imagineComunitatea greco-catolică din cartierul clujean Someşeni are primul său lăcaş de închinare, în care credincioşii pot să-I aducă laudă lui Dumnezeu. Acest lucru este posibil după ce, într-o zi însorită de toamnă a fost sfinţită biserica dedicată „Sfântului Iosif” (de pe str. Branului, nr. 17), biserică construită într-un singur an, dar cerută de la Dumnezeu timp de peste 60 de ani, chiar şi prin rugăciunea marelui Arhiereu Iuliu Hossu.

Duminică, 3 oct. 2010, o mare mulţime de peste 1500 de credincioşi, s-a adunat să participe la bucuria enoriaşilor Parohiei Someşeni, păstorită de pr. Cristian Goia. Evenimentul a început de dimineaţă, prin primirea Preasfinţiei Sale Florentin, Episcop de Cluj-Gherla, făcută cu multă căldură de pr. Cristian Sabău, Protopop de Cluj 1, care a rostit un cuvânt de bun-venit. A urmat Ceremonia sfinţirii bisericii şi Sfânta Liturghie Arhierească. În jur de 50 de preoţi au participat la celebrare, fiind la masa Sfântului Altar sau în mijlocul credincioşilor, oferindu-le celor care doreau posibilitatea de a se spovedi. Un rol important a avut, prin oferirea răspunsurilor liturgice, Corul Magnificat al Catedralei „Schimbarea la Faţă” dirijat de prof. Alexandru Suciu, care a încântat cu cântecele de preamărire a lui Dumnezeu.

În masa Altarului au fost sigilate moaştele Apostolilor Preasfintei Inimi a lui Isus, Sf. Maria Margareta Alacoque şi Sf. Ioan Eudes. Pr. Cristian a dat citire Hrisovului care a fost semnat şi fixat în masa Sfântului Altar, ca mărturie a acestor momente. În document se specifică faptul că terenul pentru noua biserică a fost cumpărat de parohie în anul 2007, iar proiectul construcţiei a fost elaborat de arh. Ioan Arboreanu. Piatra de temelie a fost pusă la data de 16 august 2009, iar lucrările de construcţie au început la data de 17 august 2009. În 4 oct. 2009 au fost sfinţite clopotele, iar în ziua de 3 oct. 2010, prin ceremonia sfinţirii bisericii, a fost pe deplin realizată cea mai mare bucurie a creştinilor, aceea de a înălţa o locuinţă a lui Dumnezeu pe pământ.

La evenimentul sfinţirii noii biserici au participat mulţi invitaţi, între care reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale – amintim pe senator Marius Nicoară, deputat Horea Uiorenu, senator Mihail Hărdău. De asemenea, au fost prezente persoane consacrate din Congregaţia Surorilor Maicii Domnului, din Ordinul „Sfântul Vasile cel Mare”, Părinţi Iezuiţi, membrii ai altor ordine religioase.

A fost salutată prezenţa pr. Roman Ioan însoţit de credincioşi de la parohia ortodoxă din Someşeni, cu care există o foarte bună colaborare. Semnificativă a fost participarea unui preot din partea Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, Protopopiatul din Cluj. Pr. Cristian Goia a adresat o mulţumire specială Bisericii Romano-Catolice, care, prin pr. Kovacs Sandor, a primit pentru 14 ani parohia greco-catolică din Someşeni să-şi desfăşoare programul liturgic în biserica lor, cu hramul „Sfânta Elisabeta”.

La pregătirea zilei de sărbătoare, au ajutat Asociaţia ASTRU-Cluj şi Asociaţia „Cercetaşii munţilor”. Ca o încununare a acestei frumoase sărbători, postul de radio catolic „Radio Maria” a răspuns invitaţiei de a transmite celebrarea liturgică în direct, în întreaga lume, prin intermediul internetului.

Ceea ce doriţi să vă facă vouă oamenii, aceea faceţi-le voi lor – a spus PS Florentin în cuvântul său – dacă într-o societate, fiecare om s-ar preocupa mai mult de fericirea celuilalt, atunci cu adevărat am fi cu toţii fericiţi. (…) Evanghelia de astăzi ne invită să ne înălţăm inimile spre Dumnezeu cum se înalţă acest avion (nn. tocmai decola un avion din Aeroportul aflat în apropiere). Să nu ne lăsăm supuşi firii omeneşti chiar dacă neajunsurile vremurilor pe care le trăim ne ajung pe toţi, să nu trăim ca şi robi ai acestei societăţi, să trăim ca şi oameni liberi, acea libertate pe care am primit-o prin botez, în Hristos, atunci când am îmbrăcat cu toţii haina Lui, acea haină care ne cere prin identitatea cu Hristos, caritatea fraternă sub toate aspectele ei, milostivirea, răbdarea, grija faţă de cei care sunt mici sau marginalizaţi ai societăţii”.

Episcopul de Cluj-Gherla a continuat: „Să ne înălţăm sufletele, în această frumoasă zi de duminică, spre Cel care vine să locuiască în mijlocul nostru, pe masa Sfântului Altar. La fiecare invocaţie a preotului din cadrul Sfintei Liturghii, la timpul rânduit, El răspunde „prezent”, aici, între oameni. Aici, iubiţi credincioşi, aveţi o nouă locuinţă permanentă a lui Dumnezeu, El vă aşteaptă dar doreşte să nu fie singur. De aceea, eu vă invit în primul rând, pe dvs., parohienii din Someşeni, să-L cercetaţi, dimineaţa şi după-amiaza, să-i însoţiţi locuirea aici, pe pământ, cu rugăciuni de laudă, de mulţumire, de cerere atunci când aveţi nevoie, cu încredere şi cu bucurie, căci Dumnezeu a venit să locuiască printre oameni şi doreşte să fie cercetat de oameni. Cercetaţi-L deci cu încredere şi întăriţi-vă în puterea şi harul pe care numai de la El le puteţi primi”.

După programul de rugăciune, pr. paroh Cristian Goia a rostit un cuvânt de mulţumire adusă mai întâi „Bunului Dumnezeu că ne-a învrednicit să ajungem această zi”, dar şi Episcopului Eparhial, tuturor preoţilor, invitaţilor, credincioşilor, colaboratorilor care au participat pe diferite căi la realizarea bisericii nou-sfinţite. Părintele a continuat: „Visul nostru s-a împlinit. Această zi a fost mult aşteptată de înaintaşii noştri. Noua biserică devine un centru de spiritualitate şi comuniune pentru toţi cei care doresc să înalţe o rugăciune în ea”.

Pr. Cristian a făcut în continuare o retrospectivă a istoricului parohiei de după căderea comunismului. Astfel, în 13 martie 1990, un grup de enoriaşi din Someşeni a cerut Episcopiei şi autorităţilor locale reînfiinţarea parohiei. În anii 1990-1991, Sfintele Liturghii s-au desfăşurat într-o capelă oferită de credincioşi, parohia fiind păstorită de către pr. Ieromonah Dâncuş Sabin, care în condiţii vitrege s-a îngrijit de sufletele enoriaşilor. Între 1991-1994 parohia a fost păstorită de pr. Morar Victor. În această perioadă, pe lângă o altă capelă improvizată, s-a aprobat folosirea pentru celebrările liturgice a bisericii romano-catolice „Sfânta Elisabeta”. Din 1994, parohia a fost preluată de către pr. Ioan Andreica care a păstorit cu multă dăruire comunitatea, până în anul 2008. În această perioadă s-a cumpărat casa parohială şi terenul pentru noua biserică.

În încheiere, pr. Goia a nominalizat persoanele care s-au ocupat în mod special de înfiinţarea şi bunul mers al parohiei, aducând mulţumiri celor care şi-au adus contribuţia pentru realizarea lăcaşului de închinare – conducerea Episcopiei de Cluj-Gherla, Primăria Mun. Cluj-Napoca, Organizaţia de întrajutorare Kirke in Not din Germania, tuturor binefăcătorilor, donatorilor, inginerilor, celor care au pus în operă proiectul arhitectural, membrilor consiliului parohial, credincioşilor care i-au fost alături.

Ca mulţumire adusă, Consiliul parohial Someşeni şi pr. paroh, au dăruit Preasfinţiei Sale Florentin un toiag arhieresc. PS Florentin a răspuns darului, dăruind părintelui paroh, în semn de apreciere, o diplomă însoţită de medalia „Sfântul Iosif”, distincţie realizată după modelul unor preţuite însemne din trecutul Eparhiei de Cluj-Gherla, prin care se face legătura cu înaintaşii. Episcopul Eparhial a oferit comunităţii din Someşeni şi o frumoasă icoană a Preasfintei Fecioare Maria.

A urmat un program de cântece religioase interpretate de copiii parohiei, după care toţi participanţii au fost invitaţi la agapa fraternă pregătită cu generozitate de gazdele sărbătorii.

A fost o zi cu adevărat memorabilă, de mare sărbătoare, care va rămâne ca o nouă lumină răsărită pe harta Eparhiei de Cluj-Gherla – noua biserică cu hramul „Sfântul Iosif”. Este un nou centru a cărui spiritualitate doreşte să crească tot mai mult, luminând sufletele, astfel încât totul să fie spre mai mare mărirea lui Dumnezeu.

V.S.

imagine

imagine

imagine