Mi-au plăcut: „organizarea, focul de tabără, dramatizările după pasajele din Biblie, traseul şi probele expediţiei de orientare turistică, rugăciunile, înţelegerea dintre noi, liturghiile, natura, distracţia, munca în echipă, dormitul în şură, ospitalitatea gazdelor”. Nu m-au încântat : „vremea ploioasă de vineri seara şi din noaptea spre sâmbătă, mersul pe jos de la Ileanda, rivalităţile dintre grupe” etc. Acestea au fost câteva dintre aprecierile – concluzie pe care participanţii la cea de a V-a ediţie a Taberei Ecumenice Părinţi şi Copii de la Vima Mica din 6-8 august 2010, le-au aşternut în jurnalul taberei.

„Învăţătorule bun, ce trebuie să fac ca să moştenesc viaţa veşnică” (Marcu 10,17) a fost motoul taberei la care au participat 58 de persoane. Tabăra a fost organizată parohia greco-catolică Beclean şi grupurile mariane de evanghelizare şi coordonată de pr. Alin Cândea şi Nora Vale, proaspeţi absolvenţi ai unui curs de animatori socio-educativi. S-a plecat vineri, 6 august a.c. cu trenul până la Ileanda. De acolo traseul spre Vima Mică s-a parcurs pe jos. În prima seara, printre reprizele de ploi torenţiale, ne-am îndreptat spre biserică, unde am fost întâmpinaţi de preotul paroh Grigore Câmpean. După o scurtă rugăciune fiecare participant s-a autoprezentat şi şi-a motivat imboldul venirii la tabără: „din curiozitate, să mă distrez, să mă rog, fiindcă m-a invitat un prieten sau o prietenă, să mă relaxez”. După acest moment s-a prezentat scopul taberei, programul şi regulamentul ei.

Sâmbătă, 7 august, s-a participat la Sfânta Liturghie, din biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din Vima Mică. În predică părintele le-a vorbit tinerilor despre taina căsătoriei. Apoi aceştia au fost repartizaţi în cinci grupe şi au avut de parcurs un traseu de orientare turistică, de îndeplinit diverse şi interesante probe. Înainte de aceasta, părintele protopop Felician Neagoş şi fiul său Alexandru ne-au încântat cu câteva cântece religioase acompaniate la chitară. Înarmaţi cu hărţi, cu cele necesare pentru a-şi construi un arc şi o săgeata, cu un obiect ales din cele expuse, ei au purces la drum. Cei care îi monitorizau, aveau stabilite, bareme ferme de evaluare. Traseul a fost câştigat de grupa a patra.

Sâmbătă după-masă fiecare echipă a avut la dispoziţie două ore pentru a pregăti o dramatizare după cap. 18, versetele 23-35 din Evanghelia lui Matei sau o dizertaţie pe baza acestui fragment biblic. După cină s-au reprezentat dramatizările tinerilor după pasajul biblic. Concurenţii au fost extraordinari, foarte ingenioşi, au adaptat conţinutul paragrafului biblic situaţiilor reale ale zilelor noastre. S-a încropit chiar şi o piesă de teatru de păpuşi ale cărei personaje au fost confecţionate din şomoioage de fân. După spectacolul din şură au urmat focul de tabără, iar părintele Alin a stat la dispoziţia celor care au vrut să se mărturisească pentru ca la Liturghia duminicală să se poată împărtăşi.

Duminică, 8 august, s-a participat la Sfânta Liturghie. La sfârşitul ei a fost prezentat volumul de memorii din perioada carcerală comunistă a preotului Tertulian Langa, „Trecând pragul tăcerii” (Editura Galaxia Gutenberg, 2009). După prânz, fiecare grup şi-a interpretat imnul pe care a trebuit să îl alcătuiască în perioada taberei. Apoi s-a anunţat rezultatul final, care conţinea şi puncte câştigate sau pierdute în funcţie de respectarea regulamentului taberei. Participanţii la tabără şi-au consemnat în scris impresiile despre şederea lor la Vima Mică. Observaţiile lor pro sau contra vor fi luate în considerare atunci când se va pregăti cea de a VI-a ediţie a acestei tabere. S-au făcut poze, s-a mulţumit gazdelor şi s-a efectuat decamparea, participanţii plecând spre Beclean. Până la Ileanda, de data aceasta tinerii au fost transportaţi cu un microbuz. Pe tren i-au încântat pe călători cu bogatul lor repertoriu de cântece religioase.

Pentru mine, aceste zile petrecute la Vima Mică au constituit un preambul care îmi anunţă că nu mai este mult până la începerea noului an şcolar şi că voi avea mai mult succes în activitatea mea cu elevii dacă mă voi lăsa contaminat de răbdarea şi ingenioasa tactică de a lucra cu tinerii, pe care am aflat-o la părintele Alin.

Ion Radu Zăgreanu

imagine

imagine

imagine