Vizita abatelui Bakovski de la mănăstirea Klosterneuburg la Misiunea Română Unită din Viena

Duminică, 15 octombrie 2017, comunitatea românească greco-catolică din Viena Rochuskapelle-Penzing a avut bucuria să îl aibă ca oaspete la celebrarea Sfintei Liturghii pe Excelența sa abatele Bernhard Hermann Backovski, de la Mănăstirea Augustiniană din Klosterneuburg, alături de secretarul domniei sale, pr. Pius. Din partea parohiei noastre, alături de părintele paroh rector Vasile Luțai, au mai fost prezenți părintele Ioan Iulian Hotico și diaconul Felician Vladu.

Aceasta a fost cea de-a doua vizită a celui de-al 66 abate al mănăstirii din Klosterneubung. Mănăstirea din localitatea Klosterneuburg, Austria, este implicată atât în România cât și în Republica Moldova, încă de la începutul anilor ’90, când a fost fondată „Concordia Sozialprojekte”, fundație a cărei principală activitate socială, educațională și caritativă sunt copiii străzii. Ea își desfășoară activitatea atât în București, cât și în orașul Ploiești. Aici există fundația „Concordia orașul copiilor”, pe scurt COC. În anul 2011 a mai fost fondată încă o asociație, „Elijah- Sozial Werke”, al cărei scop principal este ajutorarea familiilor de romi. Totul a pornit din inițiativa pr. Georg Sporscill și a lui Ruth Zenkert, care, prin acest ambițios proiect, a dus la construirea de case (18 erau în vara anului curent în stadiu de finalizare), a unei brutării cât și a unui atelier de tâmplărie. Scopul principal este ameliorarea condițiilor de viață a familiilor de romi, cât și aspectul formativ-educativ al copiilor ce provin din aceste familii. În ceea ce privește România, până în prezent suma anuală destinată acestor proiecte a ajuns la cifra de 250.000 de euro anual, urmând ca de la anul să mai crească cu până la 30.000 de euro anual la următoarele proiecte ce se află fie deja în derulare, fie în faza de proiect.

De generozitatea acestei Mănăstiri a Sf. Augustin din Klosterneuburg, prin intermediul Misiunii Române Unite din Viena, foarte mulți studenți români au beneficiat de-a lungul anilor de foarte multe burse de studiu în străinătate. Ultimul pe listă, dacă putem spune așa, este violonistul Andrei Tudor, care, la sfârșitul Liturghiei, spre încântarea distinsului oaspete și a enoriașilor, ne-a cântat și încântat cu un fragment din Balada lui Ciprian Porumbescu. La sfârșit, vizibil emoționat, abatele Berhard l-a îmbrățișat și l-a felicitat pe tânărul interpret. Corul format din Simina Ivan, Aura Twarovska, Liviu Burz și Bogdan Popescu a animat cântările bisericești. După Sfânta Liturghie, oaspeții au participat la agapa festivă organizata de parohie. (drd. Sorin Farcas)

imagine

imagine

imagine

ComentariiExprimaţi-vă opinia