Sărbătoarea Coborârii Spiritului Sfânt asupra sfinţilor ucenici şi apostoli, de duminică, 31 mai 2015, a fost întâmpinată în parohiile Brăişoru şi Morlaca, protopopiatul Huedin, din Eparhia de Cluj-Gherla, prin rugăciune – cele două zile ale sărbătorii fiind şi serbări ale hramurilor bisericilor din cele două parohii, ambele neretrocedate: cea dintâi având hramul Coborârea Spiritului Sfânt – biserică zidită în 1929, iar biserica din Morlaca având hramul Preasfânta Treime, construită în 1837.

Păstorul celor două parohii, pr. Adrian Maier, cu încă 7 preoţi din alte parohii ale Eparhiei, în după-amiaza de sâmbătă, 30 mai 2015, s-au rugat împreună timp de câteva ore, în capelele improvizate în care cele două comunităţi parohiale îşi desfăşoară programul liturgic, invocând Sfântul Spirit cu puterea Sa vindecătoare asupra credincioşilor prezenţi şi asupra întregii aşezări de o deosebită frumuseţe.

Ei s-au rugat şi pentru sănătatea pr. dr. Ioan M. Bota, prelat papal, profesor, istoric şi fost deţinut politic, care, la vârsta de 95 de ani, a acceptat invitaţia de a fi prezent în mijlocul credincioşilor din protopopiatul Huedin, al cărui protopop a fost între anii 1990-1998. În ciuda vârstei înaintate, pr. Bota a cuvântat plin de zel apostolic, fiind şi în prezent aşa cum l-au cunoscut credincioşii pe care i-a păstorit, dar şi multe generaţii de studenţi teologi greco-catolici, din Cluj şi Oradea, cărora le-a fost profesor şi îndrumător spiritual.

Părintele a îndemnat la a conştientiza şi astăzi importanţa apartenenţei la Biserica Romei, motivul principal al prigoanei comuniste asupra Bisericii Române Unite cu Roma: „Dumnezeu să ne ajute să putem fi statornici în credinţa strămoşească a noastră, daco-latină. Să fiţi mândri că faceţi parte din Biserica lui Isus Cristos, Una, Sfântă, Catolică şi Apostolică, al cărei Suveran Pontif este Papa de la Roma”.

Părintele a mai mărturisit: „Mulţumesc lui Dumnezeu că m-a învrednicit şi pe mine de doi ani şi şapte luni de temniţă, în care, întotdeauna, Dumnezeu a fost asupra mea… Am zis: mă fac preot. Şi Dumnezeu mi-a ajutat să fac Teologia şi să fiu, astăzi, de 26 de ani, numai al Bisericii. Să vă rugaţi lui Dumnezeu să avem preoţi cu viaţă sfântă! Mulţumesc lui Dumnezeu pentru aceşti preacucernici preoţi prezenţi aici, cărora şi eu le-am fost profesor”.

În toate capelele şi bisericile parohiale ale Eparhiei de Cluj-Gherla, Biserica, preoţi şi credincioşi, în marele praznic al Rusaliilor, a invocat şi primit, prin puterea rugăciunii comune – asemenea apostolilor adunaţi în Cenacol – harurile Sfântului Spirit: darul Înţelepciunii, darul Înţelegerii, darul Sfatului, al Ştiinţei, darul Tăriei, darul Evlaviei şi darul Fricii Sfinte de Dumnezeu.

Meditând asupra semnificaţiei Sărbătorii Coborârii Spiritului Sfânt, Episcopul de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a explicat: „Spiritul Sfânt ca Persoană divină are lucrarea cea mai imperceptibilă în Istoria Mântuirii, pentru că El este asemănător cu acea adiere lină de vânt care pătrunde şi rămâne în suflet. Spiritul Sfânt, spun părinţii latini, este de fapt iubirea Tatălui către Fiul, care, în momentul în care pleacă de la Tatăl spre Fiul, devine o Persoană. Spiritul Sfânt este Mângâietorul, dătătorul Adevărului, cel care ne garantează legătura mântuitoare prin Fiul, cu Tatăl. De aceea, trebuie să ne deschidem mai mult lucrării Spiritului Sfânt, să-l lăsăm să pătrundă în sufletele noastre, să-şi împlinească lucrarea”.

Despre originea Sărbătorii Rusaliilor: „Duminica Cincizecimii sau a Rusaliilor este sărbătoarea anuală a Coborârii Sfântului Spirit peste Sfinţii Apostoli, eveniment pe care ni-l istorisesc Faptele Apostolilor (2,1-4) şi cu care se încheie descoperirea faţă de lume şi de creaţie a lui Dumnezeu, Cel în Treime. Ea este celebrată întotdeauna la 10 zile după Înălţarea Domnului sau la 50 de zile după Paşti, când a avut loc evenimentul sărbătorit şi când evreii îşi serbau şi ei Praznicul Cincizecimii. Este totodată sărbătoarea întemeierii Bisericii Creştine, căci în aceeaşi zi, în urma cuvântării însufleţite a Sfântului Apostol Pavel, s-au convertit la creştinism cca. 3000 de suflete, care au alcătuit cea dintâi comunitate creştină din Ierusalim (Fapte 2,41), nucleul Bisericii de mai târziu. Este cea mai veche sărbătoare creştină împreună cu cea a Paştilor, fiind prăznuită încă din vremea Sfinţilor Apostoli, ca o încreştinare a sărbătorii iudaice corespunzătoare” (cf. pr. prof. Dr. Ene Branişte, Liturgica generală, 2002).

imagine

imagine

imagine