În duminica a 19-a după Rusalii, 1 octombrie, parohia greco-catolică din municipiul Râmnicu Vâlcea (protopopiatul Bucureşti) a trăit un moment sărbătoresc: sfinţirea bisericii, închinată Adormirii Maicii Domnului şi Sfintei Rita, biserică ctitorită de părintele paroh Marian Stoicănescu.La bucuria comunităţii au participat trei ierarhi: Preafericirea Sa Lucian, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Preasfinţia Sa Virgil, Episcopul de Oradea, Preasfinţia Sa Cornel, Episcopul auxilar romano-catolic de Bucureşti.

La orele 10, Arhiereii au fost întâmpinaţi în faţa locaşului de cult, după tradiţie, cu pâine şi sare, cu flori, preotul paroh adresându-le un cuvânt de bun venit şi oferindu-le Evanghelia spre închinare. Ceremonia religioasă a început cu oficiul sfinţirii bisericii, prin ungerea cu Sfântul şi Marele Mir, în formă de cruce, a zidurilor exterioare, pe cele patru laturi, şi stropire cu apă sfinţită, apoi a zidurilor interioare şi a iconostasului. A urmat întemeierea sfintei mese a altarului. În piciorul acesteia a fost introdus un hrisov, pe care în prealabil pr. vicar Ioan Fărcaş l-a prezentat publicului, document de aducere aminte a momentului, pe care l-au semnat Ierarhii şi parohul. Tot în temelia mesei au fost introduse moaşte ale Sfântului Papă Felix al II-lea, acestea fiind apoi pecetluite cu ceară. În cântările prescrise, sfânta masă a fost curăţată, spălată, spălată apoi cu apă de trandafiri şi unsă cu mir sfânt, după care a fost împodobită cu feţe noi, iar pe ea au fost aşezate sfântul chivot şi evanghelia.

La Sfânta Liturghie, alături de cei trei Arhierei au concelebrat 20 de preoţi, 15 greco-catolici şi 5 romano-catolici, printre care pr. Nicolae Popa, protopopul Sibiului, pr. Florin Gatea, protopopul Sebeşului, pr. Claudiu Sita, protopopul Braşovului, pr. Liviu Negrea, protopopul Făgăraşului, pr. Ionel Râtan, decanul Craiovei. În cuvântul de învăţătură, Preafericirea Sa Arhiepiscopul Major Lucian a desluşit mesajul evangheliei zilei, pornind de la cuvântul acesteia: „Precum voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi lor asemenea; iubiţi pe duşmanii voştri, faceţi bine…, fiţi milostivi precum Tatăl vostru este milostiv” (Lc 6,31.35-36). Referindu-se la evenimentul sărbătorit, a spus: „Biserica pe care am consacrat-o nu se vrea a fi altceva decât Şcoala lui Dumnezeu în care se învaţă marea lecţie a iubirii: a iubirii de Dumnezeu şi de semeni, iubire pregătită şi întreţinută totdeauna în rugăciune, pentru a fi mărturie eficientă, nefăţarnică, despre bunătatea şi iertarea lui Dumnezeu, prin Isus Cristos. Adormirea şi Înălţarea cu trupul şi cu sufletul la cer a Preacuratei Fecioare Maria, hramul principal al acestei biserici, nu exprimă altceva decât marea iubire a lui Dumnezeu pentru oameni, între care, Preacurata Fecioară şi Mamă devine cale sigură spre Isus şi spre cer. Începe astăzi, pentru întreaga Biserică Catolică, luna Rozariului. Rugaţi-vă rozariul cu Maica Domnului. Nimeni nu vă poate învăţa mai bine decât ea lecţia iubirii! Este bine de ştiut că hramul secund al acestei biserici este Sfânta Rita de Cascia, o sfântă care a trăit la sfârşitul secolului XIV şi începutul secolului XV, care şi-a consacrat viaţa rugăciunii, pocăinţei şi iubirii lui Isus Răstignit. El a asociat-o în mod vizibil la suferinţele Sale, înfingându-i în frunte un spin din coroana purtată de El. Este sfânta la al cărei ajutor vă îndemn să apelaţi!”

Întâstătătorul Bisericii Române Unite a mulţumit apoi Preasfinţitului Cornel, rugându-l să ducă mai departe mulţumirea Excelenţei Sale Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, pentru generoasa primire de care s-a bucurat comunitatea greco-catolică din Râmnicu Vâlcea în biserica romano-catolică din municipiu, de-a lungul vremii când nu a dispus de un lăcaş de cult propriu. I-a rugat apoi pe preoţii ortodocşi de faţă să ducă salutul fratern Preasfinţitului Gherasim, Episcopul Râmnicului. A mulţumit întregii comunităţi şi preotului paroh pentru toate eforturile făcute pentru a închina lăcaşul Domnului, pomenindu-l în mod special şi pe Mons. Mario Ferrari, preot în dieceza de Lodi, Italia, prezent şi dânsul, a cărui generozitate a grăbit ducerea la bun sfârşit a lucrărilor.

Din partea comunităţii, Victor Ostropel, student teolog, a mulţumit la rândul lui Ierarhilor pentru prezenţă, cât şi tuturor celor care au sprijinit într-un fel sau altul bunul mers al lucrării, eforturile susţinute permiţând construcţia lăcaşului în timp foarte scurt. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în urmă cu numai 16 luni, la 22 mai 2005, la ceremonia de atunci, alături de Întâistătătorul Bisericii Române Unite fiind de asemenea prezent Preasfinţia Sa Episcopul Cornel Damian. Ако търсите качествени ВиК услуги и добър водопроводчик за град София, то обезателно посетете vikteam.bg , защото те са истински професионалисти, доказани във времето.

Corul parohiei greco-catolice Braşov I, condus de doamna profesoară Ileana Matei, a împodobit ceremonia, după Liturghia compusă de Tudor Jarda. În încheierea sărbătorii, oaspeţii au fost invitaţi la o agapă oferită de către comunitate.

Alexandru Petărlecean