Sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului nostru Isus Cristos, din 6 august 2009, la Schitul „Sfânta Cruce” din Stânceni, jud. Mureş, al surorilor carmelitane, a fost marcată de prezenţa Preasfinţiei Sale Vasile Bizău, Episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore. Sosit în ajunul sărbătorii, a asistat la Slujba privegherii, în cadrul căreia Valer şi Simona Pol, din Târgu Mureş, soţ şi soţie, vechi prieteni ai Schitului, cu binecuvântarea arhierească, au fost primiţi ca oblaţi de către Maica Tereza, stareţa Mănăstirii carmelitane „Sfântul Ilie” din Saint-Remy (Franţa) şi Maica Eliane. La aceste moment au asistat oaspeţi ai schitului şi membri ai Fraternităţii „Sfântul Ilie”, din ţară şi de peste hotare, sosiţi ca în fiecare an pentru hram şi pentru întâlnirea anuală a membrilor Fraternităţii, care a avut loc anterior acestei slujbe; Maica Eliane, după ce a făcut un rezumat al diferitelor activităţi din ultimul an, a prezentat proiectul pelerinajului ce urmează a se desfăşura anul viitor în Ucraina, cu participarea a 3 grupuri, din Franţa-Italia, Polonia şi România.

În ziua praznicului, la Sfânta Liturghie arhierească, alături de Preasfinţia Sa Vasile, au concelebrat un număr de 11 preoţi: pr. Liviu Sabău (protopop, Târgu Mureş), pr. Hermann Castellain, S.J. (Belgia), pr. Alexandru Lobonţiu (protopop, Iernut), pr. Alin Moldovan (protopop, Sărmaşu de Mureş), pr. Michel Remaud (Ierusalim), pr. Ioan Fărcaş (Târgu Mureş), pr. Flaviu Miheţ (Târgu Mureş), pr. Gheorghe Boroş (Almeria, Spania), pr. Alexandru Chivari (Oradea), pr. Adrian Lung (Subcetate-HR), pr. Vasile Costea (Topliţa) şi pr. Cornel Dîrle (Stânceni), şi au participat circa 250 de persoane, majoritatea din afara localităţii. Ca şi în anii anteriori, prezenţa corului parohiei I din Târgu Mureş a fost uşor de remarcat, precum şi cea a unui numeros grup de copii din aceeaşi parohie. Dintre cei veniţi, unii erau mai de aproape (Mureş, Harghita, Bistriţa), alţii mai de departe (un grup din Oradea, şi persoane din Bucureşti, Iaşi).

După încheierea Sfintei Liturghii a urmat o mică procesiune în incinta schitului, cu patru opriri la cele patru icoane sculptate în lemn şi aşezate fiecare într-un mic foişor, care marchează Calea Acatistului Maicii Domnului, împărţit în tot atâtea părţi. Cele patru icoane au fost sfinţite de către Preasfinţia Sa Vasile, iar după aceasta a urmat agapa frăţească, la care au fost invitaţi toţi cei prezenţi, inclusiv doi reprezentanţi ai comunităţii evreieşti din Târgu Mureş. În după-amiaza zilei a urmat o conferinţă a pr. Michel Remaud, pe tema „Evanghelie şi tradiţie rabinică”, care constituie, de fapt, şi titlul cărţii sale recent traduse în limba română şi apărute la Editura Sapientia din Iaşi. Autorul, care a fost prezent şi anul trecut la Stânceni, este directorul Institutului „Albert Decourtray” – Centrul Creştin de Studii Iudaice din Ierusalim.

Rezumând atmosfera întâlnirilor de la Schitul din Stânceni din primii ani până în prezent (circa un deceniu), una dintre participantele fidele remarca atenuarea treptată a caracterului interconfesional al acestora (şi, implicit, scăderea numărului participanţilor). Ne străduim să înţelegem fără să blamăm, şi totodată să aprofundăm rădăcinile credinţei noastre şi să lărgim sfera unor astfel de contacte.

image

image

image