În duminica a noua după Rusalii, 17 august, prima duminică după sărbătoarea Adormirii şi ridicării la cer a Maicii Domnului, s-a celebrat hramul Mănăstirii din Chiheru de Jos (protopopiatul Reghin, jud. Mureş). Pelerinii, sosiţi mai de aproape sau mai de departe, au parcurs în rugăciune urcuşul de la drumul judeţean Reghin-Sovata spre mănăstire, însoţiţi de parohul din Chiher, pr. Zaharie Fărcaş, oprindu-se dinaintea celor 15 „staţiuni” ale Căii Crucii care străjuieşte drumul sinuos.

La orele 10, la altarul amenajat în faţa bisericii, Preafericirea Sa Arhiepiscopul Major Lucian a pontificat Sfânta Liturghie, având alături un sobor de 10 preoţi din protopopiatul Reghin, în frunte cu pr. protopop Florin Boitoş. Corul parohiei Târgu-Mureş Centru a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie.

„Chiar dacă încă nu s-a rânduit aici viaţa mănăstirească, prin prezenţa unor călugări sau a unor călugăriţe, totuşi ecoul vremurilor de altădată aduce în minţile noastre denumirea acestui loc: La mănăstire! Să ne rugăm ca Domnul, prin mijlocirea Maicii Sfinte, să binecuvânteze şi să rânduiască aici viaţă de mănăstire!” spunea Înaltul ierarh în cuvântul adresat credincioşilor, amintind că mănăstirea de la Chiheru s-a constituit ca loc de pelerinaj tradiţional în zonă din vremuri străvechi, perpetuat chiar şi după ce vechea mănăstire a dispărut cu totul. Aceste pelerinaje au fost reluate după anul 1989, iar prin strădania credincioşilor şi buna gospodărire a preotului paroh Zaharie Fărcaş, s-a construit o biserică ce aşteaptă să fie sfinţită, construcţia mănăstirii propriu-zise fiind acum în derulare.

Referindu-se la Evanghelia zilei, Întâistătătorul Bisericii Române Unite a continuat: “Noi am venit astăzi aici în pelerinaj. Am venit străbătând valurile vieţii, furtunile şi vânturile împotrivă pentru a ne întâlni cu Isus. Aşa au făcut cei cinci mii de bărbaţi, afară de femei şi de copii, duminica trecută la înmulţirea pâinilor; aşa au făcut astăzi apostolii, întâlnindu-L pe Isus venind la ei pe valuri şi potolind furtuna. Isus se roagă, mijloceşte pentru noi. El vine la noi atunci când avem mai mare nevoie; El vine la noi atunci când strigăm către El; El vine la noi atunci când intră în lucrare forţa credinţei. Vedem că tocmai puţinătatea credinţei îl supără pe Isus. El reproşează aceasta apostolului Petru: „Puţin credinciosule, pentru ce te-ai îndoit?”

Vorbind credincioşilor despre hramul mănăstirii, PF Arhiepiscop Lucian spunea: “Am sărbătorit vineri, 15 august pe Maica Domnului, pe cea ridicată cu trupul şi cu sufletul în gloria cerească. Şi acest pelerinaj de la Chiheru se doreşte a fi tot în cinstea Născătoarei de Dumnezeu, pelerinaj ce ne propune să ne lăsăm conduşi la Preasfânta şi de viaţă dătătoarea Treime, prin acea excepţională femeie, care a zdrobit capul şarpelui infernal, Maria. Adormirea şi gloria Mariei se constituie în cel mai puternic argument că, înviind Cristos, garantul învierii noastre, Maria este prima care a beneficiat de această garanţie; speranţa noastră, hrănită de credinţă este aceea că şi noi vom învia şi vom ajunge la gloria Preasfintei Treimi. Pentru aceasta am ieşit în acest loc al întâlnirii cu Isus şi Maica Sa, pentru ca, părtaşi minunilor harului care operează în inimile, minţile, sufletele şi viaţa noastră, să ducem ca binecuvântare, oriunde ne poartă drumurile vieţii, bucuria credinţei şi a speranţei în Înviere, susţinuţi de Măicuţa Sfântă.”

În încheiere, pr. Zaharie Fărcaş a adresat un cuvânt de mulţumire tuturor celor prezenţi, oferind în dar Înaltului Ierarh o icoană a Maicii Domnului, invitând apoi toţi participanţii la o masă pregătită de cei ai locului.

În după-amiaza aceleiaşi zile, PF Arhiepiscop Major Lucian, dimpreună cu pr. protopop Florin Boitoş, a făcut o vizită la şantierul noii biserici din Reghin, pentru a vedea la faţa locului stadiul lucrărilor de construcţie a bisericii ce va purta tot hramul “Adormirea Maicii Domnului”.

Alexandru Petărlecean