Scrisoare către Preşedintele şi Prim-Ministrul României

Către
Domnul Traian Băsescu, Preşedintele României
Domnul Emil Boc, Prim Ministru al României

Domnule Preşedinte,

Domnule Prim Ministru,

Pe ordinea de zi a lucrărilor Comisie juridice, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor din zilele de 27-29 ianuarie 2009, se află înregistrat la punctul 6 “Proiectul de lege 368/2007 Privind regimul juridic al bunurilor imobiliare, aparţinând cultelor religioase ortodox şi greco-catolic din România” iniţiat de domnii deputaţi Buda Daniel, Oltean Ioan şi Zegrean Augustin în anul 2007.

Ne exprimăm pe această cale consternarea pentru faptul că în anul 2009 se pune încă în discuţie un astfel de proiect de lege, prin care de fapt se urmăreşte o nouă desfiinţare a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, de către Statul Român.

Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, a fost prin secole altar, şcoală şi tribună de unde s-au cerut drepturile pentru toţi românii, iar în perioada comunistă a avut curajul să ia apărarea credinţei cu orice preţ. Astăzi, într-o Europă unită, alături de alte culte din România are drept la liberă existenţă şi la tratament egal din partea Statului Român. De aceea solicităm retragerea acestui proiect de lege, care aduce prejudicii morale şi materiale Bisericii noastre, şi încalcă drepturile constituţionale ale credincioşilor greco-catolici.

Statul Român, care este succesorul statului comunist din 1948, are obligaţia morală să restituie Bisericii tot ceea ce i-a confiscat. Nu cerem decât ceea ce ne aparţine de drept în conformitate cu prevederile Constituţiei României şi cu legile internaţionale.

Ne rezervăm dreptul de a recurge la toate mijloacele legale interne şi internaţionale pentru a apăra Instituţia Bisericii şi drepturile sale inalienabile.

Convinşi că dreptatea aparţine lui Dumnezeu şi că Spiritul Său îi va povăţui cu prisosinţă pe cei care ne conduc destinele pe acest pământ, Vă împărtăşim arhierească binecuvântare, asigurându-Vă în acelaşi timp de sincerele noastre rugăciuni.

† LUCIAN

Arhiepiscop Major

Notar al Sinodului Episcopilor
Pr. William A. Bleiziffer

P.S. Scrisoarea a fost inregistrată la Administraţia Prezidenţială sub nr. 2370 / 28.01.2009.

Comentarii2 opinii la “Scrisoare către Preşedintele şi Prim-Ministrul României”

  1. victoria campan la 29 ianuarie 2009 12:10 pm

    Domnul sa lumineze mintile responsabililor natiunii noastre, spre triumful Adevarului, si numai al Lui!

  2. Ligia la 4 februarie 2009 10:02 pm

    Prin initierea proiectul de lege 368/2007 “Privind regimul juridic al bunurilor imobiliare, apartinand cultelor religioase ortodox si greco-catolic din Romania ” nu reiese decat faptul ca PD-L pregateste suprimarea Bisericii Greco-Catolice in Romania. Aceasta dorinta a Statului de a ne lua toate bunurile imobiliare pe care le-am avut inainte de 1989 si pe care le avem dupa 1989 nu reprezinta decat o a doua incercare de inlaturare a cultului Greco-catolic dintr-o tara in care majoritatea doreste sa detina tot. Asa vrea PD-L sa guverneze Romania ? Nu pot sa inteleg de ce fratii nostrii ortodocsi (frati pt ca Isus ne cere: Sa va iubiti unii pe altii, asa cum si eu v-am iubit pe voi), in frunte cu preoti, episcopi ne urasc? De ce? Ei ne urasc pe noi; ei, care nu stiu cum sa fure cat mai mult de unde se poate. Pe de alta parte, porunca a 7-a ne invata sa nu FURAM! Cam greu de respectat aceasta porunca in zilele noastre, cand vrem sa avem cat mai mult (mai ales daca e de la altul!!!), sa avem cat mai multi bani, putere, sa avem cat mai multe biserici, sa ne putem mandri cu atatea biserici ortodoxe, care de fapt sunt greco-catolice. Se pot mandri unii, iar altii INCA se roaga prin cimitire, scoli, cu alte cuvinte pe unde pot, pentru ca NU au unde sa oficieze o sfanta liturghie, la fel ca si altii. In alte tari, ortodocsi si Greco- catolici folosesc acelasi lacasurile de cult, in asa fel incat fiecare cult sa isi poata oficia liturghia. Fratii nostri ortodocsi romani nu au invatat inca acest lucru… Sau nu au facut-o in Romania, ca in Occident tare le place cand altii ii lasa in bisericile lor.

Exprimaţi-vă opinia