Pe data de 7 ianuarie Biserica îl sărbătoreşte pe Sfântul Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului, considerat cel mai mare dintre profeţi, glasul care striga în pustie „gătiţi calea Domnului”, cel care uneşte Vechiul şi Noul Testament.

A doua zi după Botezul Domnului este închinată preamăririi Sfântului Ioan Botezătorul, ca unul care, botezând pe Mântuitorul în Iordan, a descoperit cel dintâi lumii că Domnul Isus este cu adevărat Mesia, Marele Trimis al lui Dumnezeu, Mesia cel aşteptat de toată lumea. Naşterea sa a fost anunţată de Arhanghelul Gavriil, care i-a vestit Elisabetei că-l va naşte pe cel ce va pregăti calea Domnului.

Încă din tinereţe, sfântul Ioan s-a dovedit a fi un proroc al pocăinţei, care a iubit postul si viaţa aspră din pustie. El a trăit numai pentru Dumnezeu şi pentru oameni, şi-a împlinit menirea pentru care se născuse, aceea de a-i face pe oameni să-şi recunoască păcatele, să-i boteze şi să-l arate omenirii pe Hristos.

Chiar şi după moartea lui ca martir, Ioan Botezătorul continuă să fie pentru creştini, în sens spiritual, Înaintemergătorul Domnului. Model de înfrânare, de pocăinţă, de curăţire de patimi prin asceză şi rugăciune, iniţiator al vieţii monastice şi a celei pustnice, Ioan nu va înceta niciodată să fie cel care pregăteşte calea ce duce la Hristos.

Tuturor celor care au fost botezaţi cu numele de Ioan, le urăm „La mulţi ani!”

Sfântul Ioan a fost sărbătorit şi la Catedrala „Sfântul Nicolae”, unde P.S. Virgil Bercea a celebrat Sfânta Liturghie împreună cu părintele paroh Ovidiu Duma.

Biroul de presă al Episcopiei de Oradea

imagine