Emoţie şi bucurie în localitatea Iclod din judeţul Cluj, unde, fiind depăşite vechi conflicte interconfesionale, existente aici de la reînfiinţarea parohiei greco-catolice, în anul 1991, credincioşii ortodocşi şi greco-catolici au colaborat, oferind lui Dumnezeu un sfânt lăcaş de rugăciune. Astfel, duminică 19 august 2012, a fost sfinţită noua biserică parohială greco-catolică cu hramul Sfântul Iosif.

Construcţia iniţială a fost o capelă romano-catolică, sfinţită în anul 1941. În anul 1984, capela a fost cumpărată de către parohia ortodoxă din Iclod, iar în anul 2004 a fost cedată în schimbul casei parohiale greco-catolice. Restaurarea s-a realizat prin efortul credincioşilor, a membrilor consiliului parohial, sub coordonarea pr. Marinel Sâmbotelecan, paroh încă din anul 1997 al parohiei greco-catolice Iclod. Clădirea a fost refăcută în proporţie de peste 80% în perioada 2010-2012, astfel încât în această duminică, PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla, a sfinţit biserica reînnoită şi sugestiv pictată de artistul Manciu Matei din Beclean. În masa sfântului altar s-au depus moaştele Sfântului Peregrino.

„Iată astăzi zidirea bisericii este gata – a menţionat PS Florentin în cuvântul rostit la Iclod – suntem şi noi, ca şi Solomon, în Templul lui Dumnezeu, Templul plin de norul Spiritului Sfânt: puterea lui Dumnezeu a coborât şi va rămâne în această biserică. Ne bucurăm pentru acest locaş, pentru că el înseamnă, o dată în plus, prezenţa lui Dumnezeu între oameni, dar şi dorinţa noastră, a Bisericii Greco-Catolice, de pace şi bună înţelegere. (…) Să mulţumim lui Dumnezeu şi tuturor celor care au ajutat la această zidire – nu numai la construirea bisericii, ci la zidirea păcii, care este mult mai dificilă, pentru că pacea presupune iertare, îngăduinţă, toleranţă, ori în lumea de astăzi, din nefericire, nu avem parte prea mult de asemenea exemple – dacă privim doar la conflictele din ţările arabe care se soldează cu numeroşi morţi. Iertarea face parte dintre principiile fundamentale ale credinţei creştine şi dacă ne întrebăm ‘de ce?’, răspunsul este simplu: pentru că Mântuitorul nostru a dorit El să ierte în primul rând, pe toţi, pentru totdeauna”.

Programul sărbătorii a constat în ceremonia sfinţirii bisericii, urmată de Sfânta Liturghie arhierească celebrată de Episcopul eparhial şi de cei 18 preoţi, între care pr. Anton Crişan, Vicar cu preoţii; pr. Cristian Sabău, Protopop de Cluj I şi Gherla; pr. Marius Ungureşan, Protopop de Cluj II; pr. Marius Mureşan, Protopop de Someş şi parohi care au venit însoţiţi de credincioşi din localităţile învecinate şi nu numai. Au fost prezenţi credincioşi din Cluj-Napoca, Gherla, Aiton, Jucu, Apahida, Dăbâca, Livada, Ţentea, Orman, Târgu Lăpuş şi din alte parohii ale Eparhiei de Cluj-Gherla.

A fost prezent la eveniment preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, dl. Horea Uioreanu, care a contribuit şi la realizarea acestei biserici alături de susţinerea altor lăcaşe de cult ale Eparhiei de Cluj-Gherla. La acest „moment istoric pentru parohia greco-catolică” – cum s-a exprimat pr. paroh Marinel – au participat mulţi locuitori din Iclod împreună cu primarul Emil Pîrţoc şi autorităţi locale. Alături de credincioşii greco-catolici au fost prezenţi membri ai parohiei ortodoxe împreună cu parohul lor, pr. Boroş, şi reprezentanţi ai Bisericii Baptiste, care a ajutat la rândul său la construirea noii biserici greco-catolice, împreună cu dl. Petrică, pastorul lor.

S-au alăturat bucuriei iclodenilor, de asemenea, persoane consacrate din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare, din Congregaţia Surorilor Maicii Domnului, o soră de la Şcoala de Artă Liturgică Beato Angelico din Milano, Italia şi un călugăr din Ordinul Franciscan Capucin de la Târgu-Lăpuş. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul Angeli al bisericii clujene Ioan Bob, dirijat de prof. Angela David – a căror prezenţă este şi un semn de cinstire a memoriei Episcopului Ioan Bob, născut în 1739 în comuna Iclod, unul dintre marii promotori ai emancipării românilor din Transilvania.

Mulţumind enoriaşilor greco-catolici, precum şi tuturor colaboratorilor şi invitaţilor, pr. paroh Marinel Sâmbotelecan şi-a exprimat recunoştinţa şi bucuria pentru această sărbătoare: „O biserică reînnoită ascunde în sine o istorie de fapte minunate împletite ca într-o cunună în care se află atâtea sacrificii şi gesturi de solidaritate şi ajutor. Putem spune că fără zelul şi dăruirea tuturor credincioşilor, fără nobleţea şi dărnicia binefăcătorilor, fără rugăciunea şi ajutorul acordat de către toţi iclodenii şi fiii acestei comune, nu s-ar fi putut realiza această lucrare. (…) Prin sfinţirea noii biserici, noi toţi am primit un nou imbold în misiunea noastră pe aceste meleaguri, aceea de a creşte tot mai mult în credinţă, nădejde şi dragoste faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele, de a creşte în fidelitate faţă de Biserică şi de a vesti fără încetare Evanghelia poporului lui Dumnezeu”. De asemenea, părintele şi-a exprimat dorinţa ca acest moment al sfinţirii noului lăcaş de cult să fie „un nou început pentru refacerea spirituală a Bisericii lui Hristos, mai ales acolo unde a fost distrusă de cel viclean”.

În încheiere, Maria Petruţa Sâmbotelecan, care s-a pregătit pentru această zi şi a făcut Prima Sfântă Împărtăşanie solemnă, a primit o diplomă ca amintire a acestui moment. PS Florentin a oferit şi diploma omagială „Sfântul Iosif” câtorva dintre credincioşii care au contribuit la edificarea locaşului de cult, oferind totodată tuturor arhiereasca binecuvântare.

Biroul de presă al Episcopiei de Cluj-Gherla

imagine

imagine

imagine