Doliu în Dieceza de Timişoara

Arhieparhia de Alba Iulia şi Făgăraş

Vineri, 1 februarie curent, Preafericirea Sa Lucian, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, a participat, în Catedrala Romano-Catolică din Timişoara, la slujba înmormântării Excelenţei Sale Sebastian Kräuter, Episcop emerit de Timişoara, trecut la Tatăl în ziua de 29 ianuarie. L-au condus pe ultimul drum confraţii Arhierei ai Bisericii Romano-Catolice: Înaltpreasfinţia Sa Dr. Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, împreună cu Episcopul Auxiliar, Preasfinţia Sa Cornel Damian; Înaltpreasfinţia Sa Dr. György Jakubínyi, Arhiepiscop de Alba Iulia, împreună cu Episcopul Auxiliar, Preasfinţia Sa Tamás József; Preasfinţia Sa Petru Gherghel, Episcop de Iaşi; Preasfinţia Sa Tempfli József, Episcop de Oradea; Preasfinţia Sa Schönberger Jenő, Episcop de Satu Mare; Preasfinţia Sa Martin Roos, Episcopul Timişoarei. S-au alăturat durerii Bisericii Catolice din România Episcopi catolici din Ungaria şi Croaţia. Din partea Bisericii Greco-Catolice, alături de Preafericirea Sa Lucian s-au aflat Preasfinţia Sa Virgil, Episcop de Oradea; Preasfinţia Sa Alexandru, Episcop de Lugoj; Preasfinţia Sa Ioan, Episcop al Maramureşului; Preasfinţia Sa Vasile, Episcop al Curiei Arhiepiscopale. A participat Înaltpreasfinţia Sa Nicolae Corneanu, Mitropolitul ortodox al Banatului, cât şi reprezentanţi ai tuturor cultelor religioase din Timişoara. Nunţiatura Apostolică în România a fost reprezentată de Mons. Mauro Lalli, Chargé d’Affaires.

Sfânta Liturghie, celebrată în limba latină, a fost pontificată de Înaltpreasfinţia Sa Dr. Ioan Robu, urmată de slujba înmormântării, prezidată de Episcopul Diecezan, Preasfinţia Sa Martin Roos. S-au adresat asistenţei, omagiind personalitatea Ierarhului trecut la cele veşnice şi aducând mângâiere sufletească celor prezenţi, Înaltpreasfinţia Sa György Jakubínyi, Înaltpreasfinţia Sa Nicolae Corneanu, parohul evanghelic din Seplac – fost elev al Episcopului Sebastian, reprezentantul Forumului German, reprezentanta parohiei Giarmata, în care Episcopul Sebastian servise ca şi capelan şi ulterior paroh, Primarul Municipiului Timişoara, dl. Gheorghe Ciuhandu.

Rămăşiţele pământeşti ale defunctului arhiereu au fost depuse în cripta Catedralei, în nişa special pregătită, în faţa căreia, înainte de a fi sigilată, au putut spune o rugăciune toţi cei prezenţi. La încheierea ceremoniei, preoţii, membrii Capitlului Catedral şi Arhiereii s-au îndreptat în procesiune spre sediul episcopal.

Preafericirea Sa Arhiepiscopul Major Lucian a transmis Păstorului Diecezei de Timişoara, Excelenţa Sa Martin Roos, un mesaj de condoleanţe: "Întru durerea despărţirii pentru lumea aceasta, dar cu speranţa petrecerii pentru veşnicia fericită, am primit vestea trecerii la Casa cerescului Tată a vrednicului episcop Sebastian Kräuter.

Preot de vocaţie, apoi, chemat să conducă în calitate de Ordinarius Dieceza de Timişoara, Bunul Părinte de pie amintire, Papa Ioan Paul al II-lea, l-a numit după aceea episcop titular de Timişoara, îndată după ce zorii libertăţii au început să strălucească şi peste ţara noastră. De atunci, întru osteneală, dar cu încredere în ajutorul de Sus, înfruntând obstacolele ce mai persistau şi mai persistă încă, a început reînnoirea Diecezei. Atât fraţii întru episcopat, cât şi preoţii, persoanele consacrate şi credincioşii greco-catolici care l-au cunoscut au fost totdeauna edificaţi de delicateţea, generozitatea şi cuvântul său. Peste tot şi în toate a ştiut să fie un factor de stabilitate şi echilibru.

Îl oferim, deodată cu darurile de jertfă, Bunului Tată ceresc, rugându-L cu credinţă să-l primească la celebrarea veşnicei Liturghii, întru bucuria prezenţei Domnului, pe Care L-a mărturisit şi în care a crezut o viaţă întreagă. Să se odihnească în pace!"

Alexandru Petărlecean

img65

img66

img67

ComentariiExprimaţi-vă opinia