În perioada 6-17 august a.c. a avut loc o tabără de vară pentru copii organizată în cinci centre din judeţul Sălaj. La Şimleu Silvaniei proiectul a fost rodul unui parteneriat încheiat între Parohia Greco-Catolică „Sfânta Treime”, Şcoala Gimnazială „Silvania”, Primăria Şimleu Silvaniei şi Grupul de animatori experţi pentru copii şi tineri „Fatti di speranza” din Brescia – Italia conduşi de părintele Claudio Andreoletti. Ideea unei astfel de acţiuni a aparţinut părintelui Gavril Buboi, protopop greco-catolic de Oradea, care în urmă cu 9 ani a demarat primul GREST (grup recreativ estival), aşa cum de fapt i s-a încetăţenit numele printre tineri, în satul său natal, Valcău de Jos din judeţul Sălaj, prin eforturile şi implicarea deosebită a profesoarei Cecilia Marcus din Valcău de Jos, care a coalizat sprijinul credincioşilor şi al autorităţilor locale în desfăşurarea an de an a celor două săptămâni de activităţi cu tinerii. După câţiva ani de experienţă la Valcău, iniţiativa a început şi la Sâg şi Horoatu Crasnei.

Din acest an, dorinţa animatorilor italieni a fost aceea de a ajunge şi în alte locuri, de a putea împărtăşi şi altor tineri câteva zile de recreere în timpul vacanţei de vară, astfel că activităţile s-au extins, desfăşurându-se pe lângă Valcău de Jos, Sâg şi Horoatu Crasnei şi la Plopiş şi Şimleu Silvaniei. În toate centrele activităţile au fost destinate tuturor copiilor din localitate care au dorit să participe, indiferent de apartenenţa religioasă, iar de organizarea activităţilor s-au ocupat parohiile greco-catolice care au sensibilizat şi celelalte instituţii locale în asigurarea unui spaţiu adecvat printr-o bună colaborare.

La fel ca şi în celelalte centre, la Şimleu Silvaniei iniţiativa a găsit un ecou deosebit în rândul copiilor, aceştia fiind prezenţi în mod perseverent, chiar dacă în unele zile a fost o arşiţă dogoritoare. Beneficiarii direcţi ai proiectului au fost copiii claselor I-VIII, însă şi cei mai mari, de vârstă liceală, care s-au implicat în organizarea activităţilor împreună cu animatorii italieni. În fiecare zi activităţile au avut un orar bine definit: la început şi la sfârşit în cerc, toată lumea rostea rugăciunea „Tatăl nostru” în ambele limbi, urmând circa o jumătate de oră de cântece cu gesturi, în general bilingve care au facilitat într-un mod foarte relaxant asimilarea de cuvinte în limba italiană, respectiv română, pentru italieni. Urmau circa 30 min. de jocuri dinamice de echipă, după care o altă jumătate de oră de cântecele animate cu gesturi. Între 12:00-13:30 copiii aveau pauza de prânz, iar după-amiază activităţile se reluau prin cântece-jocuri, iar apoi o oră de ateliere: muzică-dans, sport, limbă italiană şi mâini îndemânatice.

După terminarea activităţilor cu copiii, animatorii au organizat unele serate în care s-au întâlnit toţi animatorii italieni cu toţi animatorii români din toate centrele pentru aprofundarea cunoaşterii reciproce, pentru asimilarea unor modalităţi de animaţie de către animatorii români, în perspectiva faptului ca animatorii români să devină independenţi. De praznicul Adormirii Maicii Domnului, grupul din Italia a fost prezent la Sfânta Liturghie la Biserica Greco-Catolică „Adormirea Maicii Domnului” din Plopiş, unde comunitatea gazdă împreună cu părintele paroh Ioan Şanta a oferit prânzul.

Nu a fost uşoară desfăşurarea unui astfel de proiect de voluntariat deoarece voluntariatul înseamnă în mod fundamental implicarea celor care doresc, în mod absolut liber în susţinerea unei astfel de acţiuni. Se cuvin cele mai calde mulţumiri animatorilor români, care s-au implicat în mod meritoriu încă din prima zi a activităţilor, fără să ştie măcar ce trebuie să facă la început, dar şi-au asumat coparticiparea împreună cu italienii la organizarea jocurilor, la explicarea şi demonstrarea jocurilor în limba română, la ducerea la bun sfârşit a activităţilor. Este de menţionat simplitatea tinerilor din Italia, seninătatea şi răbdarea, buna-dispoziţie şi fraternitatea de care au dat dovadă. Am reuşit să înaintăm pas cu pas, fiecare pe baza sprijinului celuilalt, precum într-o drumeţie pe munte accidentat. Este de notat sensibilitatea intervenţiilor părintelui Andreoletti, care a ne-a vorbit de fiecare dată despre bunătatea lui Dumnezeu, făcându-ne să ne simţim fiii aceluiaşi Părinte care ne susţine în dificultăţi ca şi în clipele bune, transmiţând acest lucru atât prin cuvinte, cât şi prin cântece.

De asemenea, şi părintele vicar foraneu al Sălajului, Gheorghe Ţurcaş, le-a adresat în mai multe rânduri cuvinte părinteşti de încurajare tinerilor, subliniind faptul că tinerii constituie ei înşişi o bogăţie, iar mărturia şi exemplul pe care tinerii îl dau este foarte important pentru cei de aceeaşi vârstă cu ei, precum şi pentru societate în ansamblu. Părintele Nicolae Bodea, protopop de Şimleu Silvaniei, a atras atenţia asupra semnificaţiei voluntariatului, spunând că voluntariatul înseamnă aderare, implicare şi asumare responsabilă şi fermă din stadiul de proiect şi până la încheierea activităţilor, exprimând totodată şi mulţumirea pentru că Biserica şi Şcoala au reuşit să îşi dea mâna într-un proiect care să contribuie la cultivarea unor componente valoroase pentru personalitatea tinerilor pe care curriculumul şcolar nu le poate viza în mod direct precum: prietenie, colaborare, etc.

Doamnele director ale Şcolii Gimnaziale „Silvania”, Angela Lipo şi Mărioara Ghile şi-au exprimat aprecierea cu privire la valoarea educaţională efectivă a unor astfel de iniţiative în rândul copiilor în defavoarea străzii şi a tuturor tentaţiilor care îi pot asalta pe copii în timpul vacanţei, în contextul în care părinţii se află la serviciu. Cei prezenţi la activităţi s-au bucurat şi de prezenţa primarului oraşului Şimleu Silvaniei, Septimiu Cătălin Ţurcaş, care le-a adresat calde mulţumiri şi felicitări italienilor pentru faptul că s-au dedicat unor astfel de activităţi destinate copiilor din oraşul nostru. Credincioşii din Parohia Greco-Catolică „Sfânta Treime” din Şimleu Silvaniei s-au implicat oferind fructe sau bucate prin care am putut să ne arătăm ospitalitatea faţă de oaspeţii italieni.

Tuturor le aducem cele mai alese mulţumiri, iar Bunul Dumnezeu să răsplătească însutit osteneala fizică, intelectuală sau materială!

Florica Bodea
via EGCO.ro