Duminică, 20 iunie 2010, într-o frumoasă zi de vară, a avut loc sfinţirea bisericii greco-catolice cu hramul „Înălţarea Domnului” din localitatea Belotinţ, comuna Conop, din cadrul Protopopiatului român unit greco-catolic din Arad, Eparhia de Lugoj, localitate amplasată într-un cadru pitoresc pe valea Mureşului, în judeţul Arad.

Această  biserică a fost construită în anul 1938 şi a funcţionat timp de 10 ani, până în anul 1948, când a fost închisă o dată cu desfiinţarea Bisericii Greco-Catolice din ţara noastră de către regimul comunist. După 62 de ani, cu ajutorul bunului Dumnezeu, biserica greco-catolică din Belotinţ a fost renovată şi este din nou deschisă tuturor creştinilor, indiferent de confesiune, care doresc să se roage şi să participe la oficiile liturgice.

Slujba de sfinţire a apei, sfinţirea bisericii precum şi Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie au fost oficiate de un sobor de preoţi, în frunte cu Rvs. Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicarul general al Eparhiei de Lugoj, delegat al P.S. Alexandru Mesian, Episcopul Eparhiei Române Unite cu Roma Greco-Catolică din Lugoj, alături de care s-au aflat Rvs. Părinte Radu Vorindan, Protopopul român unit al Aradului, şi Rvs. Părinte Protopop on. Coriolan Mureşan, Consilier Eparhial şi Paroh al Parohiei „Arad-Centru”. Au mai concelebrat şi Prea Cucernicii preoţi din parohiile învecinate Belotinţului: Pr. Cristian Micu, parohul Juliţei, Pr. Romeo Bodea, paroh de Arad-Micălaca, Pr. Ovidiu Crişan, paroh la Sântana, Pr. Florin Petrovan, paroh de Bârzava.

Răspunsurile liturgice au fost date de membrii corului Parohiei „Naşterea Sfintei Fecioare Maria” din Arad (Arad-Centru). În cadrul Sfintei Liturghii au fost citite două decrete ale Prea Sfinţitului Părinte Episcop Alexandru Mesian, Episcopul Lugojului.

Primul decret s-a referit la numirea Administratorului parohial al Parohiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică din Belotinţ, în persoana Părintelui Florin Petrovan, parohul Bârzavei, care pentru o perioadă de timp se va ocupa de această nou-înfiinţată parohie.

Cel de-al doilea decret este documentul prin care Părintelui Florin Petrovan i s-a conferit demnitatea de Iconom Stavrofor şi crucea pectorală pentru meritele deosebite în activitatea pastorală desfăşurată, precum şi înfiinţarea sau reînfiinţarea unor parohii de pe cuprinsul Protopopiatului de Arad, dar şi pentru grija formării şi pregătirii a trei preoţi pentru Eparhia Lugojului.

La Sfânta Liturghie a participat un număr impresionant de credincioşi.

În cuvântul de învăţătură, Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicarul general de la Lugoj, a făcut referire la pericopa evangheliei zilei, evidenţiindu-se în special credinţa puternică a ofiţerului roman în Persoana Domnului nostru Isus Cristos, atunci când a cerut vindecarea servitorului său, aflat pe patul de moarte, ofiţer care a cerut doar un cuvânt de vindecare, din dragostea sa pentru un slujitor al său.

Monseniorul Angelo-Narcis Pop a făcut o paralelă între starea omului bolnav din Evanghelie şi starea jalnică în care s-a aflat biserica greco-catolică din Belotinţ, biserică aflată până nu de mult într-o avansată stare de degradare, precum şi marea bucurie prilejuită de renovarea şi sfinţirea ei.

Lucrările de renovare a bisericii au fost efectuate sub directa îndrumare a Prea Sfinţitului Părinte Episcop Alexandru Mesian, Episcopul Lugojului.

Un merit deosebit pentru restaurarea bisericii din Belotinţ îl poartă Rvs. Părinte Protopop on. Coriolan Mureşan, Consilier Eparhial şi paroh de Arad-Centru care, împreună cu soţia Sfinţiei Sale, s-au preocupat cu cea mai strictă atenţie şi cu multă dăruire de organizarea parohiei, redobândirea clădirilor şi a pământului parohiei, de construcţia gardului împrejmuitor al bisericii şi al casei parohiale, şi de foarte multe alte activităţi. Toate aceste activităţi ale Părintelui Mureşan – alături de rezolvarea numeroaselor probleme ale Parohiei Arad-Centru şi ale celor legate de alte comunităţi greco-catolice din Protopopiatul Arad – se adaugă la noianul de roade obţinute ca un vrednic lucrător în Via Domnului.

După  oficierea Sfintei Liturghii, toţi cei prezenţi au fost invitaţi la o agapă fraternă.

Programul liturgic al Parohiei Belotinţ este următorul: duminica şi în zilele cu sărbătoare de poruncă, Sfânta Liturghie se va celebra începând cu ora 18:00.

A consemnat:
Pr. Iconom Stavrofor Florin Petrovan

Mai multe fotografii de la eveniment se găsesc AICI.

101_2642