În luna februarie a.c., în urma Consistoriului Ordinar, Sf. Părinte Papa Benedict al XVI-lea a creat 22 noi Cardinali, printre care şi Preafericitul Părinte Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. În cadrul Sf. Liturghii, la fel ca fiecare nou Cardinal, PF Lucian a urcat la altarul Confesiunii Sf. Apostol Petru unde i s-a încredinţat bereta roşie, simbol al dăruirii până la vărsarea sângelui din dragoste faţă de Biserică, inelul de Cardinal, având încrustate figurile Sf. Petru şi Pavel şi o stea ce o reprezintă pe Preasfânta Fecioară Maria, precum şi decretul de numire unde este specificat numele bisericii al cărui titular devenea, şi anume biserica Sf. Atanasie din Roma.

Momentul intrării în biserica Sf. Atanasie s-a petrecut în cadrul rânduielii Vecerniei din ziua de 8 octombrie a.c. La intrarea in marea biserică, Preafericirea Sa Cardinal Lucian a fost întâmpinat de către actualul rector şi paroh rev. Mons. Manel Nin al Colegiul Grec din Roma şi de către rev. Mons. Malvestiti Maurizio, subsecretarul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale. La acest frumos eveniment au participat Prefectul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale Leonardo Sandri, Preafericirea Sa Sviatoslav Şevciuk, Arhiepiscopul Major al Bisericii Ucrainene, Episcopii Petru Gherghel, Florentin Crihălmeanu, Virgil Bercea, Alexandru Mesian, Claudiu Pop, rectorul Colegiului Pio Romeno pr. Gabriel Buboi, Excelenţa Sa Bogdan Tătaru-Cazaban, Ambasadorul României pe lângă Sf. Scaun, numeroşi preoţi, credincioşi, studenţi în Cetatea Eternă, cu toţii împărtăşind harul momentului istoric pentru Biserica Română Unită şi pentru întregul neam românesc.

După rugăciune, Preafericirea Sa Lucian a mulţumit Sfântului Părinte, Papa Benedict al XVI-lea, exprimându-şi bucuria pentru faptul că Biserica Greco-Catolică din România a fost învrednicită de preţuirea Bisericii Romei, spunând: «nu este pentru mine bucurie mai mare decât aceasta după teroarea comunistă de care am suferit în România pentru a păstra intactă comuniunea cu Urmaşul lui Petru, conştienţi fiind că astfel rămânem credincioşi Mântuitorului. Purpura mă învesmântează şi odată cu mine întreaga Biserică Greco-Catolică, ca o veşnică amintire a mărturiei de credinţă». La încheierea ceremoniei, ambasadorul României pe lângă Sf. Scaun a înmânat Preafericirii Sale Lucian însemnele Ordinului Naţional «Steaua României» în grad de cavaler. PF Lucian l-a rugat pe dl. ambasador să transmită preşedintelui Traian Băsescu că «înalta preţuire a Statului Român nu este doar pentru persoana sa, dar şi pentru întreaga turmă mică din România». Distincţia acordată, a spus, «este o recunoaştere a poziţiei clare, ferme, de neclintit, adoptată întotdeauna de Biserica noastră în favoarea adevărului şi a credinţei, şi, deci, în slujba ţării». Seara s-a încheiat cu o agapă fraternă oferită de Congregaţia pentru Bisericile Orientale în saloanele Colegiului grec în onoarea Preafericirii Sale Lucian.

A doua zi, în cadrul unei ceremonii festive şi în prezenţa întregii conduceri a Congregaţiei Orientale s-a inaugurat Colegiul Pontifical «Pio Romeno», după renovarea şi reamenajarea acestuia. La sfârşitul ceremoniei, ambasadorul României Excelenţa Sa Bogdan Tătaru-Cazaban, în numele preşedintelui Traian Băsescu, a înmânat Cardinalului Leonardo Sandri însemnele Ordinului Naţional «Steaua României» în grad de Mare Cruce, «în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia deosebită la dezvoltarea relaţiilor dintre România şi Sfântul Scaun şi pentru sprijinul acordat comunităţilor româneşti». Tot cu această ocazie, prin Decretul nr. 318/20.03.2012 semnat de către preşedintele Traian Băsescu, a fost înmânat Colegiului «Pio Romeno», Ordinul «Meritul Cultural» în grad de comandor, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la înfiinţarea Colegiului şi în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia deosebită în formarea viitorilor preoţi pentru Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, pentru promovarea istoriei şi a culturii româneşti. Distincţia a fost înmânată actualului rector Pr. Gabriel Buboi, de către ambasadorul României pe lângă Sf. Scaun, Excelenţa Sa Bogdan Tătaru-Cazaban.

Activitatea spirituală şi culturală a Colegiului este foarte vie şi în prezent, îndeosebi prin grija rectorilor, prin intermediul arhivei, a bibliotecii, a sălii de lectură, a ambianţei – a coridoarelor cu tablouri de epocă. Există aici o expoziţie fotografică cu toate operele lui Constantin Brâncuşi – sursă de cultură provenind de la Societatea Academică Română. De asemenea, în Colegiul «Pio Romeno» se desfăşoară anual activităţi culturale cu ocazia Zilei Naţionale a României, organizate prin colaborarea între Colegiu şi Ambasada Română pe lângă Statul Italian, sau participări la diferitele celebrări liturgice ale Sfântului Părinte. Colegiul şi-a păstrat până în prezent menirea de la începuturile existenţei sale, de a oferi tinerilor teologi o formare spirituală înrădăcinată în tezaurul de frumuseţe al ritului bizantin şi în valorile culturii române, valori întregite de nenumăratele bogăţii spirituale ale Bisericii Universale, o pregătire în măsură să răspundă şi azi exigenţelor Bisericii şi ale societăţii române. Bursieri ai acestui Colegiu au fost patru dintre actualii Episcopi ai Bisericii Greco-Catolice: PS Mihai Frăţilă, PS Vasile Bizău, PS Florentin Crihălmeanu şi Episcopul Curiei Arhiepiscopale, PS Claudiu Pop.

Un elogiu al activităţii prestigiosului centru de spiritualitate românească a fost adus, în luna mai a anului 2007 de către Sf. Părinte Papa Benedict al XVI-lea, care şi-a îndreptat cuvântul spre Colegiul Pontifical Pio Romeno din Roma, spunând: «Salut comunitatea Colegiului Pontifical Pio Romeno care celebrează în aceste zile a 70-a aniversare de la înfiinţare. Dragi prieteni, memoria binelui înfăptuit de această importantă instituţie educativă în beneficiul Bisericii catolice în România, să vă fie de încurajare ca să continuaţi cu un reînnoit avânt în angajarea dedicată renaşterii spirituale a Patriei voastre». Colegiul «Pio Romeno», instituţie de învăţământ înfiinţată prin bunăvoinţa Papei Pius al XI-lea pe una dintre cele şapte coline ale Romei antice, numită «Giannicolo». Oficial, Colegiul «Pio Romeno» a fost deschis la 6 mai 1937 şi a funcţionat până în 1950, la doi ani după ce Biserica Greco-Catolică a fost în afara legii de către regimul comunist în România. După mai bine de patru decenii, la 25 martie 1993, la cererea Episcopilor români greco-catolici, «Colegiul Pio Romeno» a fost redeschis oficial şi a revenit la menirea sa iniţială, cea de formare a tinerilor preoţi români, greco-catolici.

Luna octombrie se leagă, în fiecare an, de câteva evenimente importante ale Bisericii Greco-Catolice: la 7 octombrie 1698 la Alba Iulia, urmare a Sinodului convocat de către Episcopul Atanasie era semnat actul de confirmare a unirii în credinţă cu Biserica Romei; la 7 octombrie 1754 se deschideau porţile şcolilor Blajului, «fântânile darurilor», (adevărate izvoare de spiritualitate şi cultură pentru întărirea credinţei românilor transilvăneni, care au constituit leagănul Şcolii Ardelene şi a iluminismului românesc transilvan); iar la 28 octombrie 1948, întregul episcopat greco-catolic era arestat pentru unitatea în credinţă cu Biserica Romei, urmând astfel drumul Calvarului. Începând din acest an, la aceste date istorice se înscrie şi data de 8 octombrie 2012, când al treilea purpurat al neamului românesc, Preafericitul Părinte Lucian Mureşan, a fost înscăunat în Biserica «Sf. Atanasie cel mare» din Roma, reconfirmând astfel dorinţa Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, de a întări unitatea în credinţă şi comuniunea cu Biserica Romei. Evenimentul exprimă totodată şi preţuirea Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea faţă de «Biserica martirilor şi mărturisitorilor pentru unitate», după cum scria Fericitul Ioan Paul al II-lea.

pr. Marius Cerghizan
secretar episcopal

foto: Arhiepiscopia Majoră

imagine

imagine

imagine