Grija Bisericii faţă de cei aflaţi în suferinţă s-a manifestat şi prin faptul că la 13 mai 1992, Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea a trimis o scrisoare prin care a instituit Ziua Mondială a Bolnavului. Începând de atunci, an de an, la 11 februarie – ziua comemorării Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes – se celebrează această zi dedicată celor bolnavi şi suferinzi. Dorinţa Suveranului Pontif era ca prin celebrarea acestei zile, instituţiile şi oamenii să fie sensibilizaţi în raportarea lor la cei aflaţi în suferinţă: să dea din timpul lor, din banii lor, din rugăciunile lor pentru ameliorarea durerilor.

Ziua Mondială a Bolnavului a adus un moment special pentru cei internaţi în instituţia cunoscută de careieni sub numele de Căminul de Bătrâni. În organizarea Reuniunii Mariane de la biserica greco-catolică „Sfântul Anton de Padova” din Carei, s-a săvârşit o Sfântă Liturghie celebrată de pr. Cristinel Bălan, preot paroh, şi pr. Ioan Borşa, răspunsurile fiind date de corul bisericii. Bolnavi şi bătrâni, dezorientaţi la gândul că au de îndurat o soartă atât de crudă, că au de dus o cruce poate uneori prea grea pentru spatele lor gârbovit de ani şi suferinţă sorbeau cu nesaţ cuvintele sfinte. Prin sărbătoarea la care au participat s-a dorit să se arate bolnavilor şi tuturor celor aflaţi în suferinţă că nu sunt uitaţi de Biserică şi că suferinţa lor, unită cu cea a lui Cristos, capătă valoare deosebită. La sfârşitul Sfintei Liturghii, cei care au dorit au primit Sfânta Împărtăşanie pentru a-i întări în suferinţa lor.

Bucuria le-a fost întregită de darurile dulci pe care le-au primit alături de iconiţe cu imaginea Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes. Sub lacrimile de bucurie, în ochii bătrânilor se citeşte nu doar resemnarea în faţa vieţii, ci şi tristeţea şi melancolia după vremurile în care erau oameni la casa lor, înconjuraţi de rude şi de copii. Personalul centrului social este alături de ei zi de zi şi încearcă să mai aline povara bătrâneţii lor sau a suferinţei altora dintre ei prin purtare exemplară şi activităţi care să le creeze o stare de bună-dispoziţie.

Nicoleta Latis
via EGCO.ro

imagine

imagine

imagine