În data de 10 octombrie 2009 a avut loc deschiderea festivă a anului universitar al ITI, în localitatea Trumau, landul Nieder Osterreich. Institutul s-a mutat în această vară de la Gaming la Trumau. Decizia mutării s-a luat acum un an, iar anul acesta s-a concretizat. După o existenţă de 15 ani în Gaming, Institutul Pontifical îşi reîncepe activitatea universitară de aceasta data în Trumau, la 30 de km sud de Viena.

Programul a fost deschis de Liturghia festivă de la orele 15.30, Liturghie oficiată în limba latină de Excelenţa Sa Cardinal dr. Christoph Schonborn, în prezenţa a 18 preoţi de rit latin şi bizantin. Dintre concelebranţi amintim: Mons. dr. Larry Hogan, Rector al ITI; Abatele mănăstirii Heiligenkreuz, Gregor Henckel-Donnersmarck, care este şi cancelar al Institutului Pontifical Benedict al XVI-lea din Heiligenkreuz (www.stift-heiligenkreuz.org); Vicarul general al Eparhiei Greco-Catolice din Bratislava, Mons. Vladimir Skyba; preoţi de la ITI şi alţi invitaţi. Din partea Misiunii Române Unite din Viena a participat pr. rector Vasile Luţai, canonic onorar mitropolitan, şi pr. drd. Ioan Iulian Hotico, vicar parohial în parohia Leopoldau.

Liturghia a fost oficiată în biserica parohială din Trumau, deoarece Institutul nu are încă o biserică încăpătoare pentru atâta lume. În viitor se va construi o biserică bizantină pentru universitate, unde se vor oficia serviciile liturgice de către preoţii greco-catolici. Institutul este o punte de legătură între est şi vest, de aceea serviciile liturgice sunt bizantine. Preoţii slujitori sunt din Slovacia, Ucraina, Austria şi SUA. Limba de predare este engleza, însă majoritatea studenţilor vorbesc şi limba germană.

După Sfânta Liturghie, oaspeţii s-au adunat în curtea Institutului, o clădire care a aparţinut Ordinului Cistercian, clădire care are peste 800 de ani vechime. Primul vorbitor a fost Mons. Larry Hogan, care a urat tuturor bun venit în noua casă a ITI. Următorul a fost dl. Otto Pendl, primar al localităţii Trumau. A urmat Cardinalul Christoph Schonborn, Mare Cancelar al Institutului şi Arhiepiscop de Viena. Decanul Facultăţii de Teologie din Viena, prof. univ. dr. Martin Jaggle, a încheiat cu discursul „Ce înseamnă adevărata Teologie?”

Seara a continuat cu rugăciunea de sfinţire a apei şi binecuvântarea încăperilor instituţiei. După acest moment, oaspeţii au avut oportunitatea de a vizita facultatea, studenţii oferind informaţii despre ITI şi istoricul clădirilor. Pentru ca totul să fie pe măsura strădaniei organizatorilor, cei peste 200 de oaspeţi au participat la agapa pregătită de ITI. Informaţii suplimentare despre ITI se găsesc pe pagina web a institutului – www.iti.ac.at.

pr. drd. Ioan Iulian Hotico
Vicar parohial Leopoldau,
Viena

image

image

image

image