altora.

A urmat o meditaţie profundă şi frumoasă susţinută de teologii din Timişoara asupra pildei evanghelice a „viei tatălui”, pe care o dă spre lucru slujitorilor. Ne-am amintit astfel că toţi avem de înfăptuit o lucrare, am primit pentru asta şi talanţii necesari, numai să reuşim să facem voia Tatălui, aducând roadele aşteptate. Apoi cu toţii ne-am rugat Rozariul, iar la fiecare mister s-a rostit un gând meditativ dintre care le amintim pe cel spus la decada încoronării cu spini: „să ne lepădăm de fala lumii şi să-l urmăm în umilinţă pe Cristos”, sau la misterul purtării crucii: „să cerem harul tăriei, pentru ca fiecare dintre noi să purtăm crucea cu demnitate şi dragoste”.

Directorul Liceului „Don Orione” a făcut o scurtă prezentare a congregaţiei orionine şi o mărturie emoţionantă a muncii domniei sale în anii petrecuţi în această şcoală. O muncă care a devenit o vocaţie de educaţie a tinerei generaţii, dar şi implicare în proiectele de caritate pe care le desfăşoară membri congregaţiei şi voluntarii ei. Ne-a spus că nu ajunge să trăim un creştinism în care vorbim sau cântăm frumos, trebuie trăit un creştinism practic, prin care să trăim efectiv iubirea lui Dumnezeu. Ce înseamnă asta? A-l vedea efectiv pe Isus în fiecare bătrân sau copil cu handicap, în bolnavul de pe patul de spital, în fiecare dintre aproapele nostru. Totodată ne-a spus şi despre responsabilitatea lor ca dascăli. Tocmai de aceea ei cer în fiecare dimineaţă binecuvântarea Cerului asupra elevilor, asupra muncii dascălilor, asupra părinţilor, fiind conştienţi că lucrează cu suflete. Dl. Miheller a impresionat asistenţa, nu atât de mult prin discursul său, ci mai ales prin exprimarea adevăratului sens al trăirii creştine.

La sosirea Preasfinţitului Virgil Bercea, Episcopul de Oradea, toată atenţia s-a îndreptat asupra discursului său. Preasfinţia sa reuşeşte întotdeauna să atingă sufletele celor prezenţi; nu a fost altfel nici de data aceasta, deoarece în primul rând şi-a exprimat bucuria şi recunoştinţa pentru numirea în funcţia de cardinal a Preafericitului Lucian Mureşan. A povestit pe scurt viaţa acestui înalt prelat, care a fost dat afară din seminarul teologic, şi care a muncit pe un şantier, dar, totuşi, graţie lui Dumnezeu a fost hirotonit, iar acum Sfântul Părinte Papa Benedict l-a numit Cardinal. Dacă pe Alexandru Todea l-a numit Cardinal ca semn de recunoaştere a martiriului Bisericii Greco-Catolice, a suferinţei, pe Preafericitul Lucian l-a numit ca semn al recunoaşterii fiecărui credincios, care se roagă, care îşi practică credinţa. Ne-a mai vorbit şi despre puterea şi valoarea rugăciunii. Ne-a spus că rugăciunea este o conversaţie cu Domnul. Ca de la inimă la inimă. Iar stăruinţa şi iubirea cu care ne rugăm va aduce roade însutite şi nebănuite.

A urmat vizionarea unui film având ca subiect apariţiile de la Fatima şi explicarea secretelor şi apelul Sfintei Fecioare către omenire, apel care nu a fost ascultat, generând astfel încă un război mondial, urmat mai apoi de ciuma roşie a comunismului. Acel apel la rugăciune este valabil şi astăzi, iar toţi cei care-l iubesc pe Dumnezeu şi Maica Sfântă avem obligaţia să-l ascultăm. La miezul nopţii s-a celebrat o Liturghie romano-catolică, în care au cântat, cu însufleţire, tinerii de la Oratoriul „Don Orione”. În predică, părintele Ioan Chişărău, a vorbit despre necesitatea unităţii pentru a înfăptui dorinţa lui Isus: „O singură turmă şi un singur păstor”, spunând că cei care se împotrivesc acestei lucrări, cu siguranţă nu-i sunt plăcuţi Domnului. După Liturghie, o adoraţie de profundă recunoştinţă şi iubire, susţinută de pr. Emil Ghiurcă, a umplut inimile celor prezenţi de prezenţa reală şi divină a lui Isus. Adoraţia, în stilul celor de la Medjugorje, a fost deosebită şi datorită tinerilor instrumentişti şi cântăreţi, membri ai Asociaţiei Darul Vieţii, veniţi şi ei de la Timişoara.

Au urmat celelalte mistere ale Rozariului, Paraclisul Maicii Domnului şi alte devoţiuni, noaptea de veghe încheindu-se cu o altă Sfântă Liturghie, care s-a terminat în zorii zilei. Toţi cei prezenţi au plecat acasă cu inimile mai pline de iubirea lui Dumnezeu şi a aproapelui, fiind fericiţi că pot face parte dintr-o comunitate care se roagă pentru ţara sa, pentru iertarea păcatelor, pentru răspândirea Cuvântului divin, pentru punerea în practică a adevăratelor şi veşnicelor valori creştine.

Ioana Bădiceanu
via EGCO.ro

imagine

imagine

imagine