Parohia „Sf. Iosif” din cartierul clujean Someșeni, avândul ca paroh pe pr. Cristian Goia, a serbat hramul bisericii parohiale de pe str. Branului nr. 17, în prima duminică de după sărbătoarea Patronului Eparhiei de Cluj-Gherla, și al întregii Biserici – 26 martie 2017. Pentru credincioșii acestei comunități parohiale a fost un reînnoit prilej de bucurie de a-l avea în mijlocul lor pe Ierarhul de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu și totodată, de a aduce în fața lui Dumnezeu și a-i oferi roadele încă ale unui an de activități și acțiuni – binecuvântată lucrare în via Domnului.

Cel mai prețios rod au fost cei 6 copilași care au făcut Prima Sf. Împărtășanie. De asemenea, în această zi, Reuniunea Mariană „Buna-Vestire” din Someșeni și-a întărit rândurile cu o nouă membră, prin primirea Silviei Stanca – aceasta depus adeziunea la a-i sluji cu credință Maicii lui Dumnezeu în Biserică. Sfânta Liturghie a fost celebrată de PS Florentin, pr. paroh Cristian și invitații la celebrare, pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj I, pr. Florin Pop, îndrumător spiritual al Reuniunii Mariane la nivel eparhial, pr. Gheorghe Florea, paroh al parohiei din cart. Gheorgheni și pr. Florin Isac, ceremonier eparhial. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul parohiei. Între credincioșii prezenți s-au aflat multe membre ale Reuniunii Mariane împreună cu Monica Culea, președinta Reuniunii Mariane la nivel eparhial.

Mulțumind pentru invitația făcută de a fi în mijlocul comunității din Someșeni, în predica la Sf. Liturghie, Preasfinția Sa a reamintit de biserica și casa parohială pe care pr. Cristian le-a ridicat și la Păușa și apoi de munca pe care o continuă pentru Dumnezeu și în parohia Someșeni. „Ne bucurăm că această comunitate are un frumos adăpost de rugăciune și un vrednic păstor. Ne punem cu toții sub ocrotirea Sfântului Iosif, acela care a fost tatăl ocrotitor al Fiului lui Dumnezeu. Sfântul Iosif rămâne unul dintre cei mai mari sfinți ai Bisericii, după Sfânta Fecioară Maria, după Sfântul Ioan Botezătorul și, pentru noi, din 1856, este patronul și ocrotitorul Eparhiei noastre.”

PS Florentin a meditat asupra evangheliei zilei (Mc 9,17-32), despre tatăl care și-a adus la Isus, spre vindecare, fiul având un duh mut – mesajul acestui text fiind o lecție de credință: „Tatăl din evanghelie, dorind să își vindece fiul îi cere lui Isus: «dacă poți, ajută-ne», dar el se îndoiește că Iisus poate să îl ajute. Isus îi spune că «aceluia care crede toate sunt cu putință» pentru că la Dumnezeu toate sunt cu putință și Dumnezeu răspunde la rugăciunile făcute cu credință. Și atunci tatăl, cu lacrimi de întristare, dar și de credință, spune: «cred Doamne, ajută necredinței mele». Este pasul definitiv în credință. Pentru Domnul tuturor văzutelor și nevăzutelor, un cuvânt este de ajuns și fiul este vindecat, duhul este alungat, pentru că îi poruncește Acela care este stăpânul întregii creații, în cer și pe pământ. Învățătura Evangheliei, pentru noi toți, este rugăciunea făcută cu credință, mai cu seamă în acest timp al Postului.”

Ierarhul de Cluj-Gherla a continuat: „Astăzi, Biserica ne pune în față șase copilași pe care îi aducem aici tocmai pentru că vrem și noi vindecarea lor în credință: Ștefan, Dragoș-Cosmin, Ariana-Daiana, Teodora-Elena, Teodora și Victor, astăzi vor primi un mare dar”. Așa cum și copiii au știut să răspundă, ei vor primi Trupul și Sângele lui Isus Hristos. „Iubiți credincioși, a încheiat Preasfinția Sa, rolul nostru este să primim harul credinței și să îl lăsăm să se transforme în viața noastră de credință, așa cum spunea Cardinalul nostru de vrednică amintire, IPS Iuliu Hossu, tuturor celor care îi cereau să treacă la o altă credință: «Credința noastră este viața noastră». Să devină credința noastră, viața noastră, pentru ca astfel, prin viața noastră, să aducem mărire lui Dumnezeu!”

În încheiere, pr. paroh Cristian a rostit câteva cuvinte, pentru a sublinia bucuria acestei sărbători și recunoștința față de toți cai care au făcut-o posibilă. Părintele a amintit și de editarea recentă a unei monografii a cartierului Someșeni, realizată de prof. Nicolae Feșnic, casier și consilier parohial, în care sunt menționate și date istorice și personalități legate de Biserica Greco-Catolică. Pr. Cristian, dar și autorul lucrării, care a luat cuvântul în continuare, au menționat dorința, exprimată în volumul monografic, de a cinsti memoria unei importante personalități a cartierului Someșeni, dr. Simon Ramonțai, fiu al Bisericii Greco-Catolice născut la Someșeni, care, prin fundația care i-a purtat numele a ajutat cu burse de studiu mulți tineri ardeleni. „Dorința Consistoriului Mitropoliei de la Blaj, cel care i-a administrat fundația, a fost ca memoria dr. Simon Ramonțai să fie cinstită odată pe an într-o biserică construită în memoria lui”.

Pentru a marca și a păstra în amintire serbarea hramului, care așază, în viața parohiei, bornele kilometrice ale trecerii timpului de har și momentul unui nou bilanț al roadelor spirituale adăpostite în vistieriile cerești nepieritoare, s-a făcut un schimba de daruri între Episcop și parohieni. Preasfinția Sa a primit un crucifix și monografia cart. Someșeni, iar părintelui paroh i-a fost oferită icoana Bunei Vestiri și o medalie cu chipul a doi Suverani Pontifi, semnul unirii cu Roma. La rândul lor, copilașii ai primit din mâna Preasfinției Sale câte o diplomă de amintire de la Prima Sf. Împărtășanie și câteva cărticele care să le însoțească pașii credinței: o carte de rugăciune, volumul «Abecedarul credinței», o carte ilustrată special editată pentru copii, conținând texte biblice «Dumnezeu vorbește copiilor Săi» și Noul Testament.

Programul s-a încheiat cu un moment artistic, copilașii parohiei sub îndrumarea Sarei Marișca, au cântat 3 cântece, și în continuare, interpreta de muzică populată Adina Popovici a cântat 2 pricesne. Celebrarea, care a fost difuzată live pe internet – fiind și acest mod modern de apostolat un moment inaugural, a fost urmată de o agapă fraternă la care au fost invitați toți cei prezenți.

imagine

imagine

imagine