Acuma m-am odihnit
și am aflat ușurare multă,
că m-am mutat din stricăciune
şi m-am dus la viață.
Doamne, mărire ție!

După ce a celebrat Sfânta Liturghie de Rusalii, Părintele Gheorghe Octavian Moisn, după o viața frumoasă de 99 de ani, a plecat la Casa Tatălui pentru a ocupa locul pregătit pentru el de către Mântuitorul Cristos, pe care l-a propovăduit neîncetat și fără frică de-a lungul vieții sale.

Pr. Octavian s-a născut la18 mai 1914 în Hunedoara. A fost de-a lungul vieții sale inginer chimist, teolog, preot, canonic mitropolitan greco-catolic și prelat papal numit de către Papa Ioan Paul al II-lea.

Hirotonit preot în secret la o săptămână după ce Biserica Greco-Catolică fusese scoasă în afara legii, pr. Octavian și-a desfășurat activitatea în orașul Victoria de lângă Brașov, oraș construit de comuniști cu dorința de a fi în totalitate ateu. Acesta este locul unde pr. Octavian a înființat în anul 1952 o capelă greco-catolică și unde a început să celebreze și să administreze Sfintele Sacramnente.

Vineri, 28 iunie 2013, în Catedrala Sfântul Nicolae din Oradea pr. Octavian Moisin a fost condus pe ultimul drum de către copiii săi printre care cei doi fii preoți precum și de alți membri din familia sa. Slujba înmormântării a fost celebrată de către PS Virgil Bercea, PS Claudiu Pop – reprezentant al PF Cardinal Lucian Mureșan precum și de un sobor de 12 preoți.

Necrologul a fost ținut de către pr. Anton Moisin, fiu al părintelui Octavian. Cuvântul PF Cardinal Lucian a fost citit de către PS Claudiu Pop iar PS Virgil a ținut un cuvânt de întărire pentru membrii familiei.

Domnul să îl odihnească în pace pe fratele nostru, pr. Octavian Moisin și să așeze sufletul său împreună cu cei drepți.

Biroul de presă al Eparhiei de Oradea

2_resize

9_resize

16_resize