Anul acesta, pe data de 13 mai, se împlinesc 100 de ani de la aparițiile Maicii Domnului de la Fatima. Cu acest prilej, Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea, a organizat un pelerinaj al statuii peregrine în toate protopopiatele Eparhiei, pelerinaj care a început în Catedrala Sfântul Nicolae din Oradea. Preoții protopopiatului Oradea, alături de credincioși și Preasfințitul Virgil Bercea, Episcopul greco-catolic de Oradea, au pornit din curtea Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, cu statuia Maicii Domnului purtată pe umeri de către patru studenți seminariști, spre Catedrală, unde a urmat înconjurarea Catedralei.

Un scurt istoric al aparițiilor de la Fatima a fost făcut de către pr. Mihai Vătămănelu, de la Mănăstirea Franciscană Maica Domnului din Oradea, după care a urmat Sfânta Liturghie celebrată de pr. Mihai Blăjuț, răspunsurile fiind date de către copii de la Grupul „Dominic Savio”. Au urmat proiecția unui scurt film despre aparițiile Fecioarei din Fatima; Adorația Euharistică alături de copii din grupurile „Oratoriul Maria Imaculata” și Don Orione”; Sfântul Rozariu condus de către Preasfinția Sa Virgil alături de Asociațiile religioase din protopopiat; și Acatistul Născătoarei de Dumnezeu de la Fatima, condus de către pr. protopop Gravril Buboi.

Statuia Maicii Domnului este o sculptură în lemn, făcută la Fatima. E o copie fidelă a aceleia originale, care este venerată la Sanctuarul portughez. De regulă, poate fi contemplată în biserica cu hramul Maicii Domnului, a Mănăstirii Franciscane din Oradea. Cu prilejul pelerinajului statuii în Eparhia Greco-Catolică de Oradea, Preasfinția Sa Virgil a spus următoarele: „Ne alăturăm și noi în rugăciune și mulțumim Domnului pentru marele dar făcut omenirii la Fatima! Sfânta Fecioară s-a arătat ciobănașilor pentru a invita lumea la rugăciune, pocăință și la întoarcerea către Dumnezeu. În cazul în care omenirea refuza chemarea Ei, Maica Domnului a anunțat venirea celui de-al doilea război mondial, precum și dificila perioadă pe care Biserica a avut-o de traversat din a doua jumătate a veacului trecut până în zilele de astăzi. Fecioara le-a dezvăluit păstorașilor toată suferința și martiriul pe care ‘cei buni’ aveau să-l îndure din cauza păcatului și a nelegiuirilor lumii.”

„În această persecuție, întrevedem cu claritate suprimarea Bisericii Greco-Catolice, moartea de martir a Episcopilor noștri și, alături de ei, a atâtor preoți, călugări, călugărițe și credincioși. Îi mulțumim Sfintei Fecioare pentru acești 100 de ani în care ea a arătat că este prezentă într-un chip deosebit alături de noi și celebrăm, cu întreaga Biserică, acest eveniment, prin pelerinajul unei statui a Maicii Domnului de la Fatima, care va vizita protopopiatele noastre! Nu toți vom reuși să mergem pelerini la Fatima…; însă ea, Fecioara Preasfântă, devine Peregrină spre noi, vine ea însăși să ne viziteze. Dacă priceasna pe care o știm cu toții spune: ‘Am venit, Măicuță, să te mai vedem, / Să-ți spunem necazul care-l mai avem’, în această situație vine Măicuța însăși să ne găsească acolo unde ne aflăm!” Duminică, 7 mai 2017, după Sfintele Liturghii celebrate în Catedrala Sf. Nicolae, au avut loc momente de rugăciune de consacrare către Fecioara de la Fatima.

Biroul de Presă al Episcopiei de Oradea
Eugen Ivuț
via EGCO.ro

imagine

imagine

imagine