PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, a vizitat biserica parohială din parohia Cluj VI – Gruia, în ziua serbării hramului și sărbătoarea Inimii Preasfinte, vineri 23 iunie 2017. Preasfânta Inimă a lui Isus este o sărbătoare a calendarului latin fixată la data de 23 iunie, cu un simbolism profund pentru Biserica Greco-Catolică. Salutându-și Ierarhul, pr. paroh Lucian Ivan a reamintit numele unor mari înaintași în credință – pr. Eugen Popa, pr. Nicole Pura, pr. Pantelimon Aștilean, pr. Silvestru Augustin Prunduș – „care ne-au arătat de-a lungul veacului că devoțiunea la Preasfânta Inimă a lui Isus, pe care Biserica Greco-Catolică a ținut-o în perioada de ilegalitate, a menținut vitalitatea Bisericii noastre, spiritul iubirii și puterea unei înțelegeri superioare – prin Liturghia lăuntrică a contemplației, contemplarea, în tăcere, a prezenței euharistice a Domnului”.

Cultul Inimii lui Isus a fost un adevărat refugiu pentru „Biserica în catacombe” din timpul prigoanei comuniste. Inima Preasfântă era locul în care securitatea comunistă nu putea ajunge, în care se cufundau în rugăciune Episcopi, preoți, credincioși care nu își puteau practica în mod vizibil credința. Chiar dacă ei se rugau pe ascuns sau în detenție, Inima lui Isus era mereu deschisă: doar închideau ochii și intrau în mod spiritual sub revărsarea de raze strălucitoare în timp ce inimile lor reverberau cuvintele: „Preasfântă Inimă a lui Isus, izvorul a tot binele, mă închin Ție, cred în Tine, nădăjduiesc în Tine, Te iubesc…”. Inima Preasfântă a Domnului este și azi templul interior plin de lumină ocrotitoare, lumina Iubirii sfinte se revarsă și cuprinde în caldă-îmbrățișare pe cel aflat în încercare, în singurătate, părăsire sau boală – este mereu refugiu sigur în cale. E ceea ce au trăit credincioșii din biserica Preasfintei Inimi din Gruia și cu acest prilej, al celebrării hramului, reuniți la Liturghie în zi de sărbătoare.

Reamintind, în cuvântul de învățătură, câteva date despre cultul Inimii a lui Isus, Preasfinția Sa Florentin a recomandat credincioșilor această devoțiune, cu frumoasele rugăciuni și Litanii închinate Preasfintei Inimi a lui Isus, arătând: „atât în tradiția ebraică, cât și ulterior, în tradiția creștină, inima nu este numai motorul fizic al organismului, ci are o conotație spirituală cu totul deosebită – este considerată ca sediul gândurilor și al sentimentelor de către evreul practicant. Isus, în clipa în care se adresează apostolilor, le spune «veniți la Mine, că sunt blând și smerit cu inima», considerând că smerenia, blândețea, milostivirea izvorăsc din inimă. Inima este considerată prin excelență și Izvorul iubirii. De aceea, în clipa în care vorbim despre un cult al Inimii lui Isus, ne gândim la acel Izvor al iubirii, acel ocean infinit de milostivire, atât de puternic încât a reușit să spele mulțimea păcatelor tuturor oamenilor, de pretutindeni și dintotdeauna. De la înălțimea Crucii, Dumnezeu a dorit să ne îmbrace pe noi în iubirea Sa. Din coasta străpunsă de ascuțișul păcatelor noastre au izvorât Sângele euharistic și apa Botezului, putem spune, Sacramentale esențiale ale creștinului, Botezul și Euharistia. Iată de ce, cu bucurie, în această zi ne apropiem de Sfintele Taine, pentru că știm că acolo este prezent Dumnezeu, cu întreaga dumnezeire și tot ceea ce Dumnezeu a dorit să ne ofere nouă prin Trupul și Sângele Său.”

În frumoasa biserică de pe str. Romulus Vuia la nr. 72 – Cluj-Napoca, alături de Episcopul eparhial, au concelebrat Sfânta Liturghie pr. Lucian Ivan paroh și pr. Claudiu Tuțu vicar parohial și invitații lor: pr. Traian-Radu Coste-Deak, vicar judecătoresc, pr. Marius Cerghizan consilier pastoral, pr. Florin Isac ceremonier, pr. Traian Cîmpean din parohia Chinteni, pr. Ioan Pașca din parohia Baciu-Cordoș. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Magnificat cu dirijor Alexandru Suciu – care au venit la momentul de hram și har, „transformând această biserică într-o Catedrală” – le-a spus PS Florentin care le-a mulțumit, totodată mulțumind și cantorului parohiei, Dorel Fărcaș, profesor de latină-greacă și absolvent al Cursului de cantori. O mulțumire specială a fost adresată fam. Sabău care sunt ctitorii acestui locaș (construit în 1997). Preasfinția Sa a evocat și memoria pr. Mircea Irimieș, primul păstor „care cu siguranță ne privește acum de sus”. „Să păstrăm în inima noastră temperatura înaltă a Inimii lui Isus, să rămânem împreună uniți în această Preasfântă Inimă care ne-a primit pe toți” a îndemnat, în încheiere, Preasfinția Sa.

imagine

imagine

imagine