Părintele Luca Bulgarini, călugăr carmelitan de la Mănăstirea Carmelitană de la Snagov a revenit în Târgu-Mureș, de această dată în calitate de reprezentat al Editurii Carmelitane, pentru lansarea a două noi cărți carmelitane.

În după-amiaza zilei de 31 mai, prin amabilitatea și cu concursul deosebit al d-lui profesor dr. Cornel Sigmirean, de la Universitatea „Petru Maior”, la Biblioteca Facultății de Științe și Litere a Universității, s-a lansat cartea „Ființă finită și ființă eternă” a Edithei Stein. Vorbitorii – dl. profesor Sigmirean, dl. Paul Gabriel Sandu (cercetător asistent al Centrului de Studii Fenomenologice al Universității din București, traducătorul cărții) și pr. Luca Bulgarini au făcut, în cuvântul lor, în complementaritate, interesante excursuri în filosofie, au prezentat detalii legate de activitatea Edithei Stein, colaboratoare a filosofului Heidegger, au prezentat detalii biografice ale evreicei Edith Stein, convertită la catolicism, devenită călugăriță carmelită sub numele de Tereza Benedicta a Crucii și apoi victimă a politicii germane naziste, exterminată la Birkenau, beatificată de către papa Ioan-Paul II și declarată patroană a Europei. Surprinzător a fost numărul mare de participanți, intelectuali și studenți, creștini și evrei, adunați laolaltă de ceea ce îi lega, distinct sau în comun, de autoarea cărții lansate: origine evreiască, creștinism, pasiune pentru filosofie, unitate în diversitate.

În ziua următoare a avut loc lansarea cărții, în două volume, „Opere complete” a călugăriței carmelite Fericita Elisabeta a Sfintei Treimi. Lansarea a avut loc la parohia greco-catolică „Sfântul Nicolae” a pr. Flavius Miheț și „Adormirea Maicii Domnului” a pr. Ioan Fărcaș. Dl. Valer Pol, unul dintre traducătorii cărții a prezentat un material intitulat „Mesajul Fericitei Elisabeta a Sfintei Treimi pentru laici”, iar pr. Luca Bulgarini a prezentat detalii biografice ale carmelitei, care a avut o viață scurtă de doar 26 de ani, dar care a trăit, încă de copilă, în unire spirituală cu Isus, a avut permanent nostalgia Cerului, i-a învățat pe cei apropiați ei să trăiască iubirea, în Isus, să facă totul, cu iubire, așa cum ar face-o Isus, transformând și înnobilând astfel totul. Misiunea ei declarată de călugăriță a fost de a conduce sufletele către Isus Mântuitorul. Dorința ei de a suferi pentru Isus s-a concretizat într-o mare suferință fizică, cauzată de o boală care i-a adus, foarte timpuriu, trecerea ei „către Lumină, către Iubire, către Viață”, după cum scrie ea însăși, în ultimele clipe ale vieții sale. A lăsat un mare număr de scrisori și scrieri spirituale, în care a expus doctrina sa spirituală dedicată sălășluirii Sfintei Treimi în sufletul fiecărui creștin.

Au fost două zile pline de prisos al sufletului, pline de iubire și de lumina celor două mari stele ale celor două sfinte ale Carmelului, lăsată nouă în cele două cărți traduse recent, pentru prima dată, în limba română.

A consemnat,

Valer Pol

Edith Stein Fiinta finita si fiinta eternaFer. Elisabeta a Sf. Treimi Opere complete1

DSCF8967.1

DSCF8977.1

DSCF9002.1

DSCF9010.1

DSCF9017.1