imaginePentru comunitatea românească din Dublin, Irlanda, zilele de 15-17 martie 2013 au fost zile de rugăciune, spiritualitate şi cultură prin prezenţa domnului dr. Silviu Sana, de la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” din Oradea. Venirea domniei sale pe tărâmul legendar al Sfântului Patrick – a cărui pomenire Biserica Romano-Catolică şi poporul irlandez o aniversează pe data de 17 martie – s-a datorat invitaţiei făcute de Universitatea din Dublin (DCU) unde a prezentat lucrarea ştiinţifică „Episcopul urmărit. Iuliu Hirţea în notele informative ale Securităţii (1947-1978)”. De asemenea, sâmbătă seara, 16 martie, orele 18.00, pentru comunitatea românească, dânsul a susţinut o altă lucrare despre istoria Bisericii Greco-Catolice intitulată: „Biserica Greco-Catolică sub regimul comunist. Portrete de mărturisitori (1948-1989)”.

Am remarcat, cu această ocazie, că lucrarea domniei sale a fost deosebit de bine structurată, prezentând contextul social politic al perioadei dinainte de suprimarea Bisericii. Şi apoi a continuat cu prezentarea câtorva portrete de Episcopi, preoţi şi credincioşi care, prin faptele vieţii lor, l-au mărturisit pe Mântuitorul, rămânând fideli comuniunii cu succesorul Sfântului Petru. Pentru credincioşii noştri, această conferinţă s-a dovedit a fi de bun augur pentru că, pe de o parte, istoria este o lecţie de viaţă care trebuie învăţată, păstrată şi promovată, iar pe de altă parte, pentru că prin portretele de mărturisitori prezentate, ei au avut ocazia să intre în emoţiile şi trăirile celor care şi-au jertfit viaţa pentru ca această Biserică să îşi continue misiunea apostolică în folosul poporului român.

Duminică, 17 martie, domnul dr. Silviu Sana ne-a însoţit în rugăciune ca ipodiacon la Sf. Liturghie de la ora 10.00. Cu această ocazie, la finalul dumnezeieştii Liturghii am mulţumit tuturor credincioşilor pentru participare şi în mod special domnului dr. Silviu Sana pentru expunerea emoţionantă care a avut ca şi scop transmiterea şi cunoaşterea mai bine a istoriei Bisericii noastre şi a celor care s-au jertfit pentru ea.

pr. Vasile Orghici

responsabilul Misiunii Române Unite din Dublin

imagine

imagine

imagine