În ziua de 4 decembrie 2011, a fost serbat hramul bisericii Sf. Nicolae din parohia Floreşti, din cadrul Protopopiatului Cluj II. Cu acest prilej, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, a vizitat comunitatea păstorită de pr. protopop Marius Ungureşan, aducându-i binecuvântarea Domnului. La sărbătoare au luat parte Mons. Mihai Todea, Vicar general; pr. Anton Crişan, Vicar cu preoţii; pr. Cristian David, cancelar eparhial; pr. Călin Bot, rectorul Institutului Teologic Sf. Ioan Evanghelistul; pr. Ioan Bota, prelat papal; Maica Valentina, superioară provincială a Ordinului Sfântului Vasile cel Mare; şi Maica Letiţia, superioara locală a Congregaţiei Surorilor Maicii Domnului. Primarul localităţii, Ioachim Vancea, şi pr. Marcel Andreica, parohul ortodox, la fel ca şi cu alte ocazii, au participat la bucuria parohiei greco-catolice, împreună cu alţi invitaţi: autorităţi locale, membrii ai Consiliului Judeţean, personalităţi din mediul universitar.

În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit preot unul dintre fiii localităţii, diaconul Florin Pop, absolvent al Seminarului Teologic Sf. Ioan Evanghelistul şi al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică din Cluj. Un alt moment important a fost Prima Sfântă Împărtăşanie oferită în mod solemn la 7 copilaşi din parohie, pregătiţi de sora Lucia OSBM. O prezenţă deja obişnuită în biserica din Floreşti este cea a cunoscutului Cor de copii Junior Vip, dirijat de Anca Mona Mariaş, care, pe lângă oferirea răspunsurilor liturgice, a încântat prin minunatele colinde de Crăciun, într-un miniconcert ce a adus mai aproape atmosfera Crăciunului.

Cuvântul de învăţătură rostit de PS Florentin a cuprins meditarea fragmentului evanghelic cu vindecarea femeii gârbove, cea care a primit darul de a înălţa privirea spre Dumnezeu, dar şi o referire la semnificaţia profundă a Tainei Preoţiei: „Euharistia şi Preoţia sunt strâns legate între ele, Euharistia naşte Preoţia şi Preoţia celebrează Euharistia. Preoţia se naşte într-un context euharistic, al Cinei celei de Taină, când, după ce Mântuitorul a frânt pâinea şi a oferit vinul pronunţând acele cuvinte sigilate pentru veşnicie, a mai adăugat: ‘Aceasta să o faceţi întru amintirea Mea’. Este ceea ce preotul e chemat să săvârşească, după ce a primit harul rânduit apostolilor şi succesorilor lor, Episcopilor, harul sfintei Preoţii. Astfel hirotonirea, impunerea mâinilor, coborârea harului Spiritului Sfânt asupra candidatului la preoţie se întâmplă în mod normal în cadrul Sfintei Liturghii, tocmai pentru a arăta legătura care există între Euharistie şi Preoţie”.

„Mai mult decât atât, preotul va trebui să devină şi el o jertfă, pentru că el pronunţă cuvintele Mântuitorului la persoana întâi. Nu spune ‘acesta este trupul Său’ şi ‘acesta este sângele Său’, ci el spune ‘acesta este trupul Meu’ şi ‘acesta este sângele Meu’, arătând că este şi el părtaş la Jertfa pe care o aduce pe masa Sfântului Altar. Preotul este un om al jertfei, un om al dăruirii, un om prin care harul trebuie să se reverse asupra tuturor oamenilor. De aceea el este hirotonit – primeşte harul Spiritului Sfânt, după ce, mai întâi, îşi aşează capul pe masa Sfântului Altar, pe masa Jertfei, pe masa Cinei, pe mormântul Învierii lui Hristos, arătând prin aceasta că el este părtaş cu Cina Domnului şi cu Jertfa lui Hristos pe Cruce, dar şi cu Învierea lui Hristos glorioasă şi Înălţarea de-a dreapta Tatălui”.

„Este un mare dar şi o binecuvântare pentru Biserică: un om care să poată mijloci în rugăciune, un om care să poată invoca prezenţa lui Dumnezeu între oameni, un om care să aducă pe Hristos acolo unde celebrează Sfânta Liturghie, un om care să poată lega şi dezlega de păcate pe cei care au nevoie”. Preasfinţia Sa şi-a exprimat bucuria şi pentru copiii care s-au împărtăşit pentru prima dată cu Trupul şi Sângele Domnului, arătând rolul important al familiei în pregătirea lor: „Prima şcoală a credinţei este şi rămâne întotdeauna familia. Prima imagine pe care copilul o are despre Dumnezeu este tatăl şi mama – părinţii săi, pentru că de la părinţi îi vin copilului toate cele necesare. În braţele părinţilor, copilul se simte ocrotit, liniştit, uşurat, de aceea este foarte important exemplul în rugăciune pe care îl oferă părinţii şi educaţia creştină pe care o dau copiilor”.

„La timpul rânduit, când va creşte, copilul devenit adolescent va înţelege mult mai bine imaginea lui Dumnezeu ca Tată iubitor dacă a cunoscut deja iubirea în familie. De aceea, este foarte dureros când familiile se despart, când există neînţelegeri în familii, pentru că toate acestea în primul rând se reflectă negativ asupra copiilor. Îl rugăm pe Dumnezeu pentru toate familiile din Eparhia noastră – pentru că suntem în Anul dedicat Familiei -, pentru ca familiile noastre să fie adevărate şcoli de rugăciune, de credinţă, de muncă şi de iubire”. La încheierea celebrării liturgice, pr. paroh Marius Ungureşan a adresat mulţumiri tuturor celor prezenţi, Episcopului, preoţilor, enoriaşilor greco-catolici, invitaţilor, corului. PS Florentin s-a alăturat mulţumirilor făcute, adresând o mulţumire specială pr. ortodox Marcel, „care mă bucur că este prezent şi în continuare ne oferă un exemplu de ecumenism şi deschidere sufletească, şi profit de această ocazie ca să îl felicit pe IPS Mitropolit Andrei, la împlinirea a 90 de ani de la reînfiinţarea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, eveniment care va fi sărbătorit la Cluj în perioada 3 – 8 decembrie”.

În continuare, pr. Florin Pop a rostit primul său cuvânt de învăţătură, arătându-şi în primul rând recunoştinţa faţă de Dumnezeu, Cel care l-a ales şi l-a chemat la slujire, cerând binecuvântarea de a deveni „o icoană vie a lui Hristos în mijlocul poporului Său”. Noul preot a adus mulţumire Preasfinţiei Sale Florentin, pr. Călin Bot, preoţilor care l-au îndrumat pe calea credinţei, familiei sale, tuturor celor care i-au fost aproape, rostind la final rugăciunea pe care obişnuia să o spună unul dintre vrednicii săi profesori din primii ani de Seminar, pr. Vasile Fernea: „Ajută-mă, Doamne, să fiu de folos Bisericii şi neamului meu”. PS Florentin a urmat exemplul Sfântului Nicolae, oferind daruri: o icoană cu Naşterea Domnului pentru pr. protopop Marius, o pixidă şi imaginea Sfântului Părinte noului preot Florin şi dulciuri copiilor, care au primit şi câte o diplomă de amintire de la Prima Sfântă Împărtăşanie. Programul s-a încheiat prin agapa fraternă pregătită cu generozitate de membrii parohiei Floreşti, fiind invitaţi toţi participanţii la sărbătoare.

imagine

imagine

imagine

V.S.- DIRMM