Cu binecuvântarea P.S. Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, la Editura Surorilor Lauretane din Baia-Mare a apărut de curând Şematismul Eparhiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică de Lugoj A.D. 2014.

Prezentul Şematism apare în acest an 2014 când Eparhia Noastră de Lugoj aniversează 80 de ani de când a lăcrimat icoana Maicii Domnului cu Pruncul Isus în braţe din biserica greco-catolică din Scăiuş, anul pastoral în care ne aflăm fiind dedicat Maicii Domnului de la Scăiuş.

Este primul Şematism realizat la Lugoj după reintrarea în legalitate a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, în 1989, după perioada de interdicţie din partea regimului comunist, începută în 1948.

După mai bine de şapte decenii de la apariţia ultimei lucrări de acest gen – Şematism al Eparhiei de Lugoj – se tipăreşte această lucrare care oferă cititorilor o succintă trecere în revistă a situaţiei acestei Eparhii binecuvântate de Dumnezeu, atât retrospectiv – prin datele istorice pe care le conţine – cât şi de actualitate, prin referirile la structura acestei Eparhii, la Episcopia de Lugoj, la clerul său şi la lăcaşurile de cult din teritoriul canonic al acesteia.

Lucrarea este structurată în mai multe secţiuni. Şematismul începe cu o prezentare în fotografii a Ierarhiei bisericeşti superioare actuale, urmează apoi câteva repere istorice referitoare la Eparhia de Lugoj, precum şi câteva date statistice privind Eparhia de Lugoj în prezent.

Secţiunile care urmează prezintă curia şi cancelaria eparhială, colegiul consultorilor eparhiali, responsabili eparhiali, administraţia Episcopiei de Lugoj cu compartimentele şi departamentele sale, corul „Reînvierea” al Catedralei, asociaţii ale laicilor, distincţii pontificale acordate unor preoţi din eparhie (prelaţi de onoare ai Sanctităţii Sale şi capelani de onoare ai Sanctităţii Sale). O altă secţiune este dedicată Protopopilor după care urmează adresele şi telefoanele protopopiatelor din Eparhia Lugojului şi lista cu vicariatele, protopopiatele şi parohiile, comunităţile de viaţă consacrată, asociaţiile bisericeşti, institutele de educaţie şi învăţământ. Lucrarea mai cuprinde un tabel nominal cu clerul eparhiei Lugojului la data de 1 iunie 2014, date biografice ale clerului Eparhiei cu fotografiile lor şi o listă cu preoţi şi ierarhi decedaţi după 1 ianuarie 1990.

„Mulţumim Atotputernicului Dumnezeu” afirmă P.S. Alexandru în cuvântul introductiv al lucrării „pentru toate binefacerile pe care ni le-a împărtăşit în toţi aceşti ani de când există Eparhia greco-catolică a Lugojului, pentru toate cele ce s-au petrecut în istoria acestei Eparhii. Amintim că între anii 1948 şi 1989 s-a derulat o perioadă de cruntă prigoană asupra întregii Biserici Greco-Catolice din România inclusiv Eparhia de Lugoj, asupra ierarhiei, clerului şi credincioşilor săi, când Biserica noastră a fost scoasă înafara legii, dar după decembrie 1989 activitatea în parohiile noastre s-a reluat, de la zero, cu multe dificultăţi. După 25 de ani de la punerea Bisericii noastre în libertate ne putem bucura de roadele unei activităţi pastorale …”

Primul șematism al Eparhiei de Lugoj a apărut la anul 1903 şi a fost publicat sub auspiciile P.S. dr. Demetriu Radu, fost episcop greco-catolic de Lugoj în perioada 1897-1903. Acea lucrare a apărut cu ocazia jubileului de 50 de ani de la înfiinţarea Eparhiei de Lugoj (1853).

Raimondo-Mario Rupp